«Καθαρίστε τους δρόμους της Μαριούπολης από τα πτώματα για την παρέλαση της 9ης Μαΐου», διατάζει η Ρωσία

Νέες πληροφορίες σε σχέση με τη συμπεριφορά των Ρώσων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.

Την εντολή να καθαρίσουν τα πτώματα από τους δρόμους της Μαριούπολης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η παρέλαση της 9ης Μαΐου έδωσε στα ρωσικά στρατεύματα το Κρεμλίνο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει σε ανάρτησή του στα social media ο ανταποκριτής του BBC στην Ουκρανία Τομ Μπάτεμαν.

Ο δημοσιογράφος επικαλείται ως πηγή του τον Πέτρο Αντριστσένκο, ο οποίος παρουσιάζεται ως συνεργάτης του δημάρχου της Μαριούπολης.

«Τα ρωσικά στρατεύματα διόρισαν έναν ηγέτη-μαριονέτα σε περιοχές της Μαριούπολης υπό τον έλεγχό τους, λέει ο βοηθός του δημάρχου Petro Andryushchenko», γράφει στην ανάρτησή του ο ανταποκριτής του BBC.

«Λέει ότι είπαν στον αξιωματούχο “να καθαρίσει ένα μέρος της κεντρικής συνοικίας της πόλης από ερείπια και πτώματα, για να διασφαλιστεί ότι θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση στις 9 Μαΐου”», προσθέτει ο ανταποκριτής του βρετανικού ΜΜΕ.

Ο εορτασμός της 9ης Μαΐου

Η «Ημέρα της Νίκης» είναι αργία που εορτάζεται στη Ρωσία και άλλες χώρες του κόσμου. Ξεκίνησε να εορτάζεται στις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, μετά την υπογραφή του γερμανικού συμφώνου παράδοσης τη νύχτα της 8ης Μαΐου 1945 (στην ώρα Μόσχας ήταν μετά τα μεσάνυχτα, στις 9 Μαΐου).

Η Σοβιετική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νίκη στα ξημερώματα της 9ης Μαΐου, μετά τη τελετή υπογραφής στο Βερολίνο.

Νέες απειλές από τη Μόσχα για χτυπήματα στο Κίεβο

Πριν από λίγη ώρα, το βράδυ της Τετάρτης, η Ρωσία απείλησε την Ουκρανία με νέα χτυπήματα, ακόμα και στο Κίεβο, αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις στα ρωσικά εδάφη, που η Μόσχα ισχυρίζεται πως σημειώνονται τις τελευταίες ώρες.

Στη Μαριούπολη, Ουκρανοί έχουν καταγγείλει επιθέσεις από τους Ρώσους με χημικά όπλα, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα, ενώ και οι ΗΠΑ είπαν πως δεν έχουν αρκετά στοιχεία για την επιβεβαίωση αυτού του ενδεχομένου. Πάντως, στην πόλη αυτή, που έχει ισοπεδωθεί αλύπητα από τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού, έχουν προκύψει αναφορές ακόμα και για 20.000 και πλέον νεκρούς αμάχους.