«Η Ευρώπη μας είναι η ειρήνη, είναι αυτό που μας προστατεύει από κρίσεις και πολέμους», δήλωσε σήμερα o Εμανουέλ Μακρόν, που είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, μιλώντας στην πλατεία του Σατό στο Στρασβούργο.
Ο Μακρόν επιτέθηκε εκ νέου στην Μαρίν Λεπέν λέγοντας ότι η υποψήφια της Δεξιάς προτείνει ένα εθνικιστικό σχέδιο, που δεν είναι πατριωτισμός και ανέφερε ότι πριν από πολλά χρόνια ο Μιτεράν είχε πει στην ίδια πλατεία «ο εθνικισμός είναι πόλεμος». Συνέχισε λέγοντας ότι «το ακροδεξιό σχέδιο είναι να φύγουμε από το πλαίσιο της Ευρώπης, δηλαδή να φύγουμε από τη βάση των αξιών και των δικαιωμάτων μας».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ομάδα ανθρώπων προσκείμενων στον Μελανσόν φώναξαν συνθήματα εχθρικά προς τον Μακρόν, ο οποίος τους απάντησε.
Εικόνες από τη συγκέντρωση του Μακρόν στο Στρασβούργο:
Ο Μακρόν δεσμεύεται για κατώτατη σύνταξη στα 1.100 ευρώ και κάνει πίσω για συνταξιοδότηση στα 65 έτη
Υπό την απειλή της Λεπέν και ενόψει του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε πίσω από τη διακήρυξή του για σύνταξη στα 65 έτη, ενώ υποσχέθηκε αύξηση της κατώτατης πλήρους σύνταξης από τα 900 στα 1.100 ευρώ.
«Ο Μακρόν επιταχύνει και κάνει αριστερή στροφή», σχολιάζει σήμερα η «Le Figaro». Πράγματι, προτού περάσουν 48 ώρες από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν άρχισε να βάζει νερό στο κρασί του για μια μείζονα μεταρρύθμιση που είχε ήδη αναβάλει λόγω πανδημίας: τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
«Είμαι έτοιμος να το συζητήσω», δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι BFMTV. «Είμαι έτοιμος για να συζητήσω το ρυθμό και τα όρια της μεταρρύθμισης» διαβεβαίωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι εκείνο που επιθυμεί είναι «μια νέα μέθοδος διαβούλευσης». Διότι «είναι απαραίτητο να γίνουν διευκρινίσεις». «Είναι απαραίτητο να αποφύγουμε τις εντάσεις και να χτίσουμε μια συμφωνία», πρόσθεσε.
Ας σημειωθεί ότι η διακήρυξη Μακρόν, πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, για υποχρεωτική σύνταξη στα 65, ήταν το μαύρο σημείο στο πρόγραμμά του και τώρα φαίνεται έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς.
Έτσι, ο υποψήφιος Μακρόν βάζει μια άνω τελεία στη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Τη Δευτέρα, σε μια περιοδεία που έκανε στη βόρεια Γαλλία, στο Πα-ντε-Καλαί, δήλωσε έτοιμος «να μετακινηθεί» στο ασφαλιστικό και να ανοίξει μια πόρτα για σύνταξη στα 64 και όχι στα 65.
«Είμαι έτοιμος να μετακινηθώ και να πω ότι δεν μπορεί να γίνει μια μεταρρύθμιση ως το 2030, αν νιώθω ότι προκαλεί αγωνία στον κόσμο. Γιατί δεν μπορώ να λέω την Κυριακή το βράδυ ότι θέλω να ενώσω και όταν ακούω τον προβληματισμό του κόσμου να λέω ότι δεν μετακινούμαι», δήλωσε ο Μακρόν.
«Τα 65 χρόνια δεν είναι δόγμα, μπορούμε να το ξαναδούμε» πρόσθεσε, και επιτέθηκε σε όσους υπόσχονται σύνταξη στα 60, δηλαδή στη Μαρίν Λεπέν. «Όσοι σας προτείνουν να σας ξυρίσουν δωρεάν, σας λένε ψέματα», δήλωσε ο Μακρόν στο κανάλι BFMTV.
«Θα μπορούσα να σας πω, αν ήμουν δημαγωγός και ήθελα να εκλεγώ, ότι θα πάω τη σύνταξη στα 60, αλλά ποιος θα τη χρηματοδοτήσει; Να ζητήσω από τους συνταξιούχους να μειώσουν τη σύνταξή τους, τι να κάνω; Αντίθετα, μπορώ να πάω τη σύνταξη στα 64; Επειδή νιώθω τον δισταγμό των Γάλλων, η απάντηση είναι ”ναι”».
Αύξηση στην κατώτατη σύνταξη
«Θέλω να κάνω δύο πράγματα: να συνδέσω τις συντάξεις με τον πληθωρισμό από την 1η Ιουλίου. Και θέλω να αυξήσω την κατώτατη σύνταξη στα 1.100 ευρώ το μήνα, που είναι σήμερα στα 900 ευρώ» υποστήριξε ο Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας: «Δεν αποκλείω το δημοψήφισμα για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση».
H στρατηγική που υιοθετεί ο Εμανουέλ Μακρόν για τον β’ γύρο της 24ης Απριλίου συνοψίζεται σε λίγες λέξεις, σύμφωνα με το επιτελείο του: «περιοδείες, μίντια, κάθοδος στο λαό». Στόχος του είναι, υποστηρίζουν, «να πείσει τους ψηφοφόρους που είναι εχθρικοί ή αναποφάσιστοι».
Παρότι ο υποψήφιος πρόεδρος παραμένει φαβορί με 54%, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, έναντι 46% της αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν, εντούτοις το επιτελείο του φοβάται την αριστερή ψήφο που υποτίθεται θα έρθει από το στρατόπεδο Μελανσόν. Κυρίως η καμπάνια του Γάλλου προέδρου στοχεύει το 21,9% των ψηφοφόρων του Ζαν Λικ Μελανσόν, οι οποίοι σκέπτονται να μην ψηφίσουν στον β’ γύρο.