Το Κίεβο προετοιμάζεται για νέα ρωσική επίθεση - Ο Ζελένσκι κάλεσε την ΕΕ να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και τις τράπεζες

Η Ουκρανία ζήτησε περισσότερα όπλα από τη Δύση για να την βοηθήσουν να βάλει τέλος στην πολιορκία της Μαριούπολης και να αποκρούσει μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση στα ανατολικά, ενώ γίνονται όλο και περισσότερες αναφορές για βιασμούς και βάναυση συμπεριφορά από τις ρωσικές δυνάμεις εναντίον ουκρανών αμάχων.

Εξάλλου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν αποθήκες πυρομαχικών στις ουκρανικές περιφέρειες του Χμελνίτσκι και του Κιέβου.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε την ΕΕ να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και τις τράπεζες

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν αποθήκη πυρομαχικών και υπόστεγο αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Σταροκοστιαντίνιφ στην περιφέρεια του Χμελνίτσκι, καθώς και μια αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην Χαβριλίβκα, βόρεια του Κιέβου.

Ζελένσκι: Εξακολουθούμε να εξαρτώμαστε από τις προμήθειες, από τους εταίρους μας

Στο μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ σε τηλεοπτική ομιλία του ότι η Ρωσία μπορεί να καταφύγει σε χρήση χημικών όπλων, καθώς έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στην ανατολική περιφέρια του Ντονμπάς για μια νέα επίθεση εναντίον της Μαριούπολης, όπου χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την πολιορκία της πόλης αυτής που πλησιάζει τις επτά εβδομάδες.

«Όσον αφορά τα απαραίτητα όπλα, εξακολουθούμε να εξαρτώμαστε από τις προμήθειες, από τους εταίρους μας. Δυστυχώς δεν λαμβάνουμε όσα χρειαζόμαστε για να τελειώσουμε γρηγορότερα αυτό τον πόλεμο … Ιδιαίτερα για να άρουμε την πολιορκία της Μαριούπολης», δήλωσε.

Ο πρώτος ηγέτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκε προσωπικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αφότου αυτός ο τελευταίος εξαπέλυσε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, δήλωσε έπειτα από τις συνομιλίες που είχε χθες, Δευτέρα, στη Μόσχα ότι μια επίθεση στα ανατολικά «προετοιμάζεται σε μαζική κλίμακα».

Αφού υπέστη βαριές απώλειες και απέσυρε τις δυνάμεις της από τα προάστια του Κιέβου, η Ρωσία στράφηκε προς το Ντονμπάς, όπου απαιτεί από την Ουκρανία να παραχωρήσει τον έλεγχο της περιοχής στους αυτονομιστές μαχητές. Η κατάληψη της Μαριούπολης θα επέτρεπε στη Μόσχα να αποπειραθεί να περικυκλώσει την κύρια ουκρανική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά την τακτική πρωινή ενημέρωση για τη ζώνη των συγκρούσεων, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως, εκτός από την προσπάθειά τους να ελέγξουν τη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν επίσης να καταλάβουν την Ποπάσνα, μια πόλη σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο ωρών με το αυτοκίνητο από το Λουχάνσκ, και ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση προς την κατεύθυνση του Κουράκοβο, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως τα στρατεύματά τους απώθησαν επιθέσεις στις περιφέρειες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, καταστρέφοντας τέσσερα άρματα μάχης, πέντε τεθωρακισμένα οχήματα, δύο ελικόπτερα και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το Ρόιτερς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τους αριθμούς αυτούς από ανεξάρτητες πηγές.

Ο Σέρχιι Γκαϊντάι, ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν χρησιμοποιώντας πέντε ανθρωπιστικούς διαδρόμους που συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα στην ανατολική Ουκρανία.

«Είναι πολύ πιο τρομακτικό να μείνεις και να καείς στον ύπνο σου από μια ρωσική οβίδα», έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. «Απομακρυνθείτε, κάθε ημέρα η κατάσταση γίνεται και χειρότερη. Πάρτε τα απαραίτητα είδη σας και κατευθυνθείτε προς το σημείο αναχώρησης».

Συνολικά εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν συμφωνηθεί για σήμερα, περιλαμβανομένου ενός για ιδιωτικά οχήματα από τη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως η Βρετανία εργάζεται με τους εταίρους της για να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες πληροφοριών ότι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποίησαν χημικούς παράγοντες σε επίθεσή τους στη Μαριούπολη.

«Ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων θα λάβει απάντηση και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι για το ποιά θα μπορούσε να είναι η απάντηση αυτή», δήλωσε στο Sky News ο βρετανός υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπεϊ.

Ο διοικητής των αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν δήλωσε πάντως σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ πως οι δυνάμεις του δεν έκαναν χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, παρά τους ουκρανικούς ισχυρισμους περί του αντιθέτου.

Νωρίτερα σήμερα η ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ είχε δηλώσει πως το Κίεβο ελέγχει ανεξακρίβωτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά την πολιορκία της Μαριούπολης.

Καταγγελίες για βιασμούς και εκτελέσεις 

Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα περίχωρα του Κιέβου έφερε στο φως φρικτές κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, που περιλαμβάνουν εκτελέσεις και βιασμούς αμάχων. Η Μόσχα απόρρίπτει τις κατηγορίες και τις χαρακτηρίζει ουκρανική και δυτική προβοκάτσια ενώ έχει επίσης κατηγορήσει ουκρανικές δυνάμεις για σεξουαλική βία.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ Σίμα Μπαχούς δήλωσε χθες, Δευτέρα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως ενώ όλες οι κατηγορίες πρέπει να ερευνηθούν από ανεξάρτητους ερευνητές, «η βαναυσότητα που επιδείχθηκε εναντίον ουκρανών αμάχων μας έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού».

«Ακούμε όλο και περισσότερες καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλική βία», δήλωσε.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ αρνήθηκε τις καταγγελίες και κατηγόρησε την Ουκρανία και τους συμμάχους της «ότι έχουν ξεκάθαρα την πρόθεση να εμφανίσουν τους ρώσους στρατιώτες ως σαδιστές και βιαστές».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η ουκρανική κυβέρνηση κατευθύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να φυτέψει ψευδή στοιχεία για ρωσική βία εναντίον αμάχων παρά το γεγονός, όπως υποστήριξε το υπουργείο, ότι η Μόσχα «λαμβάνει άνευ προηγουμένου μέτρα για να σώσει αμάχους».

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κρατεί σε φυλακές σε ρωσικό έδαφος δημοσιογράφους, ακτιβιστές και αιρετούς αξιωματούχους. Το Ρόιτερς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό.

Αμερικανική πίεση 

Οι ΗΠΑ επεδίωξαν να πιέσουν τον Πούτιν να αποσύρει τις δυνάμεις του απαγορεύοντας τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και αερίου και ενθαρρύνοντας τους συμμάχους τους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ωστόσο παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία, έχουν αποφύγει να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία. Παρακινημένη από μεγάλες εκπτώσεις, η Ινδία έχει αγοράσει περισσότερο ρωσικό αργό πετρέλαιο από την αρχή της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου απ’ ό,τι είχε αγοράσει ολόκληρη την περυσινή χρονιά, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει το Ρόιτερς.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικώην Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα δεν θα σταματήσει τις μάχες για οποιονδήποτε νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο τελευταίος είχε συγκληθεί την 1η Απριλίου.