Τουρκία: Η ουκρανική κρίση πλήττει τον τουρισμό

Μέχρι τέλους Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στην Τουρκία έτριβαν τα χέρια τους από χαρά. Οι προκρατήσεις από τη Γερμανία είχαν ξεπεράσει το 300%, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Deutsche Welle.

Η χώρα βρισκόταν στην κορυφή των προτιμήσεων και χάρη στη συνεχή υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όμως, υπάρχει επιφύλαξη, που γίνεται εμφανής σε τουριστικές περιοχές, όπως η Αττάλεια. Τα γκρουπ των τουριστών που έρχονται από τη Ρωσία, ακολουθούμενα από τη Γερμανία και την Ουκρανία, είναι λιγότερα. Η τουριστική περίοδος με απαρχή το Πάσχα των Καθολικών δεν ξεκινάει ευοίωνα.

Η θερμοκρασία στην Αττάλεια είναι γύρω στους 23 βαθμούς. Δεν κάνει ζέστη αρκετή για να κολυμπήσει κανείς, αλλά δεν είναι και ο χιονιάς που ξέσπασε στη Γερμανία αιφνιδιαστικά στα τέλη Μαρτίου. Ο κόσμος κάθεται σε καφέ με κοντομάνικα, πίνει το παραδοσιακό τουρκικό τσάι, στα τραπέζια δεν υπάρχει πια το αντισηπτικό και στα ξενοδοχεία είναι στρωμένος και πάλι ο μπουφές. Ο Ντενίζ Ουγκούρ με την εταιρεία Bentour είναι από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες στην Τουρκία. Μετά δύο χρόνια πανδημίας οι άνθρωποι θέλουν και πάλι να ταξιδέψουν.

Τους δίνει, λοιπόν, ένα κίνητρο με επιπλέον 29 ευρώ ανά προκράτηση, ώστε να μπορούν να ακυρώσουν ευκολότερα. «Σε μια ασφάλεια ακύρωσης ταξιδιού προβλέπονται πάντα λόγοι, όπως ασθένεια, την οποία πρέπει να επιβεβαιώσει γιατρός. Στη δική μας περίπτωση δεν χρειάζεται κανένας λόγος», τονίζει. Θεωρητικά ο πελάτης μπορεί να στραφεί σε άλλο πρακτορείο, εάν βρει φθηνότερα, αλλά ο Ντενίζ Ουγκούρ το θεωρεί απίθανο.

«Οι τιμές των πτήσεων αυξάνονται λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας, αν και ο επίναυλος καυσίμου είναι ακόμη εντός των ορίων, γύρω στα 30 ευρώ το άτομο. Αλλά εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων, τις διαπραγματευόμαστε παραδοσιακά πάντα σε ευρώ και οι δικές μας είναι οι περυσινές», λέει ο Μουσταφά Γιλμίζ. Είναι ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου τριών αστέρων Selenium στην πόλη Σιντέ, 96 χιλιόμετρα ανατολικά της Αττάλειας. Αν και για το Πάσχα υπολόγιζε κρατήσεις στο 70%, στην πραγματικότητα θα έρθουν οι μισοί.