Ρωσία: Ο νέος διοικητής στην Ουκρανία - Πολεμικός αρχιτέκτονας στη Συρία - Πιθανή αλλαγή στρατηγικής;

Ο διοικητής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τακτική της «καμένης γης», προειδοποιούν οι ΗΠΑ.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι ο διορισμός ενός Ρώσου στρατηγού, που χαρακτηρίζεται ο «χασάπης της Συρίας», για να επιβλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι «συνεπής» με τον χειρισμό του πολέμου.

Ο 60 ετών σήμερα στρατηγός Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ ηγήθηκε στο παρελθόν των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για σκόπιμη στόχευση περιοχών με αμάχους, ενώ έχει υπηρετήσει και στην Τσετσενία.

Μιλώντας στο Face the Nation τού CBS την Κυριακή, ο Σάλιβαν είπε ότι πιστεύει ότι ο διορισμός του Ντβόρνικοφ είναι ένα σημάδι ότι η Ρωσία σχεδιάζει να συνεχίσει την τακτική της «καμένης γης».

«Έχουμε δει φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου, μαζικές δολοφονίες, φρικιαστικές και σοκαριστικές εικόνες από πόλεις όπως η Μπούκα και επιθέσεις με ρουκέτες στο Κραματόρσκ. Πιστεύω ότι ο διορισμός αυτού του στρατηγού είναι μια ένδειξη ότι θα δούμε περισσότερα από αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο Σάλιβαν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε στρατιωτική άσκηση με τον Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ / Φωτογραφία: Associated Press
Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στους θανάτους αμάχων στην Μπούκα και χαρακτήρισε ψευδείς τις αναφορές για σκορπισμένα πτώματα στους δρόμους εκεί.

Όμως την εκτίμηση του Σάλιβαν απηχεί και ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διευθυντής της CIA: «Οι Ρώσοι στη Συρία ήταν γνωστοί για την… ερήμωση των περιοχών. Αυτό έκαναν στο Χαλέπι και σε άλλες περιοχές. Και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε», είπε ο Πετρέους στο CNN.

Ποιος είναι ο νέος διοικητής του στρατού της Ρωσίας
Ο στρατηγός Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ, διοικητής της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας, ορίστηκε διοικητής της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανό και Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο Ντβόρνικοφ ήταν ο πρώτος διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στη Συρία, μετά την αποστολή των στρατευμάτων εκεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο του 2015 προς υποστήριξη της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Ντβόρνικοφ στη Συρία, από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, τα ρωσικά αεροσκάφη υποστήριξαν το καθεστώς Άσαντ και τους συμμάχους του, χτυπώντας το ανατολικό Χαλέπι που ελεγχόταν από τους αντάρτες, βομβαρδίζοντας πυκνοκατοικημένες γειτονιές και προκαλώντας μεγάλες απώλειες αμάχων. Η πόλη έπεσε στα χέρια των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων τον Δεκέμβριο του 2016.

Από το 2000 έως το 2003 ο Ντβόρνικοφ υπηρέτησε στη μακρά ειρηνευτική εκστρατεία στον βόρειο Καύκασο, στην οποία περιλαμβάνεται και ο Δεύτερος Πόλεμος της Τσετσενίας, και μετέτρεψε σε ερείπια την περιφερειακή πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει μια παρόμοια, σκληρή προσέγγιση σε περιοχές της Ουκρανίας, χτυπώντας κτίρια κατοικιών σε μεγάλες πόλεις και κατεδαφίζοντας μεγάλο μέρος του λιμανιού της Μαριούπολης.

Ο Ντβόρνικοφ τιμήθηκε με τον τίτλο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» από το Κρεμλίνο τον Μάρτιο του 2016 για τις υπηρεσίες του.

Ο διορισμός του ως νέου γενικού διοικητή για να ηγηθεί του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται να είναι μια προσπάθεια αντιμετώπισης ενός άλλου προβλήματος που εμπόδισε τις ρωσικές δυνάμεις να πετύχουν ταχύτερα τους σκοπούς τους: της έλλειψης συντονισμού.