Ο Μακρόν ξεκινάει περιοδείες - Την αιχμή της ακρίβειας προτάσσει η Λεπέν - Μάχη ψήφο με ψήφο

Στην πρώην βιομηχανική καρδιά της Γαλλίας στον Βορρά, παραδοσιακό εργατικό προπύργιο της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, την οποία θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, περιόδευσε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους.

Μακρόν και Λεπέν εξασφάλισαν στο χθεσινό πρώτο γύρο τα δύο εισιτήρια για την τελική αναμέτρηση της 24ης Απριλίου σε μια επανάληψη της μονομαχίας του 2017 μεταξύ του ευρωπαϊστή οικονομικά φιλελεύθερου κεντρώου πολιτικού και της ευρωσκεπτικίστριας εθνικίστριας υποψήφιας του Εθνικού Συναγερμού.

Στο μεταξύ αξιωματούχοι του κόμματος της Λεπέν άρχισαν να καταστρώνουν τη στρατηγική για τον β΄γύρο με την ακροδεξιά υποψήφια να μιλά για «μια θεμελιώδη επιλογή μεταξύ δύο αντιτιθέμενων οραμάτων για το μέλλον της Γαλλίας», που θα αντιμετωπίσουν οι ψηφοφόροι.

Ο Μακρόν σε προπύργιο της Λεπέν
Ο Μακρόν είχε θριαμβεύσει προ πενταετίας, αλλά οι τωρινές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λεπέν βρίσκεται αυτή τη φορά πιο κοντά παρά ποτέ στη νίκη. Ο Μακρόν λέει ότι θέλει να μεταπείσει όσους ψήφισαν «άκρα» ή προτίμησαν την αποχή και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του στη πόλη Ντεναίν της βόρειας Γαλλίας όπου η Λεπέν συγκέντρωσε το 41% των ψήφων έναντι 14% του Γάλλου προέδρου.

Ο Μακρόν συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής, αρκετοί εκ των οποίων επέκριναν τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την αύξηση στα 62 από τα 62 έτη του ορίου συνταξιοδότησης, ενώ συζήτησε και άλλα θέματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι και το θέμα των εμβολιασμών για την Covid.

H δήμαρχος της Ντεναίν, Αν Λίζ Ντυφούρ Τονινί είπε στους δημοσιογράφους ότι θα ψηφίσει «χωρίς κανέναν δισταγμό» Μακρόν στο δεύτερο γύρο, αλλά θα τον πιέσει να υιοθετήσει περισσότερες «αριστερές προτάσεις».

«Ο Μακρόν κάνει την πρώτη του περιοδεία στην πόλη Ντεναίν, στη βόρεια Γαλλία, όπου η Λεπέν πήρε 41,67%, ο Μελανσόν 28,59% και ο ίδιος ήρθε μακράν τρίτος με 14,73%», σχολίασε δημοσιογράφος του PQR Web.

Η αντίπαλός του, Μαρίν Λεπέν, στην τρίτη της απόπειρα να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας, πλησίασε σε απόσταση αναπνοής στο χθεσινό πρώτο γύρο τον Μακρόν μετά από μακροχρόνια προσπάθεια να εμφανιστεί ως πιο πραγματίστρια και λιγότερο ακραία στα μάτια των ψηφοφόρων. Και η Λεπέν ξεκίνησε την εκστρατεία της -αν και αρχικά επρόκειτο να περάσει την πρώτη της μέρα με συναντήσεις με επιτελικά της στελέχη – μεταβαίνοντας στο Thorigny-sur-Oreuse, στην Ιόν, όπου θα συναντήσει έναν παραγωγό σιτηρών.

Ο Μακρόν κατηγόρησε τη Λεπέν ότι προωθεί ένα επικίνδυνο μανιφέστο ρατσιστικών, καταστροφικών πολιτικών καθώς η ακροδεξιά υποψήφια θέλει να περιορίσει κάποια δικαιώματα των μουσουλμάνων, όπως με την απαγόρευση της μαντίλας σε δημόσιους χώρους και να μειώσει το μεταναστευτικό ρεύμα προς τη Γαλλία από χώρες εκτός Ευρώπης. Στην ομιλία του χθες το βράδι ο Μακρόν είπε ότι θα προστατέψει όλες τις θρησκείες και την ελευθερία των πολιτών «να πιστεύουν ή όχι».

Η ακρίβεια κεντρικό θέμα της Λεπέν

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας είναι κεντρικό θέμα της καμπάνιας της Λεπέν, αλλά το επιτελείο του Μακρόν υποστηρίζει ότι η ακροδεξιά υποψήφια δεν έχει το οικονομικό πρόγραμμα για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. «Εμείς εστιάζουμε τώρα στο πρόγραμμά μας και τις αξίες», λέει ο γερουσιαστής Φρανσουά Πατριά από το LREM του Μακρόν. Η στρατηγική, λέει, συνίσταται στην «περηφάνεια» για όσα επιτεύχθηκαν την περασμένη πενταετία και την επίδειξη «ταπεινοφροσύνης και πάνω απ’ όλα μαχητικού πνεύματος».

Ο Μακρόν θα βγει τις επόμενες μέρες στο «πεδίο της μάχης», πρόσθεσε. Πριν τον πρώτο γύρο ο Μακρόν ήταν σε μεγάλο βαθμό απών από την προεκλογική καμπάνια καθώς πέρασε τον περισσότερο χρόνο του εστιάζοντας στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η στρατηγική στο στρατόπεδο της Λεπέν
Την ίδια ώρα το στρατόπεδο της Λεπέν ελπίζει να κεφαλαιοποιήσει την οργή πολιτών για πολιτικές του Μακρόν που θεωρούν ότι ευνοούν τους πλουσίους.

«Όλα είναι δυνατά τώρα», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Ορελιάν Λοπέζ Λιγκουορί, που εξελέγη με το κόμμα της Λεπέν στην πόλη Σετ. Σε σύγκριση με το 2017, συνέχισε «το ρεκόρ του Μακρόν είναι κακό». Κι απέδωσε στην προσέγγιση των ψηφοφόρων από τη Λεπέν το γεγονός ότι ψαλίδισε τη διαφορά που τη χώριζε από τον Γάλλο πρόεδρο. Ένας από τους βαρώνους του κόμματός της, ο Λουί Αλιό,είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο France Info, ότι ο «Εθνικός Συναγερμός» θα επιδιώξει «να μιλήσει απευθείας στους Γάλλους για τα προβλήματά τους» καθώς και το πώς θα διαχειριστεί η Λεπέν την εξουσία αν εκλεγεί.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Μακρόν ότι με τις πολιτικές του έβγαλε εκατομμύρια Γάλλους στους δρόμους στη διάρκεια των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» και για τη διαχείριση της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, προειδοποιεί κατά του εφησυχασμού λέγοντας ότι η μάχη θα κριθεί με την αντιπαραβολή των θέσεων των προγραμμάτων των δύο υποψηφίων. Και σημειώνοντας τα φιλοευρωπαϊκά σχέδια του Μακρόν ο Μπον υπενθύμισε ότι προ πενταετίας «η Λεπέν πρότεινε – να μην το ξεχνούμε – έξοδο από το ευρώ και διάλυση της Ευρώπης όταν ήταν της μόδας το Brexit και το Frexit».

Η Λεπέν έχει παραιτηθεί από προηγούμενες απειλές της για αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ και την ευρωζώνη, αν εκλεγεί, αλλά κάποιες από τις προτάσεις της, όπως η επαναφορά εθνικών ελέγχων στα σύνορα και για τους ευρωπαίους πολίτες, αντιβαίνουν στο κοινοτικό δίκαιο.

Ο Μακρόν δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στο δημοκρατικό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς
Πολιτικοί αναλυτές μιλώντας στο Reuters εκτιμούν ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών της 24ης Απριλίου δεν θα είναι πλέον περίπατος για τον Μακρόν, καθώς τα χθεσινά αποτελέσματα αναδιαμόρφωσαν τον εκλογικό χάρτη της Γαλλίας.

Σημειώνουν δε ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα πρέπει να υπολογίζει αυτή τη φορά στο παραδοσιακό «δημοκρατικό μέτωπο» κατά της ακροδεξιάς των Γάλλων ψηφοφόρων, ούτε να εφησυχάζει λόγω του μικρού περιθωρίου νίκης που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις για τον β΄γύρο.

Υπογραμμίζουν δε ότι στον χθεσινό α΄γύρο οι ψηφοφόροι χωρίστηκαν σε τρία στρατόπεδα: εκείνο του Μακρόν, εκείνο της ακροδεξιάς και εκείνο της άκρας αριστεράς, ενώ καταγράφηκε διαρροή ψήφων από τον Ερίκ Ζεμούρ προς τη Λεπέν και πιθανώς και από την παραδοσιακή γαλλική Δεξιά. Οι αριστεροί ψηφοφόροι, πάλι, στήριξαν μαζικά το νεοκομμουνιστή Ζαν Λικ Μελανσόν, στην προσπάθεια να περάσει ένας αριστερός υποψήφιος στον επόμενο γύρο.

Σε προηγούμενες εκλογές αριστεροί και δεξιοί ψηφοφόροι είχαν συνασπιστεί σε ένα «δημοκρατικό μέτωπο» για να αποτρέψουν την άνοδο της ακροδεξιάς. Και μολονότι αυτή τη φορά οι βασικοί υποψήφιοι, από τον Μελανσόν μέχρι εκείνους της δεξιάς και των Σοσιαλιστών στηρίζουν τον Μακρόν, δεν είναι σίγουρο πώς θα κινηθούν οι ψηφοφόροι τους, ενώ τα χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν δείχνουν ότι η στήριξη αυτή ίσως να μη βαρύνει ιδιαίτερα στην έκβαση της μάχης.

Κι όπως είπε ο Ματιέ Γκαγιάρ, επικεφαλής έρευνας της Ipsos στο Reuters, «σε επίπεδο πολιτικών το δημοκρατικό μέτωπο ενεργοποιείται. Αλλά μένει να δούμε αν θα ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι».

Μάχη για τις ψήφους της Αριστεράς

Παρά την έκκληση του Μελανσόν να μην πάει καμία ψήφος στη Λεπέν, δεν υποστήριξε ευθέως τον Μακρόν, αυξάνοντας την αβεβαιότητα ως προς το πώς θα ψηφίσει το 21% των ψηφοφόρων που τον υποστήριξαν στον πρώτο γύρο καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί μπορεί να προτιμήσουν την αποχή στον δεύτερο γύρο. «Η πολιτική του Μακρόν… ενίσχυσε την ακροδεξιά», δήλωσε στο Reuters η 27χρονη ψηφοφόρος Λεά Ντρουέ, στην εκλογική περιφέρεια του Μελανσόν. Η ίδια είχε ψηφίσει Μακρόν προ πενταετίας, αλλά τώρα λέει ότι θα μείνει στο σπίτι της στον δεύτερο γύρο.

Άλλοι υποστηρικτές του Μελανσόν δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. «Θα δω πώς θα πάνε οι επόμενες δύο εβδομάδες. Εάν οι δημοσκοπήσεις λένε 49-51, εκείνη τη στιγμή θα ψηφίσω τον Μακρόν», δήλωσε ο Γκιγιόμ Ραφί, μουσικός παραγωγός από το Μονπελιέ.

Χωρίς να αποκλίνει από την στρατηγική της για κοινωνικά θέματα, η Μαρίν Λεπέν επενδύει κυρίως στις ψήφους του Ζαν Λικ Μελανσόν για τον δεύτερο γύρο, περισσότερο και από τις ακροδεξιές ψήφους του ανταγωνιστή της Ερίκ Ζεμούρ. «Λέω στους ψηφοφόρους του Ζαν Λικ Μελανσόν γίνετε πραγματικοί Ανυπότακτοι, μην πάτε να σώσετε το κεφάλι του Εμανουέλ Μακρόν, μην πάτε να υπογράψετε για σύνταξη στα 65 ή για την καταστροφή του δημόσιου τομέα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Λεπέν, Σεμπαστιάν Σενού, στο LCI.

Το βράδυ του πρώτου γύρου, εξάλλου, η ίδια η υποψήφια είχε καλέσει «όσους δεν ψήφισαν» τον Εμανουέλ Μακρόν, δεξιά και αριστερά, να την «συναντήσουν» ώστε να υπερασπιστούν ένα πρόγραμμα «κοινωνικής δικαιοσύνης» και «προστασίας», κλείνοντας έτσι το μάτι στον Μελανσόν, ο οποίος συγκέντρωσε κοντά στο 22% των ψήφων.

Η δεξαμενή των ψηφοφόρων βρίσκεται «στην αποχή, αλλά κυρίως στην ψήφο αμφισβήτησης -και εδώ έχουμε τον Μελανσόν, τον Ζεμούρ, έχουμε τον Ζαν Λασάλ, δεν λείπουν οι άνθρωποι που δεν θέλουν να ξαναδούν τον Εμανουέλ Μακρόν στο προεδρικό μέγαρο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Λεπέν, Λουί Αλιό, το πρωί της Δευτέρας, στο RTL.

Ο Μακρόν πρέπει να σηκώσει τα μανίκια

Οι υποστηρικτές του Μακρόν λένε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην προεκλογική εκστρατεία από ό,τι πριν από τον πρώτο γύρο, εάν θέλει να νικήσει τη Λεπέν, η οποία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την οργή για την ακρίβεια, τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης και τη βαθιά ριζωμένη δυσαρέσκεια προς μια απόμακρη κυβερνώσα.

Ο Μακρόν έχει παραδεχθεί ότι μπήκε πολύ αργά στην εκστρατεία, καθώς επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Στον δεύτερο γύρο, ο Εμανουέλ Μακρόν θα χρειαστεί να σηκώσει τα μανίκια του λίγο περισσότερο από ό,τι στον πρώτο», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον Ζεράρ Αρό.

Και σχολίασε στη συνέχεια: «Η τραγωδία είναι πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του β’ γύρου, το γαλλικό πολιτικό τοπίο είναι ένα κεντρικό μπλοκ και δύο άκρα».