Επίσκεψη - έκπληξη του Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο - Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι

Στο Κίεβο ταξίδεψε ο Μπόρις Τζόνσον το Σάββατο, σε μια επίσκεψη-έκπληξη, για να συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε σήμερα, Σάββατο, μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο με κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ο Αντρίι Σίμπιγκα, αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας.

Συνάντηση Μπόρις Τζόνσον-Ζελένσκι στο Κίεβο
Ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον Ζελένσκι «σε μια ένδειξη αλληλεγγύης με τον ουκρανικό λαό», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Θα συζητήσουν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία και ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας».

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Λονδίνο ανάρτησε επίσης φωτογραφία της συνάντησης των δύο ηγετών, την οποία συνόδευσε με τη λεζάντα «έκπληξη»:

«Η Μεγάλη Βρετανία ηγείται της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, του αντιπολεμικού συνασπισμού, των κυρώσεων κατά του Ρώσου επιτιθέμενου», έγραψε ο Σίμπιγκα στο Facebook αναρτώντας μια φωτογραφία που δείχνει τους δύο ηγέτες να συζητούν.

 

Μπόρις Τζόνσον: Ο πρώτος ηγέτης της G7 που επισκέπτεται την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) που επισκέπτεται την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Η επίσκεψη Τζόνσον Τζόνσον στο Κίεβο έρχεται μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση της Βρετανίας για αποστολή όπλων αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών στην Ουκρανία. Η πρόσθετη στήριξη της Βρετανίας ανακοινώθηκε έπειτα από την επίθεση των Ρώσων στο Κραματόρσκ, σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στον οποίον βρίσκονταν άμαχοι που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Μπόρις Τζόνσον: Η Ρωσία δεν θα μείνει ατιμώρητη για την επίθεση στο Κραματόρσκ

Ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας από την Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή, προειδοποίησε τη Ρωσία πως δεν θα μείνει ατιμώρητη μετά από την επίθεση στον σταθμό του Κραματόρσκ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας χαιρέτισε την κίνηση του Τζόνσον να επισκεφτεί το Κίεβο και έγραψε στο Twitter: «Να είστε γενναίοι, σαν τον Μπόρις. Να είστε γενναίοι, σαν την Ουκρανία».Ο Μπόρις Τζόνσον προστίθεται σε μια όλο και μεγαλύτερη δυτικών ηγετών που επισκέπτονται την Ουκρανία, καθώς μόλις χθες, Παρασκευή, στο Κίεβο ταξίδεψε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της αυτής, την οποία πραγματοποίησε μαζί με τον Ζοζέπ Μπρέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε στον Ζελένσκι ένα ερωτηματολόγιο για να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, η οποία, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, θα επισπευσθεί, μετά τα πρόσφατα γεγονότα.