Ουκρανική πρεσβεία: Ρωσική προπαγάνδα ότι το τάγμα «Αζόφ» είναι παραστρατιωτική μονάδα

Για τις πολιτικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν σήμερα στη Βουλή, με την ομιλία στρατιώτη του Τάγματος Αζόφ, τοποθετήθηκε ο Ουκρανός πρέσβης στην Αθήνα.

Ο ομογενής στρατιώτης τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της σημερινής ομιλίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης λόγω των «ναζιστικών καταβολών» του ουκρανικού τάγματος «Αζόφ».

Στο σχόλιό του σχετικά με το βίντεο που προβλήθηκε κατά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας στη Βουλή της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 7 Απριλίου 2022, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Sergii Shutenko, αναφέρει τα εξής:

«Για περισσότερα από οκτώ χρόνια, και κυρίως από την έναρξη του μεγάλης κλίμακας πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και έπειτα, ο ουκρανικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας υπερασπίζονται γενναία τον άμαχο πληθυσμό στο έδαφός μας, και την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Η ρωσική προπαγανδιστική μηχανή στοχοποιεί τα μυαλά των ελεύθερων ανθρώπων. Όχι μόνο θολώνει την πραγματικότητα, διαστρέφοντας γεγονότα, αλλά δημιουργεί μια τρομακτική ατμόσφαιρα μίσους και φόβου.

Σήμερα, Ρώσοι αξιωματούχοι και προπαγανδιστές αρνούνται το γεγονός της επιθετικότητας και της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στη χώρα μας και συνεχίζουν να λένε κραυγαλέα ψέματα και να συγκαλύπτουν τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας, όπως είχε δει ο κόσμος στη Μπούκα.

Προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή της Δύσης από την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που προκλήθηκε από την εισβολή, ειδικά στη Μαριούπολη, η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα τεχνικών παραπληροφόρησης και μύθων.

Για πολλά χρόνια, η Ρωσία προσπάθησε να “φυτεύσει” στα ελληνικά μυαλά τον μύθο ότι το Σύνταγμα “Αζόφ” είναι μια παραστρατιωτική ανεξάρτητη μονάδα που λειτουργεί στη Μαριούπολη χωρίς πειθαρχία και υποταγή.

Δηλώσαμε σε πολλές περιπτώσεις ότι στην πραγματικότητα το εθελοντικό στρατιωτικό Σύνταγμα της μονάδας “Αζόφ” σχηματίστηκε το 2014 ως απάντηση στη ρωσική προσπάθεια που στόχο είχε να συντρίψει τη σταθερότητα της περιοχής του Ντόνετσκ και των πόλεων της. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανακατάληψη της πόλης της Μαριούπολης το 2014 και μεταρρυθμίστηκε πλήρως και ενσωματώθηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας υπό αυστηρή διοίκηση υπαγόμενη στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Έκτοτε, η πόλη της Μαριούπολης απολάμβανε ειρηνικές και ακμάζουσες στιγμές.

Από τη ρωσική εισβολή και έπειτα, το Σύνταγμα “Αζόφ” διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υπεράσπιση του άμαχου πληθυσμού σε μια από τις πιο σκληρές μάχες για τη Μαριούπολη που παραμένει ουκρανική λόγω των προσπαθειών του εν λόγω Συντάγματος.

Το βίντεο, που απεικονίζει απλούς πολίτες της Ουκρανίας ελληνικής καταγωγής, δύο στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας, εκ των οποίων ο ένας είναι από το Σύνταγμα “Αζόφ”, φανερώνει την απόλυτη θέλησή τους να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και τον άμαχο πληθυσμό της Μαριούπολης και δεν έχει καμία σχέση με εκείνες τις ναζιστικές πράξεις που οι Ρώσοι διαπράττουν στη γη μας και εναντίον του λαού μας».