Νέες κυρώσεις από τη Δύση στη Μόσχα, που ετοιμάζεται για τη μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς - Οι παρεμβάσεις Μπάιντεν και Μακρόν

Τέλμα στην ειρηνευτική διαδικασία – Eμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ζητά ο Ζελένσκι – Οι παρεμβάσεις Μπάιντεν, Μακρόν και ο ισχυρισμός Πούτιν για την Μπούτσα

Απτόητη και παρά το νέο πακέτο κυρώσεων από τη Δύση για τις φρικαλεότητες κατά αμάχων στην πόλη Μπούτσα, η Ρωσία ξεκίνησε την τελική φάση της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία για να ελέγξει την ανατολική περιφέρεια της χώρας, το Ντονμπάς. Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος θα μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα στην ελληνική Βουλή, ζητά από την Ευρώπη κυρίως, να προχωρήσει σε εμπάργκο στο ρωσικό αέριο, ενώ ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν πως η Ρωσία θα λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου, με τον ρώσο πρόεδρο να χαρακτηρίζει «χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια», τις εικόνες με τα δεκάδες πτώματα στους δρόμους της Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου με τη ρωσική εισβολής την Ουκρανία μπαίνει σήμερα στην έβδομη εβδομάδα, αλλά τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να τερματιστεί σύντομα, παρά την αποχώρηση των Ρώσων από τις περιοχές του Κιέβου και τα δυτικά της χώρας.

Τουναντίον όσο περνούν οι μέρες, πέρα από το ότι αποκαλύπτονται απίστευτες βαρβαρότητες από τις ρωσικές δυνάμεις, η Μόσχα καθιστά σαφές ότι θέλει πάση θυσία τον έλεγχο των δύο «αυτόνομων Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην περιφέρεια του Ντονμπάς και συγκεντρώνει εκεί όλες τις δυνάμεις της για την τελική επίθεση. Κι αυτό παρότι δυτικοί αναλυτές και αξιωματούχοι, ακόμα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, εκτιμούν ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει χρόνια!

Ήδη πολλές πόλεις βρίσκονται στο στόχαστρο του ρωσικού στρατού, με τους αμάχους να αποχωρούν κατά χιλιάδες, μετά από προτροπή των τοπικών αρχών και προκειμένου να μην εγκλωβιστούν όπως έγινε στη Μαριούπολη.

Η Ιζιούμ, που βρίσκεται στη γραμμή του «ανατολικού μετώπου», πέρασε στον έλεγχο των Ρώσων, στην πόλη Σεβεροντόνετσκ τουλάχιστον δέκα κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες λόγω βομβαρδισμών, ενώ επιθέσεις δέχεται και η Ντερχάτσι, 30 χιλιόμετρα βόρεια του Χάρκοβου, όπως και η Μπαλακλίγια.

Από τις ουκρανικές αρχές εκκενώθηκαν επίσης οι πόλεις Λοζόβα και Μπαρβινκόβε κοντά στο Χάρκοβο, ενώ υπάρχουν αναφορές για χτυπήματα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην ανατολική περιοχή της χώρας.

Τη νύχτα ο Ζελένσκι σε νέο διάγγελμά του ζήτησε να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση του συγκεκριμένου μέτρου κοστίζει τις ζωές Ουκρανών, ενώ επανέλαβε πως η Ρωσία πρέπει να αποκλειστεί εντελώς από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Η Μόσχα βγάζει τόσο πολλά χρήματα από τις εξαγωγές αργού που δεν θεωρεί πως χρειάζεται να διαπραγματευτεί σοβαρά την αποκατάσταση της ειρήνης… ορισμένοι πολιτικοί ακόμα δεν μπορούν να αποφασίσουν να περιορίσουν τη ροή των πετροδολαρίων και των πετροευρώ στη Ρωσία για να μη θέσουν σε κίνδυνο τις οικονομίες τους» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά από τον Ζελένσκι.

Νωρίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία είχαν προχωρήσει στην επιβολή νέων σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στοχεύοντας ακόμα και τις δύο κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και την κόρη και τη σύζυγο του Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται σήμερα οι διαβουλεύσεις για τα νέα μέτρα, καθώς υπάρχει διχασμός λόγω της ενεργειακής εξάρτησης πολλών χωρών και κυρίως της Γερμανίας, από την Μόσχα.

Το Λονδίνο προχώρησε στο πλήρες πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, την ολική απαγόρευση βρετανικών επενδύσεων στη Ρωσία, ενώ δεσμεύτηκε για πλήρη τερματισμό της εισαγωγής ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου πριν από το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει επιβάλει συνολικά κυρώσεις κατά 18 ρωσικών τραπεζών με ενεργητικό ύψους 940 δισεκατομμυρίων λιρών και κατά 82 ολιγαρχών με περιουσία που ξεπερνά 170 δισεκατομμύρια λίρες.

Την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία συζητά η ευρωπαϊκή επιτροπή, αλλά οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ δεν συμφώνησαν την Τετάρτη σε κάποιο πακέτο με τη συζήτηση να συνεχίζεται σήμερα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει καταθέσει έξι προτάσεις, που προβλέπουν μεταξύ άλλων απαγόρευση συναλλαγών με τέσσερις ρωσικές τράπεζες και μπλόκο σε οδικές και θαλάσσιες μεταφορές.

Οι παρεμβάσεις Μπάιντεν, Μακρόν και ο ισχυρισμός Πούτιν

Μιλώντας χθες βράδυ στην Ουάσιγκτον ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν και αναφερόμενος στη φρίκη της Μπούτσα, προειδοποίησε ότι τη Ρωσία θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Μίλησε για «βαρβαρότητα και απανθρωπιά» τονίζοντας ότι «πολίτες εκτελέστηκαν εν ψυχρώ και πτώματα πετάχτηκαν σε μαζικούς τάφους».

Όπως είπε, «χάρη στη γενναιότητα και το μαχητικό πνεύμα του ουκρανικού λαού, η Ρωσία έχει ήδη αποτύχει στους αρχικούς της πολεμικούς στόχους. Η Ρωσία ήθελε να καταλάβει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, και να ανατρέψει τη δημοκρατία και την εκλεγμένη κυβέρνησή της. Σήμερα το Κίεβο παραμένει και αυτή η κυβέρνηση εξακολουθεί να προεδρεύει».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε για τις βαρβαρότητες στην Μπούτσα ότι «πολύ πιθανόν να πρόκειται για εγκλήματα πολέμου». Σημειωτέον ότι καταγγελίες έχουν γίνει και για θηριωδίες στην πόλη Μποροντιάνκα, με κάποιες πηγές να λένε ότι ίσως ξεπεράσουν ακόμη και αυτές στην Μπούτσα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, «οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πιθανόν διέπραξαν επίσης φρικαλεότητες» σε τμήματα της Ουκρανίας που δεν είναι προσβάσιμα αυτή τη στιγμή». Νωρίτερα την Τετάρτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφερόμενος στις εικόνα φρίκης από τη Μπούτσα είχε κατηγορήσει τους Ουκρανούς για «χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια», επιμένοντας στην εκδοχή της Μόσχας ότι πρόκειται για «στημένο σκηνικό».

Σχολιάζοντας και αυτή την αναφορά ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι «οι Ρώσοι δεν μπορούν να τα κρύψουν όλα, στη Μπούτσα έκαψαν οικογένειες» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη είναι ότι, εφόσον οι Ρώσοι στρατιώτες δεν έχουν ‘‘καθαρίσει’’ τα πάντα, φοβούνται ότι ο κόσμος θα δει τι συμβαίνει εκεί».

Τέλμα στην ειρηνευτική διαδικασία

Παράλληλα ο πρόεδρος Ζελένσκι εμφανίστηκε εντελώς απογοητευμένος, σχεδόν απρόθυμος πλέον για τη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, αν και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις διαπραγματεύσεις για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. «Δεν έχουμε και μεγάλη όρεξη να διαπραγματευτούμε με τη Ρωσία έπειτα από όσα είδαμε, καμία όρεξη, επειδή καταλαβαίνουμε με τι έχουμε να κάνουμε… όμως πρέπει να βρούμε έστω και τη μικρότερη πιθανότητα να διαπραγματευτούμε, γιατί είναι δύσκολο να σταματήσουμε αλλιώς τον πόλεμο» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος και πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία δεν προχωρούν τόσο γρήγορα ή δυναμικά όσο θα επιθυμούσε η Μόσχα.

Πάντως δεν ήταν κατηγορηματικά αρνητικός σε μία συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, διευκρινίζοντας ότι το Κρεμλίνο δεν ενδιαφέρεται για την εκδίωξη του Ουκρανού προέδρου από τη θέση του.