«Πράσινο φως» από τo Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πιθανή πώληση F-16 στην Τουρκία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή προς το Κογκρέσο που δεν υποστήριξε ρητά την συμφωνία.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία αναφέρεται το Reuters, έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου και υπογράφεται από τον Naz Durakoglu, υφυπουργό στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Αν και αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις, η επιστολή της 17ης Μαρτίου περιγράφει την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία ως «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για την κακόβουλη επιρροή στην περιοχή».

Σε κάθε περίπτωση η επιστολή δεν παρέχει διαβεβαιώσεις ή χρονοδιαγράμματα για την πώληση ενώ τονίζει ότι οι η Άγκυρα «έχει πληρώσει ένα σημαντικό τίμημα» από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 .

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτή η πώληση είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ενότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων καθώς και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Η προτεινόμενη πώληση απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο», ανέφερε η επιστολή, σύμφωνα με το Reuters.

Yπενθυμίζεται πως η Τουρκία υπέβαλε αίτημα τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, για αγορά 40 μαχητικών F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.

Η Ουάσιγκτον έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων.