Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Δεν έχουμε μεγάλη επιθυμία να διαπραγματευτούμε, έπειτα από όσα βλέπουμε

Η Ρωσία μπλοκάρει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη για να κρύψει τα «χιλιάδες» θύματα σε αυτήν την πολιορκημένη πόλη, όπου συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί, κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνοντας ότι πλέον δεν υπάρχει μεγάλη επιθυμία για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, μετά τις σφαγές από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Πιστεύω ότι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη είναι ότι, εφόσον οι Ρώσοι στρατιώτες δεν έχουν ‘καθαρίσει’ τα πάντα, φοβούνται ότι ο κόσμος θα δει τι συμβαίνει εκεί», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Habertürk. Η συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

«Δεν πρόκειται για δεκάδες αλλά για χιλιάδες σκοτωμένους και χιλιάδες τραυματίες», συνέχισε. «Ξέρουμε πόσοι (Ουκρανοί) στρατιώτες σκοτώθηκαν εκεί και πόσοι τραυματίστηκαν, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι πολίτες», πρόσθεσε.

«Αλλά σε κάθε περίπτωση (οι Ρώσοι) δεν θα μπορούν να τα κρύψουν όλα (…) Ένας τόσο μεγάλος αριθμός είναι αδύνατον να τον αποσιωπήσεις. Και πιστεύω ότι θα το δούμε όλοι όταν θα μπορέσουμε να μπούμε» στη Μαριούπολη, συνέχισε.

«Στην Μπούτσα για παράδειγμα, προσπάθησαν να το κάνουν, έκαψαν πολλούς ανθρώπους σε αυτήν την περιοχή: στην Μπούκα, το Ιρπίν, το Χοστομέλ. Έκαψαν οικογένειες. Χθες βρήκαμε άλλη μια οικογένεια: τον πατέρα, τη μητέρα τα δύο παιδιά. Μικρά παιδιά. Για αυτό λέω: είναι Ναζί», επέμεινε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι είπε ότι οι διαπραγματεύσεις «θα πρέπει να γίνουν».

«Δεν έχουμε και μεγάλη όρεξη να διαπραγματευτούμε με τη Ρωσία έπειτα από όσα είδαμε, καμία όρεξη, πρέπει να σας το πω, επειδή καταλαβαίνουμε με τι έχουμε να κάνουμε», πρόσθεσε. Όμως «πρέπει να βρούμε έστω και τη μικρότερη πιθανότητα να διαπραγματευτούμε» γιατί «πιστεύω ότι είναι δύσκολο να σταματήσουμε αλλιώς τον πόλεμο», κατέληξε.