Πούτιν: Κυνική προβοκάτσια του Κιέβου η κατάσταση στην Μπούτσα

Λίγες ώρες μετά το βίντεο φρίκης στον ΟΗΕ, το οποίο παρουσίασε ο Ζελένσκι, ο Πούτιν συνομίλησε με τον Βίκτορ Ορμπάν – Έκανε λόγο για «χονδροειδή προβοκάτσια από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου στην πόλη Μπούτσα» –  Ζαχάροβα: «Οι εικόνες των πτωμάτων σχεδιάστηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων»

Ενώ έχει «παγώσει» η παγκόσμια κοινότητα λόγω των θηριωδιών στη μαρτυρική πόλη Μπούτσα, με εκατοντάδες νεκρούς αμάχους στους δρόμους, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές για τη δραματική κατάσταση.

Μίλησε, ειδικότερα, για «ωμή και κυνική πρόκληση», ενισχύοντας τη θέση που εκφράζεται τελευταία από το Κρεμλίνο ότι οι Ουκρανοί είναι υπεύθυνοι για τη φρικιαστική εικόνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε, ειδικότερα, λόγο για «χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια» από τις ουκρανικές αρχές για την ανακάλυψη πτωμάτων αμάχων στην Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη.

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο Πούτιν ανέφερε ιδιαίτερα «την χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου στην πόλη Μπούτσα», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση του Ρώσου προέδρου για αυτή την ανακάλυψη πτωμάτων στην πόλη, που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Η προκλητική δήλωση της Ζαχάροβα 

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα είπε σήμερα ότι οι εικόνες των πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα, για τις οποίες η Μόσχα υποστηρίζει ότι ήταν σκηνοθετημένες, σχεδιάστηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων αλλά και για να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Ουκρανία κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι σφαγίασε τους κατοίκους της Μπούτσα, μιας κωμόπολης έξω από το Κίεβο, την οποία είχαν καταλάβει οι Ρώσοι και την κράτησαν για αρκετές εβδομάδες προτού να αποχωρήσουν.

Δυτικές χώρες έχουν ζητήσει να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τις δολοφονίες αμάχων.

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια, περιέγραψε ως «σκηνοθετημένη πρόκληση» τις ωμότητες στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, όπου το Κίεβο κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου με θύματα αμάχους.

«Εξαρχής, ήταν πολύ καθαρό πως αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ακόμη μια σκηνοθετημένη προβοκάτσια με σκοπό την δυσφήμιση και τη στέρηση κάθε ανθρώπινης ιδιότητας των ρώσων στρατιωτικών καθώς και την άσκηση πολιτικής πίεσης στη Ρωσία», δήλωσε ο Νεμπένζια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επέμεινε ότι ο ρωσικός στρατός δεν διέπραξε «απάνθρωπες φρικαλεότητες εναντίον άμαχου πληθυσμού». «Δεν είναι αυτή η περίπτωση, δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ», δήλωσε και πρόσθεσε πως η Μόσχα διαθέτει «στοιχεία που το αποδεικνύουν», τα οποία σκοπεύει να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας «το συντομότερο δυνατόν».

«Πάγωσε» ο ΟΗΕ με το βίντεο φρίκης από τη Μπούτσα

Σοκαρισμένα παρακολούθησαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το βίντεο, που παρουσίασε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τις ρωσικές βαρβαρότητες κατά αμάχων, σε μία σειρά από πόλεις της χώρας του, όπως η Μπούτσα, το Ιρπίν, η Μαριούπολη και η Ντιμέρκα.

Το κλίμα για τη Ρωσία ήταν εξαιρετικά βαρύ, με τον Ζελένσκι να ζητά την αποπομπή της από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ο ΟΗΕ έκανε γνωστό ότι έχει ήδη τεκμηριώσει τους θανάτους σχεδόν 1.500 αμάχων -ανάμεσά τους και 121 παιδιά – και τον τραυματισμό άλλων 2.195, ενώ εκτιμά ότι ο απολογισμός αυτός θα ανέβει στη συνέχεια, αφού η καταγραφή συνεχίζεται. Υπολογίζει επίσης ότι περίπου 11 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί, με πάνω από 4 εκατομμύρια να έχουν φύγει ήδη από τη χώρα.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ο ΟΗΕ ερευνά και καταγγελίες για χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές της Ουκρανίας, αλλά και για σεξουαλικά εγκλήματα, όπως είπε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Πολλοί στη Δύση θεωρούν ότι πρόκειται όσα αποκαλύπτονται τώρα, ειδικά στη Μπούτσα, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, με τις Ηνωμένες Πολιτείες πάντως να ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας σήμερα Τετάρτη.

Το Κρεμλίνο επιμένει να απορρίπτει τις κατηγορίες για φρικαλεότητες σε βάρος αμάχων, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ρωσικός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου στη Μπούτσα ή αλλού στην Ουκρανία και να μιλά για «τερατώδη πλαστογραφία», αλλά και «υστερία» της Δύσης, που στόχο έχει να «εκτροχιάσει» τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο.

Ανεξαρτήτως πάντως των ισχυρισμών του Κρεμλίνου για το συγκεκριμένα θέμα, οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι τραγικές και αφορούν σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ο οποίος παρίστατο στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, περισσότεροι από 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο, ο οποίος έχει συνέπειες σε 74 αναπτυσσόμενες χώρες! Συνέπειες, που σχετίζονται με τον επισιτισμό, την ενέργεια και την παραγωγική διαδικασία.