Ζελένσκι στο Σ.Α. του ΟΗΕ: Η Ρωσία δεν διαφέρει από τον ISIS -Τα εγκλήματα που διέπραξαν στην Μπούκα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάνει παρέμβαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την πορεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνεται στα μέλη του Συμβουλίου, παρόντος του Ρώσου πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια.

«Χθες, επέστρεψα από την πόλη Μπούκα, που απελευθερώθηκε πρόσφατα από τα ρωσικά στρατεύματα. Δεν βρίσκεται μακριά από το Κίεβο. Δεν υπάρχει λοιπόν ούτε ένα έγκλημα που να μην διέπραξαν. Ο ρωσικός στρατός έψαξε και σκότωσε σκόπιμα όποιον υπηρετούσε τη χώρα μας», ανέφερε αρχικά ο Ζελένσκι και συμπλήρωσε:

«Πυροβόλησαν και σκότωσαν γυναίκες έξω από τα σπίτια τους όταν απλώς προσπάθησαν να καταλάβουν αν κάποιος είναι ζωντανός, σκότωσαν ολόκληρες οικογένειες, ενήλικες και παιδιά. Και προσπάθησαν να κάψουν τα πτώματα».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πυροβολούσαν αμάχους πίσω από το κεφάλι, σκότωναν και βασάνιζαν ανθρώπους, πετούσαν πολίτες σε πηγάδια, συνέθλιψαν ανθρώπους με τανκς, έβγαλαν γλώσσες ανθρώπων, έσφαξαν και βίασαν γυναίκες μπροστά στα παιδιά τους. Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όλα αυτά δεν διαφέρουν σε τίποτα από ενέργειες τρομοκρατών όπως το Ισλαμικό Κράτος, με τη διαφορά όμως ότι τώρα γίνονται από ένα μέλος του Συμβουλίου του ΟΗΕ.

«Ξέρω και ξέρετε πολύ καλά τι θα πουν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας ως απάντηση στις κατηγορίες για αυτά τα εγκλήματα. Το έχουν πει πολλές φορές. Το πιο σημαντικό ήταν μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου πάνω από το Ντονμπάς από ρωσικές δυνάμεις με ρωσικά όπλα ή κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.

«Θα κατηγορήσουν τους πάντες μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Θα πουν ότι υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές, ότι είναι αδύνατο να εξακριβωθεί ποια από αυτές τις εκδοχές είναι αληθινή. Θα πουν μάλιστα ότι τα βίντεο με τα πτώματα των νεκρών αμάχων είναι στημένα. Αλλά έχουμε 2022. Τώρα έχουμε πειστικά στοιχεία».

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιείται στο πλαίσιο έρευνας για πιθανά εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, μετά τον εντοπισμό 410 πτωμάτων σε πόλεις κοντά στο Κίεβο. Η Μόσχα, πάντως, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι τα στρατεύματά της σκότωσαν αμάχους στην Μπούκα.

Η παρέμβαση Ζελένσκι έγινε μετά τις τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και των υπόλοιπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στη Μπούκα, όπου βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι και πτώματα αμάχων αφού οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη, σκοτώθηκαν πάνω από 300 άμαχοι, δήλωσε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι αναμένει πως στην Μποροντιάνκα και σε άλλες πόλεις θα διαπιστωθούν ακόμη βαρύτερες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι θέλουμε να γίνει η πιο πλήρης και διαφανής έρευνα, τα ευρήματα της οποίας θα ανακοινωθούν και θα εξηγηθούν σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι.

Νωρίτερα, η ΕΕ ανακοίνωσε τις προτάσεις της για το πέμπτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παρουσιάζει τα έξι μέτρα του πακέτου, από το οποίο ξεχωρίζει η απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία.