Ο εθνικιστής Βίκτορ ‘Ορμπαν επέστρεψε για 4η θητεία στην Ουγγαρία

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν επιστρέφει στην ηγεσία της χώρας, για μια μια 4η θητεία, μετά από την συντριπτική επικράτηση του στις χθεσινές γενικές εκλογές της χώρας.

Σε ηλικία 58 ετών ο ΌρμπΑν ήταν σε αυτή την εκλογική διαδικασία για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μια ενωμένη αντιπολίτευση, αποφασισμένη να καταπολεμήσει «τον αυταρχισμό» και «τη διαφθορά» των 12 προηγούμενων ετών. Οι αναλυτές προέβλεπαν μια δύσκολη μάχη, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν εύκολη νίκη για τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

Το κόμμα του Όρμπαν, το εθνικιστικό δεξιό Fidesz, συγκέντρωνε το 53,35% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 93% των ψηφοδελτίων, έναντι 34,75% για την αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον Πέτερ Μάρκι Ζέι, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Γραφείο.

«Ήταν μια τεράστια νίκη», είπε  ο Βίκτορ Όρμπαν απευθυνόμενος στους ενθουσιασμένους υποστηρικτές της στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη, αργά την Κυριακή. «Μπορούν να το δουν από τη Σελήνη, αλλά σίγουρα και από τις Βρυξέλλες» πρόσθεσε, μιλώντας κατά την ανακοίνωση της εκλογικής του νίκη και δεν δίστασε να επικρίνει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του “ γραφειοκράτες των Βρυξελλών “ αποκαλώντας τους “αντιπάλους”.

Η Ουγγαρία έχει δεχθεί μέχρι στιγμής από την Ουκρανία περισσότερους από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες. Ο Όρμπαν επιμένει ότι βοηθώντας τον λαό, αλλά αρνούμενος να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, κρατά την Ουγγαρία έξω από τον πόλεμο.

Εφόσον τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν και  επισήμως , το κόμμα του Όρμπαν θα συνεχίσει να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην 199μελή Βουλή, ενδεχομένως όμως χωρίς να διασφαλίζει τα δύο τρίτα των εδρών (στην απερχόμενη είχε 133 έδρες). Όσο για τον ίδιο, θα συνεχίσει να είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ΕΕ.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αλλά και προσερχόμενος χθες στην κάλπη, ο υποψήφιος της Ενωμένης Αντιπολίτευσης Μάρκι – Ζάι κάλεσε τους συμπολίτες του να συμμετάσχουν μαζικά στη διαδικασία και να ψηφίσουν προκειμένου «να αλλάξει ο ρους της ιστορίας» για τη χώρα, κάνοντας λόγο για μια «μάχη για τη δημοκρατία και για την αξιοπρέπεια».

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η αντιπολίτευση έχει αφήσει σοβαρές αιχμές για το δίκαιο και την εγκυρότητα της χθεσινής διαδικασίας, με αναλυτές να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και μη αποδοχής του αποτελέσματος, κάτι που θα είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο για ένα κράτος – μέλος της ΕΕ. Μάλιστα, αρκετοί έκαναν λόγο ακόμη και για νοθεία, μετά την πληροφορία ότι βρέθηκαν πολλά μισοκαμμένα ψηφοδέλτια, κυρίως της αντιπολίτευσης, σε μια περιοχή κοντά στην Τρανσυλβανία – επαρχία της Ρουμανίας, όπου ζουν χιλιάδες Ούγγροι.

Η κυβέρνηση Όρμπαν, με αλλαγές στον εκλογικό νόμο, είχε δώσει το δικαίωμα επιστολικής ψήφου σε Ούγγρους πολίτες που κατοικούν σε γειτονικές χώρες, όχι όμως και στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να μεταβούν διά ζώσης σε πρεσβείες και προξενεία για να ψηφίσουν.

«Λύπη» του Μάρκι- Ζάι

Ο επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης, ο Πέτερ Μάρκι- Ζάι, απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του αργά χθες Κυριακή το βράδυ.

«Δεν θα κρύψω τη λύπη και την απογοήτευσή μου», δήλωσε. Ωστόσο επεσήμανε ότι «η μάχη ήταν άνιση» μπροστά «στην προπαγάνδα» και «μια εκστρατεία μίσους και ψευδών».

Νωρίτερα χθες όταν πήγε να ψηφίσει, ο 49χρονος δήμαρχος είχε καταγγείλει «τις άδικες και αδύνατες συνθήκες» υπό τις οποίες διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία, που έχουν στόχο να επιτρέψουν στον Όρμπαν «να παραμένει στην εξουσία για πάντα».

«Παραδεχόμαστε ότι το Fidesz κέρδισε τη μεγάλη πλειονότητα των ψήφων, αλλά αμφιβάλουμε αν αυτές οι εκλογές ήταν δημοκρατικές και ελεύθερες», σχολίασε ο Μάρκι- Ζάι.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του κόμματος Jobbik Μάρτο Γκιονγκιόσι έκανε λόγο για «παρατυπίες».

Στη διάρκεια των 12 ετών που βρίσκεται στην εξουσία ο Όρμπαν έχει επιβάλει περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη –ερχόμενος σε αντιπαράθεση με την ΕΕ–, ενώ παράλληλα προωθεί την υπερσυντηρική του κοινωνική ατζέντα.

Τις βουλευτικές εκλογές παρακολούθησαν για πρώτη φορά περισσότεροι από 200 διεθνείς παρατηρητές, ενώ κάθε κόμμα είχε επιστρατεύσει και δικούς του εθελοντές.

«Ο πόλεμος τα άλλαξε όλα»

Ο πόλεμος στη γειτονική Ουκρανία ξέσπασε εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και ανέτρεψε εντελώς τα δεδομένα.

Ο Όρμπαν εμφανίστηκε ως «προστάτης» της Ουγγαρίας, αυτός που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα, αρνούμενος να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες θα στερούσαν από τους Ούγγρους το πολύτιμο φυσικό αέριο και πετρέλαιο της χώρας.

Παράλληλα στις προεκλογικές αφίσες και στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ο Μάρκι- Ζάι εμφανιζόταν ως «επικίνδυνος» και κατηγορούνταν ότι ήθελε να σπρώξει τη χώρα στον πόλεμο εκφράζοντας την ενεργή στήριξή του στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι ο Μάρκι- Ζάι υπογράμμιζε τις στενές σχέσεις του Όρμπαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τον «Ούγγρο Πούτιν», δεν φάνηκε να πείθει τους ψηφοφόρους.

Ο Όρμπαν παρουσίασε την απρόσμενη νίκη του ως εκδίκηση ενάντια σε πολλούς «αντιπάλους», κάνοντας λόγο για «τους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ή ακόμη και τον Ουκρανό πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος τον είχε κατηγορήσει ευθέως επειδή μένει έξω από τη σύγκρουση.

Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Λέγκα στην Ιταλία, και η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν έσπευσαν να «συγχαρούν» τον Όρμπαν.

Εκτός από τις βουλευτικές εκλογές οι Ούγγροι κλήθηκαν χθες να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για «την προστασία των παιδιών», σχετικά με το πρόσφατο νομοσχέδιο που απαγορεύει να αναφέρονται «η αλλαγή φύλου και η ομοφυλοφιλία» σε παιδιά κάτω των 18 ετών.