Τουρκία και Αμπράμοβιτς βάζουν σε μπελάδες την Global Ports Holding

Μπορεί οι θαλαμηγοί του μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς να παραπλέουν λιμάνια και νησιά σε όλο τον κόσμο για να αποφύγουν τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, αλλά όσοι σχετίζονται με αυτές δεν το κατορθώνουν πάντα είτε έμμεσα είτε άμεσα.

Η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου στη διαχείριση λιμένων για κρουαζιερόπλοια, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Global Ports Holding, αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να βρεθεί να παραβιάζει τον νόμο για την επιβολή κυρώσεων που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έθεσε σε ισχύ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Και ο λόγος είναι, όπως παρατηρούν ειδικοί, ότι σε τουρκικό λιμάνι, στο οποίο διατηρεί μερίδιο, έχει ελλιμενιστεί θαλαμηγός που φέρεται να ανήκει στον Αμπράμοβιτς.

Η Global Ports Holding αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται 22 τερματικούς σταθμούς σε 14 χώρες, μεταξύ των οποίων και το Μποντρούμ, όπου το «Σολάρις», ένα γιοτ 140 μέτρων, είχε φθάσει την περασμένη εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προαναφερθείσα εταιρεία, της οποίας ο ιδρυτής και πρόεδρος είναι τουρκικής καταγωγής, έχει εισαχθεί από το 2017 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, περιγράφοντας τον εαυτό της ως μια βρετανική μονάδα παγκόσμιου βεληνεκούς. Η εξονυχιστική έρευνα για τη φιλοξενία της θαλαμηγού «Σολάρις» δείχνει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή των κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες. Κι αυτό διότι υπάρχει αδιαφάνεια ως προς το καθεστώς ιδιοκτησίας των διεθνών περιουσιακών στοιχείων τους και το εύρος των χωρών και των Αρχών που έχουν ανάμειξη.

Δικηγόροι επισημαίνουν πως μια επιχείρηση εισηγμένη στο Λονδίνο θα αναλάβει μεγάλο κίνδυνο εάν αποδεχθεί πληρωμή για τη φιλοξενία θαλαμηγού η οποία υπάρχουν υπόνοιες πως ανήκει σε άτομο στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις. «Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος να γίνει παράβαση των κυρώσεων που επέβαλε η Βρετανία», υπογραμμίζει ο συνεταίρος της νομικής εταιρείας Kennedys, Μάικλ Μπίλτου. «Εάν είχαμε αναλάβει να τους συμβουλεύσουμε, θα τους συστήναμε να κάνουν πρώτα μια σειρά ελέγχων. Ακόμα κι αν οι δραστηριότητες της εταιρείας Global Ports Holding βρίσκονται στην Τουρκία, η ίδια υπόκειται στους κανόνες περί κυρώσεων του Η.Β.». Σημειωτέον πως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, όπως και άλλοι Ρώσοι μεγιστάνες, υπόκεινται στις κυρώσεις που αποφάσισε να τους επιβάλει το Λονδίνο πριν από τρεις εβδομάδες.

Η Βρετανία ερευνά εάν η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρεία παραβιάζει τις κυρώσεις

Ο εν λόγω επιχειρηματίας, ο οποίος μεταξύ πολλών άλλων έχει στην ιδιοκτησία του και τη βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι, κατηγορείται από το Ηνωμένο Βασίλειο πως επί δεκαετίες επωφελείται των στενών διασυνδέσεών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να πλουτίζει, όπως αναφέρουν οι FT. Επιπλέον, είχε αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Το γιοτ με την ονομασία «Σολάρις» είχε ολοκληρωθεί ως προς την κατασκευή του το παρελθόν έτος, ενώ διαθέτει χώρο προσγείωσης ελικοπτέρου και πισίνα. Ανήκει στην εταιρεία Beautiful Seascapes Limited, σύμφωνα με τη βάση ναυτιλιακών δεδομένων Equasis. Τέλος, αναφέρεται πως η τελική ιδιοκτησία της θαλαμηγού δεν είναι δημοσίως γνωστή, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας αναφέρει ότι η Beautiful Seascapes είναι καταχωρισμένη στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.