Ουκρανία: Ομάδες του Ερυθρού Σταυρού κατευθύνονται προς την Μαριούπολη - Χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια

Η πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει κλειστή για όποιον θέλει να εισέλθει και είναι «πολύ επικίνδυνη» για όποιον επιχειρήσει να φύγει με ιδιωτικό μέσο, όπως είπε σήμερα ένας σύμβουλος του δημάρχου της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουστσένκο, οι ρωσικές δυνάμεις από την Πέμπτη παρεμποδίζουν ακόμη και την μικρότερη ποσότητα ανθρωπιστικών προμηθειών από το να φθάσει στους εγκλωβισμένους κατοίκους, καθιστώντας σαφές, ότι δεν άνοιξε «ανθρωπιστικός διάδρομος» παρά την διαβεβαίωση του Ρώσου αρχιστράτηγου Μιχαήλ Μιζίνστεφ ότι οι κάτοικοι θα μπορέσουν να φύγουν.

Μολαταύτα ο Ερυθρός Σταυρός και μέλη υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών θα επιχειρήσουν εκ νέου σήμερα να βοηθήσουν τους κατοίκους της Μαριούπολης.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι οι ομάδες της κατευθύνονται προς την Μαριούπολη και δήλωσε «αισιόδοξος» ότι θα της δοθεί πρόσβαση.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η επιχείρηση περιλαμβάνει 54 λεωφορεία, ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί που θα μεταφερθούν όσοι απομακρυνθούν από την Μαριούπολη, αλλά θα είναι κάπου εντός της Ουκρανίας, αλλά διευκρίνισε ότι οι ομάδες της Επιτροπής δεν έλαβαν άδεια για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη και έτσι αναχώρησαν χωρίς τις σχετικές προμήθειες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι από την Ουκρανία και τη Ρωσία ενέκριναν το σχέδιο εκκένωσης της Μαριούπολης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η σημερινή εκεχειρία επιτεύχθηκε έπειτα από έκκληση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Υπήρχαν πληροφορίες ότι προχωρά η απομάκρυνση πολιτών από τη γειτονική κατεχόμενη από τους Ρώσους πόλη Μπερντιάνσκ, κυρίως από κατοίκους της Μαριούπολης που κατάφεραν να φθάσουν ως εκεί.

Λεωφορεία ήταν διαθέσιμα για την απομάκρυνση κατοίκων από την ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Ζαπορίζια. Μάλιστα, όσοι πολίτες διαθέτουν ιδιωτικά οχήματα σε καλή κατάσταση κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην οχηματοπομπή.

Στη Μαριούπολη δεκάδες χιλιάδες πολίτες είναι επί εβδομάδες εγκλωβισμένοι με ελάχιστες προμήθειες σε τρόφιμα, νερό και άλλα απαραίτητα στην πόλη αυτή που πριν από την ρωσική εισβολή αριθμούσε περίπου 400.000 κατοίκους, αλλά πλέον έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Μια οχηματοπομπή από λεωφορεία, η οποία ξεκίνησε χθες για την Μαριούπολη, δεν έφθασε στην πόλη, είπαν χθες το απόγευμα ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η Ιρίνα Βέρεστσουκ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, έγραψε αργά χθες το βράδυ σε ανάρτησή της ότι θα καταβληθούν νέες προσπάθειες «για να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος προς την Μαριούπολη ώστε να μην αφήσουμε μόνους τους τους πολίτες μας».

Σε ανάρτησή του στο Facebook το γενικό επιτελείο ανέφερε την Πέμπτη, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο της Μαριούπολης.

Το γραφείο του δημάρχου της πόλης εκτιμά ότι μέχρι στιγμής 5.000 κάτοικοι της πόλης έχουν σκοτωθεί. Στις αρχές της εβδομάδας ο δήμαρχος εκτίμησε ότι ο αριθμός των κατοίκων που έχουν απομείνει στην πόλη ανέρχεται σε 170.000.

Αλλεπάλληλες απόπειρες να οργανωθούν ασφαλείς ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν αποτύχει και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται.