Βόμβα Στόλτενμπεργκ για τα πυρηνικά όπλα: Διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ για το «αν, πώς και πότε θα χρησιμοποιηθούν»

Η Ρωσία υποτίμησε την αντίσταση της Ουκρανίας και παράλληλα υπερτίμησε τις δικές της στρατιωτικές ικανότητες, δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Ως εκ τούτου, ανέφερε, η Μόσχα αναγκάζεται σήμερα να αναμορφώσει τα σχέδιά της.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, με πρώτες τις ΗΠΑ τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ενισχύσει σημαντικά, μέσω της παροχής αμυντικών οπλικών συστημάτων, τις στρατιωτικές ικανότητες της Ουκρανίας.

Τι είπε για τα πυρηνικά όπλα

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πάντως ότι στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας υπάρχουν διαβουλεύσεις ως προς το αν, πώς και πότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα κρατών μελών της. Σημείωσε ότι ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να μπει κάποια στιγμή τέλος στα πυρηνικά, υπογραμμίζοντας όμως πως από τη στιγμή που η Κίνα η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν τα δικά τους πυρηνικά, ο κόσμος θα είναι ασφαλέστερος αν το ΝΑΤΟ έχει και αυτό τα δικά του.

Κληθείς να σχολιάσει την στάση της Κίνας στο ουκρανικό, σημείωσε πως το γεγονός ότι το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν στενή συνεργασία, επηρεάζει τις πολιτικές του ΝΑΤΟ.

Τα συμμαχικά στρατεύματα θέλουν την εξασφάλιση της ειρήνης

Ερωτηθείς αν η σταδιακή συσσώρευση 100.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Ευρώπη συνιστά παραβίαση του επίσημου πλαισίου σχέσεων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι αυτό το πλαίσιο έχει παραβιαστεί εδώ και καιρό από τη Ρωσία, αρχής γενομένης από την εισβολή στη Γεωργία το 2008. Σημείωσε δε ότι η αύξηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή έχει ως στόχο την εξασφάλιση της ειρήνης και όχι την πρόκληση συγκρούσεων.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ακόμη πως δεν θα ήθελε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικές με το πώς θα αντιδράσει η Συμμμαχία στην περίπτωση που η Ρωσία κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία.