Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, δεν τα αποσύρει, υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, τόνισε ότι η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία και δεν τα αποσύρει.

Το Πεντάγωνο ανέφερε πως η Ρωσία άρχισε να μετακινεί έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση.

«Υπήρξε κάποια μετακίνηση ορισμένων ρωσικών μονάδων μακρύτερα από το Κίεβο την τελευταία ημέρα; Ναι, έτσι πιστεύουμε. Πρόκειται για μικρό αριθμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αναδιάταξη, όχι μια πραγματική απόσυρση, ενώ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη μεγάλη επίθεση κατά άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Δεν σημαίνει ότι η απειλή για το Κίεβο έχει τελειώσει», συμπλήρωσε.

Συνεχίζονται οι μάχες στα περίχωρα του Κιέβου

Λίγες ώρες μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μάχες στα περίχωρα του Κιέβου και του Ιρπίν. Στα περίχωρα του Κιέβου αναφέρονται σειρά εκρήξεων και μάχες.

Το CNN μεταδίδει ότι γίνονται μεγάλες μάχες στα περίχωρα του Ιρπίν, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά του Κιέβου. Στο Ιρπίν ήχησαν και πάλι σειρήνες για επικείμενη αεροπορική επίθεση. Την ίδια ώρα στις περιοχές γύρω από την πόλη ακούγονται ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγή πυρών.

Στο Μικολάγιφ, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 33 τραυματίστηκαν από ρουκέτα που έπληξε κτίριο της περιφερειακής διοίκησης, ανακοίνωσαν τοπικές αρχές. Διασώστες ανέσυραν 18 τραυματίες από τα συντρίμμια. Οι επιχειρήσεις των διασωστών συνεχίζονται, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία άμεσης βοήθειας. Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε από τον τοπικό κυβερνήτη Βιτάλι Κιμ εικονίζει μια μεγάλη τρύπα στο πλευρό του κτιρίου. Ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα κατευθύνονται στο κτίριο, η περιοχή του οποίου έχει αποκλειστεί.

Εκρήξεις στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Eκρήξεις ακούστηκαν απόψε έξω από τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, ο οποίος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ έγραψε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο χωριό Κράσνι Οκτιάμπρ, που απέχει 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπέλγκοροντ. Δεν διευκρίνισε πού οφείλονταν, όμως υποσχέθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες αργότερα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από δύο τοπικούς ιστοτόπους φαίνεται σαν να εκρήγνυνται πυρομαχικά. Το πρακτορείο Reuters ωστόσο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν αυτή ήταν η αιτία.

Το πρακτορείο TASS έκανε λόγο για επίθεση των Ουκρανών σε ρωσική στρατιωτική θέση, προσθέτοντας ότι τραυματίστηκαν τέσσερις στρατιώτες.

Το Μπέλγκοροντ βρίσκεται 80 χιλιόμετρα βόρεια του Χαρκόβου, την ουκρανική πόλη που έχει δεχτεί σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες.