Αναδίπλωση των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο - Στρατιωτική αποκλιμάκωση μετά την Κωνσταντινούπολη - Αλλαγή στρατηγικής;

Ξεκίνησε η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως μεταδίδει το CNN.

Νωρίτερα έγινε γνωστό, μετά το τέλος των συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ότι η Ρωσία κάνει πίσω σε κάποια σημεία, ένα εκ των οποίων είναι η συχνότητα των επιθέσεων στο Κίεβο.

Οπως αναφέρει το CNN, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι πρόκειται για μια «σημαντική» αλλαγή στρατηγικής.

Σε εξέλιξη η υποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας
Η μετακίνηση-υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με δύο ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η Ρωσία αρχίζει να αποσύρει ορισμένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών τακτικών ομάδων ταγμάτων (BTG), που εγκαταλείπουν τις περιοχές πέριξ του Κιέβου. Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από τις βόρειες περιοχές της Ουκρανίας για να επικεντρωθούν στις μάχες στο νότο και στα ανατολικά.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία θα καλύψει την υποχώρησή της με αεροπορικούς βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας και με το πυροβολικό, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τακτική και πάλι, αν οι συνθήκες της μάχης το επιτρέψουν.

 

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη.

Κατά την άποψη των ΗΠΑ, δεν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή για ανασυγκρότηση, αλλά για μια πιο μακροπρόθεσμη κίνηση, καθώς η Ρωσία έρχεται αντιμέτωπη με την αποτυχία της να προχωρήσει στρατιωτικά στη βόρεια Ουκρανία.

Διπλωματική πρόοδος ή πρόφαση για στρατιωτική αναδιάταξη;
Για το ενδεχόμενο η αλλαγή στρατηγικής να αποτελεί ένα «κόλπο» μιλούν αξιωματούχοι της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τούρκου δημοσιογράφου Ραγκίπ Σοϊλού για το MiddleEastEye.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η ουκρανική πλευρά διατηρεί τις επιφυλάξεις της σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, καθώς πλανάται ο φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί τις συνομιλίες για να πάρει μια «ανάσα» στο πολεμικό μέτωπο.

Αξιωματούχοι της Ουκρανίας ανησυχούν πως η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να φτάσει σε μια συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσει να αναδιατάξει τις στρατιωτικές της δυνάμεις και να ξεκινήσει νέα επίθεση.