Λαβρόφ: Δεν υπάρχει καμία απομόνωση για τη Ρωσία, ο Πούτιν δεν αρνήθηκε ποτέ συνάντηση με Ζελένσκι

Την πεποίθηση πως «δεν υπάρχει καμία απομόνωση για τη Ρωσία», με αφορμή τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί για την εισβολή της στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε σερβικά μέσα ενημέρωσης, συμπληρώνοντας πως «η χώρα μας έχει έναν τεράστιο αριθμό συμμάχων».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε, επίσης, τις σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα σαν «τις καλύτερες στην ιστορία».

Σε σχέση με την πιθανή συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, ο Λαβρόφ είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος «ποτέ δεν τις αρνήθηκε, ωστόσο πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία». «Οποιαδήποτε συνάντηση των δύο ανδρών για αναλλαγή απόψεων σχετικά με τον πόλεμο θα ήταν αυτή τη στιγμή αντιπαραγωγική» είπε σχετικά.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε πως οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας θα επανεκκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ή αύριο. Μάλιστα, όπως είπε, αυτή τη φορά «το Κίεβο δεν μπορεί να αρκεστεί μονάχα στην παρουσία… Πρέπει να φύγει από το τραπέζι με κάποιο αποτέλεσμα».

Σχολιάζοντας την επιβολή κυρώσεων, ο Λαβρόφ είπε πως «η Δύση θέτει ως καθήκον της να περιορίσει την ανάπτυξη της Ρωσίας επιβάλλοντας κυρώσεις, επομένως πάντα θα βρίσκει λόγο για την εφαρμογή τους».

«Νομίζω ότι πάντα θα υπάρχει λόγος για κυρώσεις, αφού ο στόχος δεν είναι να λυθεί κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά ο στόχος είναι να περιοριστεί η ανάπτυξη της Ρωσίας στρατηγικά και γεωπολιτικά. Επομένως, γνωρίζουμε καλά την ικανότητα της Δύσης να αναζητά λόγους», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η κατάσταση στις βαλκανικές χώρες

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Μόσχα βλέπει την πίεση που ασκείται στις βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, να συμμετάσχουν στις νέες κυρώσεις, καλύπτοντας όλους τους τομείς – από οικονομικό και πολιτικό έως πολιτιστικό και ανθρωπιστικό.

«Βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου πίεση στη συνολική εκστρατεία, την οποία ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί αποκαλούν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας», είπε. «Εδώ υπάρχει μια αποκλειστικά ιδεολογική προσέγγιση που στοχεύει στη συνέχιση της πίεσης στη Ρωσία προκειμένου να καταστείλει την ανεξαρτησία της στη διεθνή σκηνή, να την υποτάξει στις αξίες που η Ευρώπη έχει από καιρό αρχίσει να εφαρμόζει, παρά τις χριστιανικές της ρίζες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επίθεση στη Δύση

Ακολούθως, ο Λαβρόφ επιτέθηκε στη Δύση, λέγοντας πως «δεν έδωσε δεκάρα» για την κυριαρχική ισότητα όλων των κρατών και το διεθνές δίκαιο. «Κατάργησαν ακόμη και τον ίδιο τον όρο «διεθνές δίκαιο», που συνεπάγεται, πρώτα απ’ όλα, σεβασμό των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την αρχή της κυρίαρχης ισότητας των κρατών. Γενικά, οι δυτικοί συνάδελφοί μας δεν έδωσαν δεκάρα, με συγχωρείτε για την αγενή έκφραση, για την κυριαρχική ισότητα των κρατών και για τα διεθνή δικαιώματα», είπε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Κόλαση» από τις πυραυλικές επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις, ανταρτοπόλεμος από τους Ουκρανούς

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, με τους Ρώσους να βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές και τους Ουκρανούς να προβαίνουν σε αντεπιθέσεις αποκομίζοντας, μικρά αλλά σταθερά οφέλη.

Συγκεκριμένα, μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε αποθήκες πετρελαίου, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν σε όλη τη χώρα αργά χθες το βράδυ καθώς αναφέρθηκαν εκρήξεις ρωσικών πυραύλων κρουζ Caliber σε στρατηγικές θέσεις στη βορειοδυτική πόλη Λούτσκ, καθώς και στο Χάρκοβο, το Ζιτόμιρ, το Ρίβνε και το Κίεβο.

Δύο βομβαρδισμοί πυραύλων αναφέρθηκαν σε απόσταση 15 λεπτών μεταξύ τους στο Λούτσκ της περιφέρειας Βολίν, γύρω στις 22:30 χθες το βράδυ, προτού οι τοπικές αρχές επιβεβαιώσουν ότι μια μεγάλη αποθήκη πετρελαίου είχε πυρποληθεί.

 

Βίντεο και εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν μια τεράστια φωτιά να μαίνεται στον χώρο της αποθήκης, καθώς ο στρατιωτικός αρχηγός της περιοχής Volyn, Yuriy Pohulyayko, προειδοποίησε τους πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγιά τους.

Ο Ουκρανός βουλευτής Λέσια Βασιλένκο είπε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις ήταν μέρος μιας νέας ρωσικής στρατηγικής για την εξάλειψη των ουκρανικών αποθεμάτων πετρελαίου και βενζίνης καθώς η εισβολή εισήλθε στην πέμπτη εβδομάδα της. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν κάποιος σκοτώθηκε στις επιδρομές.

Δείτε βίντεο:

Την ίδια ώρα, όπως ενημερώνει το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών των ΗΠΑ στην ημερήσια αναφορά του, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες ανασύστασης των δυνάμεων βορειοδυτικά του Κιέβου για την επανέναρξη μεγάλων επιθετικών επιχειρήσεων παρά τις εξαγγελίες για στροφή της προσοχής στις ανατολικές περιοχές και το Ντονμπάς.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι ο 35ος Στρατός Συνδυασμένων Όπλων της Ρωσίας εναλλάσσει κατεστραμμένες μονάδες στη Λευκορωσία και ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ένα διοικητήριο για όλες τις δυνάμεις που επιχειρούν γύρω από το Κίεβο στην περιοχή του Τσερνομπίλ.

Παράλληλα ο Διοικητής της Ρωσικής Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (EMD) Στρατηγός Alexander Chayko μπορεί να διευθύνει προσωπικά τις προσπάθειες ανασυγκρότησης των ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία και επανέναρξης των επιχειρήσεων για την περικύκλωση του Κιέβου από τα δυτικά.

Οι συνεχιζόμενες ρωσικές προσπάθειες για την αντικατάσταση των απωλειών μάχης και την ανάπτυξη πρόσθετων ενισχύσεων προς τα εμπρός είναι απίθανο να επιτρέψουν στη Ρωσία να ξαναρχίσει με επιτυχία μεγάλες επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο στο εγγύς μέλλον. Η ολοένα και πιο στατική φύση των μαχών γύρω από το Κίεβο αντανακλά την ανικανότητα των ρωσικών δυνάμεων παρά οποιαδήποτε αλλαγή στους ρωσικούς στόχους ή προσπάθειες αυτή τη στιγμή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να πραγματοποιούν περιορισμένες αντεπιθέσεις σε διάφορες τοποθεσίες, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη ανατολικά του Κιέβου, στην περιφέρεια Σούμι και γύρω από το Χάρκοβο τις τελευταίες ώρες.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-35 στις 24 Μαρτίου κοντά στο Izyum.

Από την άλλη οι ουκρανικές αντεπιθέσεις μπορεί να φέρνουν αποτελέσματα, αλλά όπως αναφέρει το ISW μακροπρόθεσμα παρά τα προβλήματα των Ρώσων, αυτοί σημειώνουν μικρή πρόοδο στο πεδίο της μάχης. Μάλιστα στο report των Αμερικανών αναλυτών επισημαίνεται πως οι ουκρανικές αντεπιθέσεις είναι μάλλον δύσκολο να επιφέρουν την ανακατάληψη βασικών περιοχών. Πιθανή κλιμάκωση των ουκρανικών παρτιζανικού τύπου επιχειρήσεων γύρω από τη Χερσώνα δεσμεύουν ωστόσο τις ρωσικές δυνάμεις. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν αργή αλλά σταθερή πρόοδο στη Μαριούπολη, αλλά οι ρωσικές επιθέσεις απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό αλλού τις τελευταίες 24 ώρες.

Ξεκινά τριήμερο διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία

Σήμερα η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία ξεκινούν ένα τριήμερο διαπραγματεύσεων πρόσωπο με πρόσωπο στην Κωνσταντινούπολη, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι να δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει με τη Μόσχα ένα καθεστώς ουδετερότητας της χώρας του, αλλά να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, απαντώντας εμμέσως στις πληροφορίες ότι σχεδιάζεται η απόσχιση των ανατολικών περιοχών.

Το γεγονός ότι μετά από μία παύση περίπου δέκα ημερών, οι αντιπροσωπείες θα βρεθούν και πάλι στο ίδιο τραπέζι, αν και οι συζητήσεις εξ αποστάσεως συνεχίζονταν, ερμηνεύεται ως θετικό σημείο, που αποτυπώνει μία πρόοδο και σύγκλιση στο παρασκήνιο, χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετό ακόμα για να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και την υιοθέτηση μίας ειρηνευτικής λύσης.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», ανακοίνωσε το στέλεχος της ουκρανικής αντιπροσωπείας Νταβίντ Αρακχάμια.

Ο τελευταίος, άκαρπος τότε, γύρος απευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια.

Ενδεικτική της διπλωματικής κινητικότητας είναι και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Κυριακής οι πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει «κάθε αναγκαία συνεισφορά» για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Σημειωτέον ότι εδώ και μέρες τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν στο αισιόδοξο σενάριο για τις εξελίξεις.

Ζελένσκι: Ουδετερότητα ναι, διχοτόμηση όχι

Σε νέο διάγγελμά του αργά το βράδυ της Κυριακής, αλλά και σε συνομιλία που είχε νωρίτερα με ρώσους δημοσιογράφος, ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έθεσε το πλαίσιο των συζητήσεων και των θέσεων που έχει η χώρα του.

Ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε στο διάγγελμά του ότι η κυβέρνησή του επιμένει στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».

Προς τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, με την εγγύηση όμως από τρίτα μέρη και βεβαίως αυτή η συμφωνία να τεθεί σε δημοψήφισμα.

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας», ήταν η φράση του Ζελένσκι, που έδειξε ότι οι συζητήσεις μπαίνουν σε πιο ουσιαστικά σημεία και σε κάποια θέματα μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν διοαπραγματεύεται την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Επισήμανε επίσης ότι ένα ακόμα σημείο που συζητείται (σημείωση: προς τη θετική κατεύθυνση για να γίνει αποδεκτό) είναι η χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Μοντέλο Κριμαίας ή… Κορέας στο Λουχάνσκ;

Το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν Μόσχα και Κίεβο είναι τι θα γίνει με τις περιοχές του Ντονμπάς (Λουχάνσκ και Ντονέτσκ) στα ανατολικά της Ουκρανίας, τις οποίες η Ρωσία θέλει είτε να πάρουν καθεστώς ανεξάρτητης χώρας, είτε να προσαρτηθούν με κάποιο τρόπο στην ίδια, καθώς εκεί υπάρχει ισχυρό στοιχείο ρωσώφων και ένα επίμονο αυτονομιστικό κίνημα. Άλλωστε στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου την περασμένη Παρασκευή, τονιζόταν ότι η στρατιωτική επιχείρηση, όπως λέει η Μόσχα την εισβολή, περνά σε δεύτερη φάση με στόχο τον πλήρη έλεγχο αυτών των περιοχών.

Και ακριβώς πριν τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, ο Πούτιν είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.

Μάλιστα για το Λουχάνσκ, το οποίο ελέγχουν οι Ρώσοι κατά 93%, σύμφωνα με εκείνη την ανακοίνωση, άρχισαν να διατυπώνονται δημόσια οι προθέσεις. Ο τοπικός ηγέτης Λουχάνσκ Λεονίντ Πασετσνίκ δήλωσε την Κυριακή ότι η περιοχή «θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «οι άνθρωποι θα ασκήσουν το απώτερο συνταγματικό τους δικαίωμα και θα εκφράσουν τη γνώμη τους για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Η άμεση αντίδραση ήρθε την ίδια μέρα από τον επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή που να ελέγχεται από τη Μόσχα, αφού δεν κατάφερε να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα». Ο ίδιος περιέγραψε την επιδίωξη αυτή της Μόσχας ως «μια προσπάθεια δημιουργίας Βόρειας και Νότιας Κορέας στην Ουκρανία» και προειδοποίησε ότι η χώρα του «θα ξεκινήσει σύντομα ανταρτοπόλεμο στα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη».