«Plan B» για την επάρκεια φυσικού αερίου: «Ενίσχυση» της Ρεβυθούσας και χρήση αποθηκών στην Ιταλία

Εναλλακτικό σχέδιο με δύο άξονες για τη διασφάλιση επάρκειας φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις ροές που προβλέπει σύμβαση της ΔΕΠΑ με την Gazprom, επεξεργάζεται η Αθήνα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο πρώτος άξονας προβλέπει την αύξηση της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, με τη μόνιμη αγκυροβόληση στον προβλήτα του νησιού ενός ειδικά διαμορφωμένου δεξαμενόπλοιου.

Αυτό θα προσθέσει χωρητικότητα 100.000 κυβικών μέτρων αερίου στην υφιστάμενη των 225.000 κυβικών μέτρων των τριών δεξαμενών του τερματικού σταθμού, αυξάνοντας την αποθηκευτική δυναμικότητα της Ρεβυθούσας από τις 19-21 ημέρες στον ενάμιση μήνα.

Επίσης, η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ διερευνά πρωτίστως τις δυνατότητες χρήσης αποθηκών της Ιταλίας για την αποθήκευση 500 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου, που θα αποδεσμεύσει η Ιταλία από τον Tap, για λογαριασμό της Ελλάδας. Δευτερευόντως εξετάζεται σενάριο με δέσμευση αποθηκευτικού χώρου στη Βουλγαρία.

Η συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν χθες μια μεγάλη συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΕΕ θα προμηθευτεί 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022.

Στόχος της συμφωνίας είναι να βοηθηθεί η ΕΕ να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι το 2021, οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με 22 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Πρόκειται για επιπλέον LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό LNG που είχαμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη, ωστόσο ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.