«Kλείδωσε» η συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο

Μια μεγάλη συμφωνία που αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, ανακοίνωσαν σήμερα οι ΗΠΑ και η ΕΕ, όπως μεταδίδει το BBC.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, λόγω του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την ΕΕ με τουλάχιστον 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου – γνωστό ως LNG – μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ήδη, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα περικόψουν τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει αύξηση των εισαγωγών και παραγωγή περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας.

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής ενέργειας της Ευρώπης και ο πόλεμος της με την Ουκρανία βοήθησε να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά ρεκόρ. Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονταν ήδη πριν από την εισβολή, καθώς οι εθνικές οικονομίες άρχισαν να ανακάμπτουν από την κρίση του Covid.