«Όχι» σε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας από τους «27», σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί διπλωματικός πυρετός στις Βρυξέλλες, με στόχο να μπει τέλος στον πόλεμο και να περιοριστεί η μεγαλύτερη κρίση για την ασφάλεια της Ευρώπης.

ΝΑΤΟ, G7 και Ευρωπαϊκή Ένωση με διαδοχικές συνεδριάσεις, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά τους για σκληρή και ενιαία στάση απέναντι στις εχθροπραξίες της Μόσχας.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις που έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε Ρωσία και Λευκορωσία και παραμένει έτοιμο για την επιβολή επιπλέον περιοριστικών μέτρων σε συντονισμένο επίπεδο και καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με ό,τι έχει αποφασιστεί μέχρι τώρα.

Το μότο των Ευρωπαίων πάντως είναι ότι «οι κυρώσεις πρέπει να πλήττουν περισσότερο τον αντίπαλο από ό,τι εσένα που τις επιβάλλεις» και μέχρι τώρα εκτιμάται ότι αυτό συμβαίνει.

Σύμφωνα με το Reuters, που είδε έγγραφο του προσχεδίου, οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να «συνεργαστούν για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υδρογόνου», ενόψει του επόμενου χειμώνα και να συντονίσουν μέτρα για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου – κινήσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός αποθέματος με μη ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τη συγκέντρωση της ζήτησης και την αναζήτηση φυσικού αερίου, ακολουθώντας ένα παρόμοιο μοντέλο με το πώς αγόρασε η ΕΕ τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Οι «27» θα συζητήσουν αυτό το σχέδιο  την Παρασκευή, 25/3 όταν η ΕΕ αναμένεται επίσης να ανακοινώσει συμφωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για επιπλέον προμήθειες LNG από τις ΗΠΑ για τους επόμενους δύο χειμώνες.