Εκατοντάδες πρόσωπα στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ΗΠΑ και Βρετανία

Επεκτείνουν τις κυρώσεις τους ΗΠΑ και Βρετανία κατά της Ρωσίας, με τη Δύση να προσπαθεί να εδραιώσει την ενιαία στάση της εναντίον της Μόσχας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν σήμερα, Πέμπτη νέες κυρώσεις στη Ρωσία, με στόχο δεκάδες ρωσικές εταιρείες, εκατοντάδες μέλη του κοινοβουλίου της και τον διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Σκοπός μας εδώ είναι να αφαιρέσουμε μεθοδικά τα οφέλη και τα προνόμια που απολάμβανε κάποτε η Ρωσία ως συμμετέχων στη διεθνή οικονομική τάξη», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε επίσης οδηγίες, προειδοποιώντας ότι οι συναλλαγές που σχετίζονται με τον χρυσό στη Ρωσία ενδέχεται να υπόκεινται σε κυρώσεις από τις αμερικανικές αρχές. Όπως αναφέρεται:

«Ο πόλεμος του προέδρου Πούτιν συνεχίζει να προκαλεί φρίκη και εκτεταμένα δεινά στον λαό της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα στη Ρωσία, η Κρατική Δούμα συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη νομοθετική της εξουσία για να στοχεύει εγχώριους διαφωνούντες και πολιτικούς αντιπάλους, να διαταράσσει την ελεύθερη ροή πληροφοριών και να περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών της Ρωσίας».

Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις και στα 328 μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, δηλώνοντας ότι:

«Αυτά τα μέλη υποστήριξαν τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από το Κρεμλίνο, μεταξύ άλλων μέσω συνθηκών που αναγνωρίζουν την αυτοαποκαλούμενη ανεξαρτησία των ελεγχόμενων από τη Ρωσία περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DNR) και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ (LNR)».

«Με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν να χτυπήσουν την καρδιά της ικανότητας της Ρωσίας να εμπλακεί σε πόλεμο και να πραγματοποιήσει επιθετικές ενέργειες εναντίον άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κόστος έως ότου ο Πούτιν τερματίσει αυτόν τον απρόκλητο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Καλούμε τους πλησιέστερους στον Πούτιν να σταματήσουν και να καταδικάσουν δημόσια αυτόν τον εν ψυχρώ πόλεμο, ο οποίος προκάλεσε τον παράλογο θάνατο εκατοντάδων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Μεταξύ των νέων προσώπων που συμπεριλαμβάνονται στις αμερικανικές κυρώσεις είναι, σύμφωνα με το CNNi:

Ο Χέρμαν Γκρεφ, διευθύνων σύμβουλος της Sberbank of Russia, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την δεκαετία του 1990, όταν και οι δύο εργάζονταν στο γραφείο του δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης.

Επίσης, ο μακροχρόνιος συνεργάτης του Πούτιν, Γκενάντι Τιμτσένκο, καθώς και οι εταιρείες του, τα μέλη της οικογένειάς του, το γιοτ και 17 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ρωσικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Sovcombank, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Προσωπικά κερδίζουν από τις πολιτικές του Κρεμλίνου και θα πρέπει να συμμεριστούν τον πόνο», έγραψε ο Aμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο Twitter λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση των νέων κυρώσεων.

Ένα από τα μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας στα οποία επιβλήθηκαν σήμερα κυρώσεις είναι η Μαρία Μπουτίνα, η οποία σπούδασε στις ΗΠΑ και ομολόγησε την ενοχή της το 2018 σε συνωμοσία για να ενεργήσει ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης, αφού προσπάθησε να διεισδύσει σε συντηρητικές πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Ένωσης Τυφεκίων των ΗΠΑ (NRA) .

Η Μπουτίνα ήταν η πρώτη Ρωσίδα πολίτης που καταδικάστηκε για εγκλήματα σχετικά με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, αν και οι προσπάθειές της φαινόταν να είναι ξεχωριστές από τη ανάμειξη στις εκλογές που περιγράφεται στην έκθεση του πρώην ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ. Μετά την αποφυλάκισή της το 2019, η Μπουτίνα επέστρεψε στη Ρωσία και ασχολήθηκε με την πολιτική και τώρα υπηρετεί ως μέλος της Δούμας.

Νέα δέσμη κυρώσεων και από τη Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα μια νέα σειρά κυρώσεων κατά 59 προσώπων και επιχειρήσεων της Ρωσίας και έξι της Λευκορωσίας, σε αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στόχος των κυρώσεων αυτών αποτελούν επιχειρήσεις, όπως ο ρωσικός κολοσσός των διαμαντιών Alrosa, ο ιδιωτικός όμιλος στρατιωτικών υπηρεσιών Wagner ή ο όμιλος υδροηλεκτρικών σταθμών Rushydro.

Ο κατάλογος με τα πρόσωπα που αποτελούν στόχο των κυρώσεων του Λονδίνου διευρύνεται επίσης με την προσθήκη του ιδρυτή της Tinkoff Bank Όλεγκ Τίνκοφ, του διευθυντή της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, Γκέρμαν Γκρεφ, όπως και της Πολίνα Κοβάλεβα, της κόρης της φερόμενης ως ερωμένης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Σβετλάνα Πολιάκοβα. Η Κοβάλεβα ζει στο Λονδίνο και ακτιβιστές κατά της διαφθοράς είχαν ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της.

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι η Πολίνα Κοβάλεβα συνδέεται με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μέσω της σχέσης που έχει με την μητέρα της», αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από την βρετανική κυβέρνηση.

Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης στον Γεβγκένι Σβίντλερ, πρώην διευθυντή της ρωσικής χαλυβουργίας Evraz, όπως και στην Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, η οποία διορίστηκε δήμαρχος της Μελιτόπολης στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν καταλάβει.

Περισσότερα από 1.000 πρόσωπα και οργανισμοί της Ρωσίας βρίσκονται στον κατάλογο των κυρώσεων που έχει επιβάλει το Λονδίνο στη Μόσχα, κυρίως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Κυρώσεις κατά της Wagner Group

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έπληξε τη Wagner Group, που θεωρείται ο ιδιωτικός στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν, στη νέα δέσμη κυρώσεων που επέβαλε η Βρετανία στη Ρωσία, καλώντας τους δυτικούς συμμάχους να «ενισχύσουν» την υποστήριξη κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι σαφώς αποφασισμένος να διπλασιάσει το στοίχημα στον δρόμο που έχει πάρει, της βίας και της επίθεσης», σημείωσε ο Μπόρις Τζόνσον σε δηλώσεις που έκανε μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο κορυφής του NATO για την Ουκρανία.

Χαρακτηρίζοντας την συμπεριφορά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «απολύτως βάναυση», ο Τζόνσον υπογράμμισε:

«Οφείλουμε να εντείνουμε, οφείλουμε να αυξήσουμε την υποστήριξή μας».

«Οφείλουμε να σφίξουμε την οικονομική μέγγενη γύρω από τον Πούτιν, επιβάλλοντας κυρώσεις σε περισσότερους ανθρώπους σήμερα, όπως κάνουμε, επιβάλλοντας κυρώσεις στο Wagner Group, κοιτώντας τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε τον Πούτιν να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του χρυσού και επίσης κάνοντας περισσότερα για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.