Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες: Οι G7 περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε χρυσό

Τα επτά πιο ισχυρά κράτη – μέλη της G7 αποφάσισαν να περιορίσουν την πρόσβαση σε χρυσό από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με τους «Financial Times», οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να πουλήσει τα αποθέματά της σε χρυσό για να στηρίξει το νόμισμά της.

Κι αυτό σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια της Μόσχας να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση.

Η κίνηση αυτή έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επικεντρώνονται στην αυστηροποίηση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην αρχή του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία εξετάζοντας πρόσθετα μέτρα κατά της Μόσχας.

«Οι ηγέτες της G7 και η ΕΕ θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να ενισχύσει τα παγκόσμια αποθέματά της για την στήριξη της ρωσικής οικονομίας που θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση του πολέμου . Μεταξύ άλλων, καθιστούν σαφές ότι κάθε συναλλαγή που αφορά χρυσό και σχετίζεται με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα πλήττεται από τις υπάρχουσες κυρώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε ότι τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας είναι πιθανό να ανέρχονται μεταξύ 100 και 140 δισεκατομμύρια δολάρια επισημαίνοντας πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας επιδιώκει να τα χρησιμοποιήσει για να «υποστηρίξει το ρούβλι».