Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις κάνουν «στάχτη» Μαριούπολη και Χάρκοβο - Απεγνωσμένοι οι άμαχοι (Video)

Μαίνεται για 28η μέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, αφήνοντας πίσω του νεκρούς, συντρίμμια και ένα λαό να βιώνει καθημερινά τη φρίκη.

Οι μάχες μεταξύ των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας μαίνονται έξω από το Κίεβο, με κάθε πλευρά να διατείνεται την αποκομιδή κερδών για λογαριασμό της.

Την ίδια ώρα, ανελέητο είναι το σφυροκόπημα στα περίχωρα του Κιέβου, στο Χάρκοβο αλλά και στην Μαριούπολη, όπου σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ρώσοι στρατιώτες βάλλουν αδιακρίτως σε κατοικημένες περιοχές και σε στρατιωτικούς στόχους.

Τουλάχιστον 100.000 πολίτες ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα, ενώ νεκροί κείτονται άταφοι στους δρόμους.

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει περίπου το μισό λιμάνι, όπου συνήθως κατοικούν σχεδόν 400.000 άνθρωποι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Ria Novosti. Οδομαχίες σημειώνονται στην πόλη, ενώ άμαχοι και ουκρανοί στρατιώτες δέχονται καταιγισμό ρωσικών πυρών, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

«Δεν έχει μείνει τίποτα εκεί», είπε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το ιταλικό κοινοβούλιο. Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο CNN ότι η πόλη τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό και δεν έχει φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια. «Η πόλη δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς. 50-100 βόμβες πέφτουν από ρωσικά αεροσκάφη καθημερινά… Τόσοι θάνατοι, τόσα δάκρυα, τόσα φρικτά εγκλήματα πολέμου», είπε ο Ορλόφ.

Ανελέητο σφυροκόπημα στο Χάρκοβο

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, ενώ ο διοικητής των δυνάμεων στην περιοχή, χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην πολιορκούμενη Ιζιούμ, που απέχει περίπου 100 χλμ από το Χάρκοβο. Όπως σημείωσε δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη, ενώ οι προσπάθειες να οργανωθεί ανθρωπιστικός διάδρομος απορρίφθηκαν από τη ρωσική πλευρά.

Η ρωσική πλευρά ανέπτυξε επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 χθες βράδυ, δήλωσε ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, όμως «οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους».

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε πριν λίγη ώρα βίντεο με τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 σε δράση.

Στο μεταξύ, στο μετρό του Χαρκόβου, το οποίο οι κάτοικοι χρησιμοποιούν ως καταφύγιο για να προστατευθούν από τις ρωσικές επιθέσεις, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας προκειμένου να αντλήσουν κουράγιο σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Αεροπορικές επιδρομές στο Κραματόρσκ;

Την ίδια ώρα, βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο φέρεται να δείχνει αεροπορικές επιδρομές στην ουκρανική πόλη Κραματόρσκ.

Εξαντλούνται τρόφιμα και φάρμακα στη Χερσώνα

Ανησυχία εκφράζεται και για την υπό ρωσική κατοχή Χερσώνα όπου 300.000 κάτοικοι βλέπουν τα αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων να εξαντλούνται.

Οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν παιδιατρική κλινική στην περιοχή του Λουγκάνσκ αλλά και ότι οι Ρώσοι έχουν απαγάγει 2.389 παιδιά από το Ντονμπάς. Η Μόσχα αρνείται ότι αναγκάζει αμάχους να φύγουν από την Ουκρανία υποστηρίζοντας ότι υποδέχεται πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα ρωσικά πλοία άρχισαν να βομβαρδίζουν και τα περίχωρα της Οδησσού, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποκοπούν οι Ουκρανοί από τη Μαύρη Θάλασσα.

 

Χωρίς αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις

Τις τελευταίες ώρες αν και φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν προχωρούν επί της ουσίας, ο Ζελένσκι ανέφερε σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου είναι δύσκολες και ορισμένες φορές χαρακτηρίζονται από έντονη αντιπαράθεση, αλλά συμπλήρωσε ότι «βήμα-βήμα προχωράμε μπροστά».

Παράλληλα διεμήνυσε ότι οι πιλότοι της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι δρουν στη χώρα του θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, θα «λογοδοτήσουν».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNN δήλωσε ότι παρά τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση, η ρωσική επιχείρηση εξελίσσεται βάσει σχεδίου και ότι η Μόσχα δε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα παρά μόνο αν απειληθεί η ύπαρξή της.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει νέα μέτρα με στόχο την απομόνωση της Ρωσίας ενώ αναμένεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συμμετάσχει διαδικτυακά και ο Ουκρανός πρόεδρος, και εν συνεχεία την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.