Συμφωνία για 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους - Σε θανάσιμο, ρωσικό κλοιό η Μαριούπολη

Συμφωνία επετεύχθη ώστε να καταβληθούν προσπάθειες για την απομάκρυνση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις της Ουκρανίας μέσω 9 “ανθρωπιστικών διαδρόμων” σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Επισημαίνοντας ότι δεν επετεύχθη συμφωνία με τη Ρωσία για την δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου από την καρδιά της Μαριούπολης, η Βερεστσούκ δήλωσε ότι οι άνθρωποι που θέλουν να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα μπορούν να βρουν μεταφορικό μέσο στην κοντινή Μπερντιάνσκ.

Παράλληλα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες στην περιοχή.

Ο κυβερνήτης Σερχί Γκαϊντάι ανέφερε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι η τοπική κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 09:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα μετατρέπουν την πολιορκημένη Μαριούπολη σε «καμένη γη», τόνισε χθες Τρίτη η δημοτική αρχή, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη σχεδιάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων προκειμένου να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι οδομαχίες και οι βομβαρδισμοί μαίνονται στη Μαριούπολη, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, μία ημέρα αφότου απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας να παραδοθεί.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε κτίρια, χωρίς τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση.

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει περίπου το μισό λιμάνι, όπου συνήθως κατοικούν σχεδόν 400.000 άνθρωποι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Ria Novosti.

Οδομαχίες σημειώνονται στην πόλη, ενώ άμαχοι και Ουκρανοί στρατιώτες δέχονται καταιγισμό ρωσικών πυρών, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

«Δεν έχει μείνει τίποτα εκεί», είπε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο CNN ότι η πόλη τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό και δεν έχει φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια. «Η πόλη δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς. 50-100 βόμβες πέφτουν από ρωσικά αεροσκάφη καθημερινά… Τόσοι θάνατοι, τόσα δάκρυα, τόσα φρικτά εγκλήματα πολέμου», είπε ο Ορλόφ.

Η Μαριούπολη βρίσκεται στο επίκεντρο του πολέμου που ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τα στρατεύματά του στα σύνορα για μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας και την ανατροπή της φιλοδυτικής κυβέρνησης της χώρας.

Βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα και η κατάληψή της θα επέτρεπε στη Ρωσία να συνδέσει τις περιοχές στα ανατολικά που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Η επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία έχει υποχρεώσει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, έφερε την άνευ προηγουμένου απομόνωση της ρωσικής οικονομίας και προκάλεσε φόβους για γενικευμένη σύγκρουση με τη Δύση, που θεωρείτο αδιανόητη επί δεκαετίες.

Οι χώρες της Δύσης σχεδιάζουν να ασκήσουν μεγαλύτερη οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μαζί με τους συμμάχους των ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις και θα αυστηροποιήσουν τις υπάρχουσες σε βάρος της Μόσχας, προανήγγειλε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν εν όψει του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη.

Παράλληλα, αναμένονται ανακοινώσεις για δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, η οποία είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Τέλος, ο Μπάιντεν θα εκφράσει την αλληλεγγύη του προς την Πολωνία, χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία, κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία.

Έχοντας αποτύχει να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο ή κάποια άλλη ουκρανική μεγαλούπολη, η Ρωσία έχει καταφύγει σε έναν πόλεμο φθοράς που έχει μετατρέψει κατοικημένες περιοχές σε ερείπια και έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί ακόμη και σε πυρηνικό πόλεμο.

Το δόγμα της ασφάλειας της Ρωσίας υπαγορεύει ότι η χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειληθεί η ίδια η ύπαρξή της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο CNN. Νωρίτερα, είχε υποστηρίξει πως «κανείς» δεν είχε σκεφτεί ότι η επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόλις λίγες ημέρες και ότι η εκστρατεία εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο της Μόσχας.

10.50 Ρωσία: Η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, προειδοποιεί η Μόσχα

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε μια ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Την περασμένη εβδομάδα η Πολωνία πρότεινε την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στην Ουκρανία, στην οποία να δοθούν τα μέσα για να υπερασπίζεται τον εαυτό της.

10.45 Σύμμαχος του Πούτιν λέει ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να καταστρέψουν τη Ρωσία

Ενας από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν στόχο να ταπεινώσουν, να διχάσουν και τελικά να καταστρέψουν τη Ρωσία και δεσμεύτηκε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει ποτέ αυτό να συμβεί.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2008 ως το 2012, δήλωσε ότι ένα τέτοιο σχέδιο -αν ποτέ επιτευχθεί- θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον κόσμο.

“Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει ποτέ μια τέτοια εξέλιξη”, είπε σε μήνυμα που ανήρτησε στο Telegram.

10.40 Ζελένσκι: Είμαι ευγνώμων στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών

«Ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που στήριξε την προσπάθεια δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Μαριούπολη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ομιλία που απηύθυνε στην Ολομέλεια του ιταλικού Κοινοβουλίου.

10.16 Αύριο η συνάντηση Λαβρόφ με τον επικεφαλής της ΔΕΕΣ στη Μόσχα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ στη Μόσχα. «Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει τη συζήτηση των βασικών τομέων του έργου της ΔΕΕΣ στο πεδίο της διαχείρισης ανθρωπιστικών κρίσεων», ανέφερε το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του.

10.00 Μεντβέντεφ: Οι ΗΠΑ στοχεύουν να καταστρέψουν τη Ρωσία

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν να ταπεινώσουν, να διχάσουν και τελικά να καταστρέψουν τη Ρωσία», έγραψε στο Telegram ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν.

08.40 Ουκρανία: 121 παιδιά έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής λόγω του πολέμου

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 121 παιδιά, ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας με ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram, ενώ πρόσθεσε ότι άλλα 167 παιδιά έχουν τραυματιστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ