Nέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα ανακοινώσουν Μπάιντεν και ΕΕ από τις Βρυξέλλες

Στην ανακοίνωση νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα προχωρήσουν ΗΠΑ και Ευρώπη κατά την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στη Γηραιά Ήπειρο, όπως ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναχωρεί αύριο, Τετάρτη, για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τους ηγέτες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει μαζί με τους συμμάχους στην εφαρμογή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία και την αυστηροποίηση των υφιστάμενων κατά το ταξίδι του στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, δήλωσε o Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ για μακροπρόθεσμες προσαρμογές στη στάση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κατά την επίσκεψή του και θα ανακοινώσει «κοινή δράση» για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο.

«Θα έχει την ευκαιρία να συντονίσει την επόμενη φάση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Θα συμμετάσχει με τους εταίρους μας στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία και στην ενίσχυση των υφιστάμενων κυρώσεων για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να διασφαλιστεί η αυστηρή επιβολή τους», σημείωσε ο Σάλιβαν.

Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει επίσης περαιτέρω συνεισφορά των ΗΠΑ για τη διευκόλυνση των ανθρωπιστικών συνθηκών για τους πρόσφυγες και τους αμάχους εντός της Ουκρανίας, πολλοί από τους οποίους είναι παγιδευμένοι σε πολιορκημένες πόλεις.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε, επίσης, ότι δεν έχει δει κανένα στοιχείο ότι η Κίνα παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία.