Ο Ναβάλνι καταγγέλλει ότι η θαλαμηγός που βρίσκεται στην Τοσκάνη ανήκει στον Πούτιν

Εάν το υπερπολυτελές σκάφος που είναι αγκυροβολημένο στις ακτές της Τοσκάνης ανήκει στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, τότε οι ιταλικές αρχές θα μπορούσαν να προβούν στην κατάσχεσή του.

Η θαλαμηγός «Scheherazade» βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες υπό το άγρυπνο βλέμμα της ιταλικής αστυνομίας και το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι εάν πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο του Ρώσου προέδρου.

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την περιουσία του Πούτιν, πολλών Ρώσων υπουργών και ολιγαρχών, το σούπερ γιοτ κοσμεί τη «Marina di Carrara», μια μικρή ιταλική πόλη στις ακτές της Τοσκάνης.

Είναι η 13η μεγαλύτερη θαλαμηγός στον κόσμο

Το πολυτελές σκάφος μαγνητίζει τα βλέμματα αλλά και εξάπτει τη φαντασία καθώς , όπως αναφέρουν οι «New York Times», πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ακριβά γιοτ στον κόσμο. Πρόκειται για την 13η μεγαλύτερη θαλαμηγό ανά την υφήλιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail».

Το κόστος της υπολογίζεται σε 700 εκατομμύρια δολάρια και το μήκος της φθάνει τα 140 μέτρα. Διαθέτει δύο καταστρώματα ελικοπτέρων και μια πισίνα με αναδιπλούμενο κάλυμμα που μετατρέπεται σε πίστα χορού. Υπάρχει επίσης ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο ενώ στα μπάνια, τα φωτιστικά είναι επιχρυσωμένα. Περίπου το 70% του πληρώματος του γιοτ είναι Ρώσοι.

Η πολυτέλεια του θαλαμηγού δείχνει ότι ο κάτοχός του θα μπορούσε να είναι ένας δισεκατομμυριούχος από τη Μέση Ανατολή ή ένας πάμπλουτος Ρώσος, ακόμη και ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο καπετάνιος αρνείται ότι ιδιοκτήτης είναι ο Πούτιν

Ο καπετάνιος του πλοίου, Γκάι Μπένετ-Πιρς, Βρετανός υπήκοος, αρνήθηκε ότι ιδιοκτήτης του είναι ο Πούτιν. «Δεν τον έχω δει ποτέ. Δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ», είπε μιλώντας τηλεφωνικά στην αμερικανική εφημερίδα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα προβεί σε αποκαλύψεις καθώς δεσμεύεται από «ρήτρα εχεμύθειας».

Σύμφωνα με στοιχεία του «MarineTraffic», τα τελευταία καλοκαίρια, το πανάκριβο αυτό γιοτ διέσχιζε τα νερά της Μαύρης Θάλασσας στο Σότσι, όπου βρίσκεται η εξοχική κατοικία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εταιρεία διαχείρισης του σκάφους είναι η «Imperial Yachts», που εδρεύει στο Μονακό . Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία διαχειρίζεται το «Amore Vero», το γιοτ του στενού φίλου του Πούτιν και αφεντικού της Rosneft, Iγκόρ Σέτσιν, που έχουν ήδη κατασχέσει οι γαλλικές αρχές.

 

Ψάχνουν αποδείξεις για τον ιδιοκτήτη

Χθες το βράδυ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail, ο καπετάνιος του γιοτ υποστήριξε ότι «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να παραδώσει τα έγγραφα που αποκαλύπτουν την ταυτότητα του ιδιοκτήτη του στις ιταλικές αρχές, οι οποίες τον διαβεβαίωσαν ότι θα χειριστούν το θέμα υπό άκρα μυστικότητα.

«Ερευνούμε ζητήματα διαφθοράς του Πούτιν για πάνω από μια δεκαετία και υπάρχει ένα πράγμα που γνωρίζουμε με βεβαιότητα: ο Πούτιν δεν διατηρεί ποτέ περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του», αναφέρει η Μαρία Πεβτσίκ που συμμετείχε στην έρευνα των ιταλικών αρχών.

«Δεκάδες προσωπικοί φρουροί και υπηρέτες του Πούτιν κρατούν συνεχώς ένα από τα μεγαλύτερα γιοτ στον κόσμο ελλιμενισμένο σε ένα ιταλικό λιμάνι. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι αρκετά ακλόνητη απόδειξη ότι το γιοτ «Scheherezade» ανήκει στον ίδιο τον Πούτιν και πρέπει να κατασχεθεί άμεσα», προσθέτει.

Το δημοσίευμα της «Dailymail» αναφέρει ότι οι υποστηρικτές του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, ισχυρίζονται ότι οι ιταλικές αρχές πρέπει να το κατάσχουν, καθώς είναι σε θέση να αποδείξουν ότι το σκάφος είναι ιδιοκτησίας του Ρώσου προέδρου.

«Είναι πιθανό η ομάδα του Ναβάλνι να έχει βοηθηθεί από δυτικές μυστικές υπηρεσίες γι΄αυτή την αποκάλυψη», ανάφερε πηγή της στην βρετανική εφημερίδα.