Η Ρωσία εκτόπιζει facebook και instagram απο την αγορά - Αναγνωρίζει στην εταιρία ''meta'' σκοπούς "εξτρεμιστικής οργάνωσης"

Απόφαση δικαστηρίου της Μόσχας θέτει τον διαδικτυακό κολοσσό εκτός ρωσικής αγοράς – Άγνωστο παραμένει τη θα συμβεί με το WhatsApp 

«Μπλόκο» στο Facebook και το Instagram βάζει η Ρωσία, που χαρακτηρίζει μάλιστα την ιδιοκτήτρια εταιρεία Meta ως «εξτρεμιστική οργάνωση».

Δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε τη Δευτέρα την προσπάθεια της Meta Platforms να αντικρούσει τις κατηγορίες για εξτρεμισμό, αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει τον τεχνολογικό κολοσσό εκτός ρωσικής αγοράς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, η Meta είχε ζητήσει περισσότερο χρόνο για να ετοιμάσει τη νομική της θέση, αμφισβητώντας την εξουσία του δικαστηρίου να απαγορεύσει τις δραστηριότητές του κατόπιν αιτήματος των εισαγγελέων. Μέχρι στιγμής, η αμερικανική εταιρεία δεν έχει προβεί σε σχόλιο.

Ερώτημα τι θα γίνει με το WhatsApp

Η δικηγόρος της Meta, Βικτόρια Σατζίνα, είπε στο δικαστήριο ότι η εταιρεία δεν συνδέεται με εξτρεμιστικές δραστηριότητες και στέκεται ενάντια στη ρωσοφοβία, μετέδωσε το Interfax.

Ήδη, η Ρωσία έχει απαγορεύσει το Facebook προκειμένου να περιορίσει την πρόσβαση των πολιτών στα μέσα ενημέρωσης, ενώ το Instagram έχει μπλοκαριστεί, με το επιχείρημα ότι οι χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία θα μπορούν να δημοσιεύουν μηνύματα προτροπής σε βία κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το TASS, οι εισαγγελείς δεν επιδιώκουν να περιορίσουν την πλατφόρμα του WhatsApp, ωστόσο εφόσον η Meta θεωρείται εξτρεμιστική οργάνωση, αυτόματα δεν θα μπορούσε να έχει δραστηριότητα στη χώρα. Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο πώς και εάν η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Παράλληλα, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των δραστηριοτήτων της meta, ενώ την ίδια θέση επανέλαβε και εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας FSB στο δικαστήριο.