26η ημέρα ρωσικής εισβολής - Κόλαση σε Μαριούπολη και Οδησσό - Έξι νεκροί από τον βομβαρδισμό στο Κίεβο

Στην 26η ημέρα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι αρχές της βομβαρδιζόμενης χώρας απέρριψαν το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης έως τις 7 η ώρα το πρωί σήμερα . Στην κόλαση του Κιέβου τουλάχιστον έξι άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας στο εμπορικό κέντρο Ρετρόβιλ που βρίσκεται στην βορειοδυτική συνοικία Ποντίλσκιγι.

Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, ή κατάθεσης των όπλων», είπε η κυρία Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την Ουκράινσκα Πράβντα. «Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Μίλησε για «εσκεμμένη χειραγώγηση» και «αληθινή απαγωγή ομήρων», πρόσθεσε αναφερόμενη στο ρωσικό τελεσίγραφο.

Χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απαίτησε με οκτασέλιδη επιστολή του οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να «καταθέσουν τα όπλα» και «γραπτή απάντηση» στο τελεσίγραφό του πριν από σήμερα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), για να σωθούν όπως είπε οι κάτοικοι και οι υποδομές του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα.

«Ζητάμε από τις επίσημες αρχές του Κιέβου να δείξουν λογική και να ανακαλέσουν τις διαταγές που είχαν δώσει προηγουμένως, οι οποίες υποχρέωναν τους μαχητές να θυσιαστούν και να γίνουν ‘μάρτυρες της Μαριούπολης’», ανέφερε ο ρώσος αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

«Καταθέστε τα όπλα», πέταξε ο ρώσος ανώτατος αξιωματικός. «Βρίσκεται σε εξέλιξη τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή (…). Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν εγγυημένη την απόλυτα ασφαλή αποχώρησή τους από τη Μαριούπολη».

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Μιζίντσεφ η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν στο δρομολόγιο που θα πρέπει να πάρουν οι κάτοικοι της Μαριούπολης για να πάνε σε ασφαλή εδάφη ελεγχόμενα από το Κίεβο αργότερα σήμερα. «Από τις 10:00, ώρα Μόσχας (…) η Ρωσία θα κρατήσει ανοικτούς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους από τη Μαριούπολη προς ανατολάς και, κατόπιν συμφωνίας με την ουκρανική πλευρά, προς δυσμάς», πρόσθεσε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απηύθυνε μέσω Telegram νωρίτερα χθες μήνυμα στις αρχές της Μαριούπολης: «Έχετε μια ιστορική επιλογή (μπροστά σας) – είτε θα σταθείτε στο πλάι του λαού σας, ή θα πάτε με τους εγκληματίες».

«Οι δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες», αντέτεινε η Ιρίνα Βέρεστσουκ μέσω Telegram. «Λένε ότι συμφωνούν (να ανοίξει) ανθρωπιστικός διάδρομος και το πρωί, βομβαρδίζουν τον χώρο από όπου γίνεται η εκκένωση. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να σώσουμε τη ζωή και την υγεία των πολιτών μας».

Πρόσθεσε ότι στην απάντησή της στη ρωσική πλευρά την κάλεσε «αντί να χάνει το χρόνο της γράφοντας οκτασέλιδες επιστολές απλά να ανοίξει τους διαδρόμους».

Η Μαριούπολη, κατά πλειονότητα ρωσόφωνη πόλη, συγκαταλέγεται στους βασικούς στόχους αυτής που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και εξαπέλυσε πριν από τρεισήμισι εβδομάδες. Πολιορκείται πρακτικά από την αρχή. Σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουστσένκο, συνεργάτη του δημάρχου, πιστεύεται ότι έχον σκοτωθεί πάνω από 3.000 άμαχοι.

Στους δρόμους της πόλης κείτονται πτώματα, ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των εμπόλεμων πλευρών δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα ως τώρα.

Τουλάχιστον 10 από τα 44 εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να σωθούν από τον πόλεμο, εκτιμά ο ΟΗΕ. Τουλάχιστον 3,4 εκατ. πέρασαν τα σύνορα, υπολογίζει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Το Πεκίνο θα προσφέρει επιπλέον οικονομική ενίσχυση ύψους 1,4 εκατομμυρίου ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός θα προσφέρει επιπλέον οικονομική ενίσχυση ύψους 1,4 εκατομμυρίου ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν.

Την δήλωση αυτή έκανε ο Γουάνγκ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου στο Πεκίνο και η δέσμευση για βοήθεια ακολουθεί προηγούμενες δεσμεύσεις βοήθειας στην Ουκρανία ανάμεσά τους και μια ύψους 710.000 ευρώ νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Δεν επετεύχθη συμφωνία για την απομάκρυνση αμάχων σήμερα από τη Μαριούπολη

Συμφωνία έχει επιτευχθεί για τη δημιουργία σήμερα 8 ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, αλλά η Μαριούπολη δεν βρίσκεται μεταξύ αυτών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι προσπάθειες να φτάσουν στη σημαντική αυτή πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία ανθρωπιστικές προμήθειες εξακολουθούν να αποτυγχάνουν, σημείωσε η ίδια.

Βομβαρδίζουν οι Ρώσοι το Ρίβνε

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιφέρεια Ρίβνε με πυραύλους κρουζ.

“Υψηλής ακρίβειας πύραυλοι κρουζ έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης ξένων μισθοφόρων και ουκρανικών εθνικιστικών σχηματισμών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Τάιμς του Λονδινου : Η Ρωσία κατηγορείται για γενοκτονία στη Μαριούπολη 

«Η Ρωσία κατηγορείται για γενοκτονία» αναφέρουν οι Times δίνοντας έμφαση στους ανελέητους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη. Ένα σχολείο όπου είχαν καταφύγει 400 άνθρωποι βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας κατηγόρησε ανοιχτά τη Μόσχα για «γενοκτονία» και για την απαγωγή όπως είπε χιλιάδων κατοίκων.

Οι Ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι πολίτες έχουν μεταφερθεί χωρίς τη θέλησή τους στη Ρωσία χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, δημοσιεύει σε ρεπορτάζ της η Daily Telegraph. Η υπόθεση προκάλεσε την αντίδραση και της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. «Το να αναγκαστούν άνθρωποι να μεταβούν από την Ουκρανία στη Ρωσία είναι κάτι απολύτως απαράδεκτο. Είναι παράλογο. Είναι κάτι που πρέπει να επιβεβαιώσουμε, όμως δεν αποκλείω οι Ρώσοι να έχουν προχωρήσει σε μια τέτοια φρικιαστική πράξη» δήλωσε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Ο Ζελένσκι απαγόρευσε 11 πολιτικά κόμματα λόγω δεσμών με Ρωσία 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι προχώρησε σε δύο ενέργειες με βάση τον στρατιωτικό νόμο που ισχύει στη χώρα. Αφενός, απαγόρευσε τη λειτουργία 11 κομμάτων εξαιτίας των δεσμών τους με τη Ρωσία, με το ένα μάλιστα από αυτά να ελέγχει τις 44 από τις 450 έδρες της Βουλής. Αφετέρου, έθεσε το σύνολο των πανεθνικής εμβέλειας καναλιών σε μια πλατφόρμα, επικαλούμενος την ανάγκη «ενιαίας πολιτικής πληροφόρησης» αναφέρουν οι FT.

Το Κίεβο ο «πρωταρχικός στρατιωτικός στόχος» της Ρωσίας παρότι η προέλαση έχει σταματήσει, σύμφωνα με το Λονδίνο

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του έκθεση πληροφοριών γαι τις εξελίξεις στην Ουκρανία σημειώνει ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται βόρεια του Κιέβου, αν και η ρωσική προέλαση έχει σταματήσει λόγω της αντίστασης που συναντά.

Η έκθεση αναφέρει αναλυτικά :

“Οι ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν στην πόλη από τα βορειοανατολικά έχουν σταματήσει. Οι δυνάμεις που προελαύνουν από την κατεύθυνση του Χόστομελ προς τα βορειοδυτικά έχουν απωθηθεί από σκληρή ουκρανική αντίσταση.

Ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων παραμένει πάνω από 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Παρά τη συνεχιζόμενη έλλειψη προόδου, το Κίεβο παραμένει ο πρωταρχικός στρατιωτικός στόχος της Ρωσίας και είναι πιθανό να δώσουν προτεραιότητα στην προσπάθεια περικύκλωσης της πόλης τις επόμενες εβδομάδες.”