Λυσσαλέα αντίσταση των Ουκρανών στο μέτωπο: «Σκοτώσαμε εκατοντάδες Τσετσένους μισθοφόρους»

Παρά τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιθέσεις, οι ρωσικές δυνάμεις αδυνατούν μέχρι σήμερα να καταλάβουν Σάμι, Χάρκοβο και Κίεβο – Οι Τσετσένοι φεύγουν σταδιακά από την εμπόλεμη χώρα – Με υπερηχητικούς πυραύλους κάνει επίδειξη ισχύος η Ρωσία

Στη ρωσική «μέγγενη» η Ουκρανία, εξακολουθεί να πλήττεται από αεροπορικές επιθέσεις και να μετρά νεκρούς, όμως η αντίσταση δεν έχει καμφθεί.

Με τη Μόσχα να αντιμετωπίζει σημαντικές απώλειες στις τάξεις του στρατού της -έως και 7.000 μαχητών- ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας υποστηρίζουν ότι εκατοντάδες Τσετσένοι μισθοφόροι που πολεμούσαν στο πλευρό της Ρωσίας σκοτώθηκαν, με αποτέλεσμα τα στρατεύματα της συγκεκριμένης χώρας να έχουν επιστρέψει στο Γκρόζνι.

Αυτόματα συμπεραίνει κάνεις ότι η Μόσχα έχει χάσει μεγάλο κομμάτι της στρατιωτικής της δύναμης, αφού η πλειονότητα των Τσετσένων φαίνεται να εξουδετερώθηκαν στον πόλεμο.

Έχοντας χάσει στρατιωτικές δυνάμεις και με την οικονομία να έχει πληγεί, το Κρεμλίνο προσπαθεί με τη χρήση ακόμη και υπερηχητικών πυραύλων να προχωρήσει σε πολιτική επίδειξης ισχύος εν μέσω πολέμου.

Το ζήτημα είναι για ποσό καιρό θα μπορεί ακόμη ο Πούτιν να εμφανίζεται αμετακίνητος από τη θέση του και να επιχειρεί προσάρτηση εδαφών, ενώ η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία με σύγχρονης τεχνολογίας αντιαρματικούς πυραύλους και η Ρωσία χάνει μεγάλο μέρος της υποστήριξης από στρατιώτες που «φεύγουν» πάνω στη μάχη.

Ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω φαίνεται να κάνει το Κρεμλίνο που από τη μία πλευρά προτάσσει το γεγονός ότι έχει βρεθεί σημείο σύγκλισης με την Ουκρανία, στο θέμα της θέσπισης ουδέτερου καθεστώτος και αποφυγής ένταξης στο NATO, και από την άλλη κλιμακώνει τις επιθέσεις.

Ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε απευθείας συνομιλίες για την επίτευξη ανακωχής, η ρωσική επιδρομή που κατέστρεψε στρατόπεδο στο Μικολάιφ της νότιας Ουκρανίας και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους απέδειξε ότι ο δρόμος προς την κατάπαυση του πυρός είναι ακόμη πολύ μακρύς.

Το στρατόπεδο που βρίσκεται στο Μικολάιφ επλήγη από έξι ρωσικούς πυραύλους, με τις ομάδες διασωστών να δίνουν μάχη στο σημείο, επιχειρώντας να ανασύρουν δεκάδες ανθρώπους από τα συντρίμμια.

Ακόμη δεν είναι σαφής ο αριθμός των αγνοουμένων, ωστόσο τουλάχιστον 200 στρατιώτες βρίσκονταν στη συγκεκριμένη βάση όταν οι πύραυλοι έπληξαν το σημείο.

Τις πληγές της μετρά και η κατακερματισμένη, από τις επιθέσεις, Μαριούπολη, με τις μάχες να διεξάχονται ακόμη και στους δρόμους, τα τανκς να βρίσκονται στην πόλη των 400.000 κατοίκων και τους νεκρούς να μένουν ως και τρεις ημέρες στον δρόμο.

Την ίδια στιγμή, η τιτάνια μάχη για να απεγκλωβιστεί κόσμος από τα συντρίμμια του ιστορικού θεάτρου που κατέρρευσε, ύστερα από βομβαρδισμό, συνεχίζεται. Σε αυτό το θέατρο είχε γραφτεί με μεγάλα ρωσικά λευκά γράμματα, μπροστά και πίσω από το κτίριο, η λέξη «παιδιά».

Η ρωσική προέλαση στην πολιορκημένη Μαριούπολη συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ουκρανικών μέσων ενημέρωσης δυνάμεις της Μόσχας μεταφέρουν κατοίκους στη Ρωσία, όπου και ελέγχονται εξονυχιστικά τα έγγραφά τους.

Η κατάσταση στην πόλη θυμίζει αδιέξοδο, καθώς 300.000 πολίτες δεν μπορούν να φύγουν λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών.

Στη Μαριούπολη οι άμαχοι αναγκάζονται να κοιμούνται επί σειρά ημερών στα υπόγεια, χωρίς νερό και ρεύμα, τη στιγμή που οι εικόνες από δορυφόρο αποκαλύπτουν ένα κατακερματισμένο τοπίο με πάνω από το 80% των κτιρίων να έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές.

Αυξήθηκαν, παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από την πόλη Σάμι, ωστόσο η επιχείρηση των Ρώσων να αποκόψουν την πόλη από το νότο έπεσε στο κενό.

Χάρη στη σθεναρή ουκρανική αντίσταση, οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν το Χάρκοβο, ενώ συναντούν εμπόδια και στο Κίεβο γύρω από το οποίο έχουν αυξηθεί, επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις.

Οι Ουκρανοί προχωρούν σε ρίψη αντιαρματικών πυραύλων που προμηθεύτηκαν από τη Δύση.

Η Ρωσία, ωστόσο, θέλοντας να στείλει προειδοποιητικό μήνυμα και εκδηλώνοντας την ενόχλησή της για την αποστολή όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία, έκανε χρήση υπερηχητικών πυραύλων.

Για το θέμα, όμως, δεν εκφράζουν ανησυχία ειδικοί μελετητές, εκτιμώντας ότι το Κρεμλίνο δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει συχνή χρήση των συγκεριμένων οπλικών συστημάτων και πως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

Την ίδια στιγμή, ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται, με τον Ουκρανό προέδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ζητά αύξηση της πίεσης σε βάρος του Κρεμλίνου.

Κάλεσε, ακόμη, το Πεκίνο να καταδικάσει τη «ρωσική βαρβαρότητα», παίρνοντας έτσι θέση κατά των ενεργειών της Μόσχας, ενώ νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει με αυστηρές κυρώσεις την Κίνα σε περίπτωση παροχής βοήθειας στη Ρωσία.

Δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους New York Times, πρότειναν στην Τουρκία να δώσει στην Ουκρανία τους ρωσικούς S-400 και σε αντάλλαγμα να ενταχθεί και πάλι η Άγκυρα στο πρόγραμμα για την προμήθεια των αμερικανικών F-35.

Με κόμμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης και την κατάσταση στην Οδησσό, όπου οι Ρώσοι επιχειρούν να κλιμακώσουν τις επιθετικές ενέργειες για να αποκτήσουν ισχυρότερη παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα.

Πάντως, βουβός είναι ο πόνος για τους πάνω από 800 νεκρούς αμάχους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ανάμεσά τους και 64 παιδιά.