Σάλος μετά τη δήλωση Τζόνσον που παρομοιάζει το Brexit με τον αγώνα των Ουκρανών κατά της ρωσικής εισβολής

Σε ένα αμφιλεγόμενο σχόλιο για το Brexit προχώρησε ο Μπόρις Τζόνσον. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι το Brexit δείχνει ότι ο βρετανικός λαός αγαπά την ελευθερία με τον ίδιο τρόπο που οι Ουκρανοί μάχονται κατά της ρωσικής εισβολής, σχόλια που χαρακτηρίσθηκαν κακόγουστα από αντιπολίτευση και πολιτικούς σχολιαστές.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε, παρουσία του πρεσβευτή της Ουκρανίας κατά την διάρκεια συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος ότι είναι το ένστικτο του βρετανικού λαού, όπως και των Ουκρανών, να επιλέγουν κάθε φορά την ελευθερία.

«Πρόκειται για τελείως διεστραμμένο επιχείρημα», δήλωσε ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Κρις Μπράιαντ. «Η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι λαοί της Γαλλίας και της Ισπανίας είναι επίσης ελεύθεροι».

Τζόνσον: Η δημοκρατία των Ουκρανών πανικόβαλε τον Πούτιν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο Πούτιν πανικοβλήθηκε με την προοπτική επανάστασης στη Ρωσία, εμπνευσμένη από την ουκρανική δημοκρατία».

«Αυτός είναι ο λόγος για την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» συνέχισε ο Τζόνσον, προσθέτοντας πως ο κόσμος έχει φτάσει σε μια «στιγμή επιλογής μεταξύ της ελευθερίας και της καταπίεσης».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι το πρωί της Παρασκευής και δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, σε μια περίοδο που ο λαός της «αντιμετωπίζει τέτοια φρίκη με τόσο θάρρος». «Ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε. Σας υπόσχομαι ότι θα το κάνουμε» ήταν η δήλωση του Τζόνσον στον Ζελένσκι.

Παράλληλα, είπε στον Ουκρανό πρόεδρο ότι η χώρα του πολεμά «όχι μόνο για τις ζωές και τα σπίτια, αλλά για τον σκοπό της ίδιας της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

«Θα κάνουμε περισσότερα με την αποστολή όπλων για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς φίλους μας ενάντια σε αυτούς τους ανελέητους βομβαρδισμούς, καθώς αν ο Πούτιν κερδίσει, δεν θα σταματήσει εκεί και θα ξεκινήσει μια νέα περίοδο εκφοβισμού σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Θα κάνουμε περισσότερα για να σφίξουμε τον κλοιό γύρω από την οικονομία του Πούτιν. Κάθε μέρα που συνεχίζεται η σφαγή και η απάνθρωπη συμπεριφορά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν, νομίζω ότι η αποφασιστικότητα του κόσμου να κάνει περισσότερα αυξάνεται και είμαι περισσότερο από ποτέ πεπεισμένος ότι ο Πούτιν θα αποτύχει» ανέφερε ο Τζόνσον.

Ο Τζόνσον είπε ακόμα ότι η Ρωσία έχει «μοιραία υποτιμήσει» τόσο την αποφασιστικότητα των Ουκρανών να πολεμήσουν, όσο και τη δύναμη της ενωμένης Δύσης. Ωστόσο, είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας ο κόσμος να αρχίσει τώρα να «απογαλακτίζεται από την εξάρτησή του από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο» και κάλεσε για μια εθνική και διεθνή προσπάθεια για «διπλασιασμό» της αιολικής, της ηλιακής και της πυρηνικής ενέργειας.