Λαβρόφ: «Κάθε φορτίο με όπλα που φτάνει στην Ουκρανία, θα γίνεται στόχος της Ρωσίας»

«Οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν τον κόσμο “αμερικάνικο σαλούν”» είπε σε συνέντευξή του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών – «Έχουμε συνηθίσει στις κυρώσεις… Θα μας κάνουν πιο δυνατούς» – «Πιθανό η Ουκρανία να είναι το μεγαλύτερο βιοεργαστήριο του Πενταγώνου» 

Την πρόθεση της Δύσης να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και να την περιθωριοποιήσει με αυτό τον τρόπο, αναγνώρισε σε συνέντευξή του στο «Russia Today» ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ο ρόλος των κυρώσεων είναι πολύ πιο στρατηγικός… είναι η πεμπτουσία της δυτικής στρατηγικής πορείας. Δηλαδή, να περιθωριοποιηθεί η Ρωσία, να περιοριστεί, να τεθεί τέλος στην ανάπτυξη της Ρωσίας και επίσης να μηδενιστεί ο ρόλος της στην παγκόσμια πολιτική, την οικονομία, τον αθλητισμό, την επιστήμη, την τέχνη, την εκπαίδευση», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Έχουμε συνηθίσει στις κυρώσεις… «Όπως είπε ο Πούτιν, είμαστε πρωταθλητές όσον αφορά τον αριθμό των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Πάνω από πέντε χιλιάδες μεμονωμένα μέτρα. Αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Κίνας και του Ιράν. Το μόνο που θα πετύχουν, είναι να μας ενισχύσουν περισσότερο» πρόσθεσε.

«Η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στους δυτικούς εταίρους έχει καταστραφεί εντελώς. Τώρα μπορούμε να βασιστούμε μόνο στον εαυτό μας και σε αυτούς τους συμμάχους που θα παραμείνουν δίπλα μας. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα για τη Ρωσία στο ζήτημα της γεωπολιτικής», συνέχισε ο Λαβρόφ.

Στη συνέχεια, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η ρωσική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ουκρανία να είναι το μεγαλύτερο βιοεργαστήριο του Πενταγώνου.

«Άνοιξαν και άλλα έγγραφα, αυτά είναι έγγραφα που σχετίζονται με τις στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των αμερικανικών εργαστηρίων στην Ουκρανία. Αυτά είναι έγγραφα υπογεγραμμένα από Ουκρανούς αξιωματούχους και Αμερικανούς», είπε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλά τέτοια εργαστήρια σε όλη την περίμετρο της Ρωσίας, στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Αναφερόμενος στη στάση των Ευρωπαίων, ο Λαβρόφ είπε πως η Ευρώπη έχει σχεδόν πάψει να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της μπροστά στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Μου φαίνεται ότι η Ευρώπη έχει ήδη κατά 99% σταματήσει να προσπαθεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία της», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως, αν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι στόχος του είναι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, είναι απίθανο να το πετύχει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία είναι έτοιμη να ακολουθήσει τις οδηγίες των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που φαίνεται από την κατάσταση με το Nord Stream 2.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ζελένσκι, ο Λαβρόφ είπε πως ο Ουκρανός πρόεδρος θέλει να «σπρώξει» τον Τζο Μπάιντεν σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία μέσω του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

«Ο Ζελένσκι καταλαβαίνει επίσης ότι υπάρχουν λιγότερο υπεύθυνοι πολιτικοί, οι οποίοι καθοδηγούνται από ρωσοφοβικά αισθήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Κογκρέσο. Όπως γνωρίζετε, υιοθετούν περιοδικά ένα ψήφισμα που καταδικάζει και απειλεί τη Ρωσία. Πιστεύω ότι ο Ζελένσκι βασίζεται σε αυτούς για να ωθήσουν τον πρόεδρο Μπάιντεν σε μια πιο συγκρουσιακή προσέγγιση», είπε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία έχει χάσει όλες τις ψευδαισθήσεις για το αν μπορεί να βασίζεται στη Δύση και η Μόσχα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί μια άποψη του κόσμου στον οποίο θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ που θέλουν να λειτουργούν σαν παγκόσμιος σερίφης, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι ΗΠΑ θέλουν έναν κόσμο που μοιάζει με “αμερικάνικο μπαρ” (american saloon) όπου οι Αμερικανοί θα λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις» είπε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η ρωσική πλευρά έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι κάθε φορτίο που θα έρθει στην Ουκρανία και το οποίο, σύμφωνα με τη Μόσχα, θα μπορούσε να περιέχει όπλα, θα γίνει νόμιμος στόχος για το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό.

Την Πέμπτη, ο Ζελένσκι, μιλώντας ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, ζήτησε να μεταφερθούν συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων των S-300.