Ουκρανία: Τι δείχνουν οι πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο και τη Λβιβ, σχεδόν 70 χλμ μακριά από τα πολωνικά σύνορα

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από τα σημερινά ρωσικά χτυπήματα σε Χάρκοβο, Κίεβο και Κραματόρσκ – Πολλοί τραυματίες, ανάμεσά τους και 4 παιδιά στην ουκρανική πρωτεύουσα – Με τέσσερις πυραύλους έπληξε η Μόσχα τη Λβιβ, που μέχρι πριν λίγες μέρες παρέμενε -σχετικά-αλώβητη από τον πόλεμο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις κατά μεγάλων ουκρανικών πόλεων, την ώρα που οι συνομιλίες Μόσχας-Κιέβιου δεν δείχνουν να σημειώνουν πρόοδο ως προς τον άμεσο στόχο, που δεν είναι άλλος από την κατάπαυση πυρός. Ισχυρές εκρήξεις  σημειώθηκαν το πρωί στο Κίεβο και την Λβιβ, αποτέλεσμα πυραυλικών επιθέσεων των δυνάμεων του Πούτιν, που κατέστρεψαν ένα εργοστάσιο, αρκετά κτίρια και προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Επιπλέον, η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένα πολυώροφο κτίριο στο Χάρκοβο έγινε στόχος βομβαρδισμών σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, 11 ακόμη να τραυματιστούν και ένας ακόμη να εγκλωβιστεί στα ερείπια. Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στην πόλη Κραματόρσκ, με τον κυβερνήτη της πόλης Πάβλο Κιριλένκο να αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Τέσσερα παιδιά ανάμεσα στους τραυματίες στο Κίεβο

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 19 τραυματίστηκαν (ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά) όταν θραύσματα ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε κτίριο κατοικιών στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Η υπηρεσία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι 12 άνθρωποι διασώθηκαν και 98 απομακρύνθηκαν από το πενταώροφο κτίριο.

Νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει στο Reuters ότι μια έκρηξη ακούστηκε στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί και στη συνέχεια υψώθηκε καπνός στον ουρανό.



Έξι  πυραυλους εκτόξευσαν οι Ρώσοι κατά της Λβιβ

Αρκετοί ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα το πρωί εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στην ουκρανική πόλη Λβιβ (δυτικά), καταστρέφοντας την εγκατάσταση, ενημέρωσε ο δήμαρχος Αντρίι Σάντοβι. Το εργοστάσιο δεν βρισκόταν σε λειτουργία και ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε απώλειες, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο ίδιος αυτοδιοικητικός αξιωματούχος είχε αναφέρει μέσω Facebook ότι οι ρωσικοί πύραυλοι «έπληξαν τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ», αλλά όχι το ίδιο το αεροδρόμιο.

Ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε το πρωί πως ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στην πόλη. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε επίσης ότι είδε να υψώνεται πυκνή στήλη καπνού στην περιοχή και άκουσε σειρήνες αυτοκινήτων της αστυνομίας και ασθενοφόρων που κινούνταν προς την κατεύθυνση της τοποθεσίας όπου ακούστηκαν οι εκρήξεις.

Σε χωριστή ανακοίνωσή της, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η περιοχή χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους Κρουζ, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από εκεί. Άλλοι δύο ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τις συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας προτού πλήξουν τον στόχο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εκτίμηση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι πως επρόκειτο για πυραύλους Kh-555, οι οποίοι εκτοξεύονται συνήθως από ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά. Ο δήμαρχος της Λβιβ ανέφερε ότι σωστικά συνεργεία επιχειρούν στον τόπο του πλήγματος.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Ντανίλο Χαλίτσκι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ουκρανίας και απέχει μόλις 70 χλμ από τα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με την Daily Mail.

Η Λβιβ παραμένει –συγκριτικά– αλώβητη από τον πόλεμο μέχρι στιγμής, όμως την Κυριακή, ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε βάση εκπαίδευσης στην περιοχή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, κατά τις ουκρανικές αρχές.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν καταφύγει μέχρι στιγμής στην Πολωνία

Ο αριθμός των ανθρώπων που κατέφυγαν στην Πολωνία από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ξεπέρασε σήμερα στις 10:00 ώρα Ελλάδας τα δύο εκατομμύρια, ανακοίνωσαν οι Πολωνοί συνοριοφύλακες. Αν αυτός ο αριθμός συγκριθεί με τον επίσημο απολογισμό του συνόλου των Ουκρανών προσφύγων, αυτό σημαίνει ότι δύο στους τρεις πρόσφυγες εισήλθαν στην Πολωνία. Πολλοί από αυτούς όμως θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη ή τον Καναδά.

«Σήμερα, 18 Μαρτίου, στις 09:00 (τοπική ώρα) ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για γυναίκες με παιδιά. Οι συνοριοφύλακες είναι οι πρώτοι Πολωνοί που τους βοηθούν αφού περάσουν τα σύνορα», επεσήμανε σε σύντομη ανακοίνωσή της στο Twitter η υπηρεσία. Τις τελευταίες ημέρες οι πολωνικές αρχές παρατήρησαν μια μικρή πτώση στον αριθμό των νέων προσφύγων.

Συνολικά περισσότεροι από 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες η οποία δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη. Στην πλειονότητά τους οι πρόσφυγες είναι Ουκρανοί πολίτες, όμως περίπου 162.000 πολίτες άλλων χωρών έχουν επίσης φύγει από την Ουκρανία, επεσήμανε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Παράλληλα ο ΟΗΕ έχει καταμετρήσει περίπου δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Η κοινωνία της Πολωνίας έχει υποδεχθεί θερμά τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Από την Τετάρτη οι Ουκρανοί μπορούν να καταγράφονται επισήμως στις κοινότητες όπου διαμένουν προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και να σχολικής εκπαίδευσης για τα παιδιά τους.