Nέα πυρά Μπάιντεν κατά Πούτιν: «Είναι δολοφόνος δικτάτορας και κακοποιός»

«Δολοφόνο δικτάτορα» και «κακοποιό» χαρακτήρισε σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Καπιτώλιο.

Στεκόμαστε «ενάντια σε έναν δολοφόνο δικτάτορα, που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο εναντίον του λαού της Ουκρανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσε στο Καπιτώλιο για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου προς τιμή της Ιρλανδίας και της Βρετανίας σημείωσε ότι «τώρα έχετε την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία… να στέκονται μαζί ενάντια σε έναν δολοφόνο δικτάτορα, έναν κακοποιό που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο εναντίον του λαού της Ουκρανίας…» και συμπλήρωσε πως η Ιρλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται και για πρώτη φορά, τώρα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

A. Μπλίνκεν: Η Ρωσία διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα πως ο ίδιος συμφωνεί ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Η στοχοποίηση αμάχων συνιστά ένα έγκλημα πολέμου, είπε. Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στη διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης πιθανών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, συμπλήρωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως η Ρωσία πιθανότατα να απαγάγει συστηματικά τοπικούς αξιωματούχους στην Ουκρανία και να τους αντικαθιστά με αξιωματούχους-μαριονέτες. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει, τόνισε.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας στο θέατρο, όπου η λέξη «παιδιά» ήταν ζωγραφισμένη με τεράστια γράμματα έξω, σε ανθρώπους που περίμεναν στην ουρά ψωμιού, σε ένα μαιευτήριο, είναι περιστατικά που «συνδυάζονται με μια μακρά σειρά επιθέσεων σε τοποθεσίες αμάχων στο Ουκρανία», απηχώντας προηγούμενους ανελέητους βομβαρδισμούς αμάχων από τη ρωσική ισχύ στο Γκρόζνι της Τσετσενίας και στο Χαλέπι της Συρίας, όπου «ο στόχος είναι να σπάσει τη βούληση του λαού».

«Η σκόπιμη στόχευση αμάχων είναι έγκλημα πολέμου. Δυσκολεύομαι να συμπεράνω ότι οι Ρώσοι κάνουν διαφορετικά», τόνισε.