Ουκρανία - Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Πάνω από 3 εκατ. πρόσφυγες - Κίνδυνος trafficking

Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία συμπεριλαμβανομένων 162.000 υπηκόων τρίτων χωρών, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) επισημαίνοντας τους κινδύνους εμπορίας ανθρώπων, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης των Ουκρανών προσφύγων.

Οι αρχικές αναφορές από εντός και εκτός της Ουκρανίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, υποδεικνύουν τη δυνατότητα των διακινητών να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία όσων φεύγουν από τον πόλεμο.

«Μπορεί οι περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων να μην είναι εύκολο να εντοπιστούν αμέσως μετά τον μαζικό εκτοπισμό, οι αρχικές αναφορές ωστόσο εντός και εκτός της Ουκρανίας είναι ενδεικτικές για τη δυνατότητα των διακινητών να εκμεταλλευτούν τις ευαλωτότητες όσων φεύγουν από τον πόλεμο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο ΔΟΜ επισημαίνει ότι έχουν ήδη αναφερθεί περιστατικά σεξουαλικής βίας, «ενώ μεταξύ ατόμων που υπόσχονται μεταφορά ή ανάλογες υπηρεσίες, υπήρξαν ενδείξεις πιθανής εκμετάλλευσης».

Γι’ αυτό το λόγο, ο διεθνής οργανισμός ζητάει από άτομα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που παρέχουν βοήθεια μεταφοράς και διαμονής, να είναι σε συντονισμό με τοπικές υπηρεσίες προστασίας και να διευκολύνουν την καταγραφή με το να μοιράζονται με επίσημους φορείς στοιχεία επικοινωνίας και τοποθεσίες διαμονής των ανθρώπων, για να καταστεί δυνατή η κατάλληλη επίβλεψη και προστασία.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο, επισημαίνει ότι «αναφορές του ΔΟΜ δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διαφεύγουν από την Ουκρανία προέρχονται κυρίως από μονογονεϊκές οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων – ορισμένοι από τους οποίους είναι ασυνόδευτοι και χωρισμένοι από τους γονείς τους και υπήκοοι τρίτων χωρών».

Όπως προσθέτει, «αυτές οι ομάδες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον κίνδυνο της εμπορίας ανθρώπων καθώς εγκαταλείπουν τα σπίτια τους».