Έρευνα στη Γαλλία για έγκλημα πολέμου, μετά τον θάνατο δημοσιογράφου του Fox News στην Ουκρανία

Έρευνα για ενδεχόμενη διάπραξη εγκλήματος πολέμου μετά τον θάνατο του Πιερ Ζεκρέβσκι, ενός Γαλλο-Ιρλανδού δημοσιογράφου, στην Ουκρανία, ξεκίνησε στη Γαλλία, όπως έγινε σήμερα γνωστό από την αντιτρομοκρατική εισαγγελία (Pnat), αρμόδια σε θέματα εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Pnat ανέφερε ότι η έρευνα, που κατέστη δυνατή λόγω της γαλλικής υπηκοότητας του δημοσιογράφου, ξεκίνησε για «εκ προθέσεως επίθεση κατά της ζωής ενός ανθρώπου που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο» και «εσκεμμένη επίθεση εναντίον ενός πολιτικού προσώπου που δεν συμμετέχει άμεσα στις εχθροπραξίες».

Ο Πιερ Ζεκρέβσκι, ένας Γαλλο-Ιρλανδό,ς εικονολήπτης του Fox News, και η Ουκρανή Ολεξάντρα Κουβσίνοβα, που τον συνόδευε, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη Χορένκα, στο βορειοδυτικό τμήμα του Κιέβου, «όταν το όχημά τους βρέθηκε στο στόχαστρο πυρών», ανέφερε, σε ένα δελτίο Τύπου, η διευθύνουσα σύμβουλος του Fox News Media, Σούζαν Σκοτ.

Ο Ζαν Ιβ Λεντριάν, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, υπενθύμισε σήμερα «την υποχρέωση» των εμπόλεμων στην Ουκρανία να εγγυηθούν την προστασία των δημοσιογράφων που καλύπτουν τη σύρραξη.