To μυστήριο της συνάντηση Σρέντερ- Αμπράμοβιτς στη Μόσχα

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ συναντήθηκε με τον Ρώσο ιδιοκτήτη της Τσέλσι FC Ρόμαν Αμπράμοβιτς στη Μόσχα για αρκετές ώρες την περασμένη Πέμπτη, αναφέρει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο σκοπός της  συνάντησης και κατόπιν αιτήματος ποιου πραγματοποιήθηκε, παραμένει ασαφής.

Ο Σρέντερ, ο οποίος δεν έχει παραιτηθεί από τους ρόλους του ως προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου στη Nord Stream AG και τη Rosneft παρά τις εκκλήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής των ρωσικών αντιπροσωπειών στις συνομιλίες με την Ουκρανία, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, αφού ταξίδεψε στην Μόσχα την περασμένη Τετάρτη.

Το γραφείο του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς διευκρίνισε  την περασμένη εβδομάδα ότι ενημερώθηκαν για το ταξίδι του πρώην καγκελαρίου στη Μόσχα μέσω του Τύπου, ενώ η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε ότι είχε αναθέσει στον Σρέντερ να ενεργήσει ως ενδιάμεσος στον επί χρόνια φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα  με την «Bild» μετά  από τις συνομιλίες που είχε ο Σρέντερ με τον πρόεδρο Πούτιν  την περασμένη Πέμπτη, φέρεται να συναντήθηκε με τον Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς. Οι δύο άνδρες μίλησαν για αρκετές ώρες το βράδυ της Παρασκευής στο πολυτελές ξενοδοχείο «Kremlin Lux» στη Μόσχα, αναφέρει η «Bild».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τη συνομιλία με τον Σρέντερ, ο Αμπράμοβιτς συναντήθηκε με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου και πρώην υπουργό Πολιτισμού Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Ο Αμπράμοβιτς φέρεται να ζήτησε από τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο.

Τον πρώην καγκελάριο συνόδευε στη Μόσχα η σύζυγός του  η οποία δημοσίευσε στο «Instagram» την Πέμπτη πολυσυζητημένη φωτογραφία, που την έδειχνε να προσεύχεται με φόντο την Κόκκινη Πλατεία. Οι δυο τους πέταξαν στη Μόσχα μέσω Κωνσταντινούπολης όπου ο Σρέντερ συναντήθηκε με ουκρανική αντιπροσωπεία . Στη συνέχεια, τον παρέλαβε ένα ρωσικό αεροπλάνο και τον μετέφερε στη Μόσχα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έκανε αναφορά για την αποστολή του Σρέντερ.

Ο Σρέντερ και η σύζυγος του θα επέστρεφαν επίσης μέσω Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Η γερμανική εφημερίδα  «Süddeutsche Zeitung» υποστηρίζει ότι σύμφωνα με πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του Σρέντερ ότι ο πρώην καγκελάριος ήθελε να συνεχίσει τις μεσολαβητικές του προσπάθειες.

Στο επίκεντρο σοβαρών αποκαλύψεων για τον τρόπο πλουτισμού του βρίσκεται ο Ρομαν Αμπραμοβιτς στον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει βαρύτατες κυρώσεις λόγω των σχέσεών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Αμέσως μετά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Αμπράμοβις στη Βρετανία μία έρευνα της εκπομπής Panorama της τηλεόρασης του BBC υποστήριξε το βράδυ της Δευτέρας πως η αρχή συσσώρευσης της τεράστιας περιουσίας του Ρόμαν Αμπράμοβιτς έγινε με αδιαφανή τρόπο.

Επικαλούμενη αντίτυπο εγγράφου των ρωσικών νομικών υπηρεσιών, η εκπομπή ανέφερε πως το 1995 ο Ρώσος μεγιστάνας αγόρασε σε δημοπρασία του ρωσικού κράτους την πετρελαϊκή εταιρεία Sibneft έναντι μόλις 250 εκατομμυρίων λιρών.

Το έγγραφο αυτό, προϊόν εισαγγελικής έρευνας που δεν προχώρησε, αναφέρει πως η ρωσική κυβέρνηση ζημιώθηκε από τη συγκεκριμένη συναλλαγή κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς πούλησε την ίδια εταιρεία πίσω στο ρωσικό κράτος δέκα χρόνια αργότερα έναντι 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το BBC, σε δίκη στο Λονδίνο σε βάρος του το 2012 με ενάγοντα τον συνεργάτη του το 1995 Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς στην ουσία παραδέχθηκε ότι είχε δώσει στον Μπερεζόφκσι 10 εκ. δολάρια για να δωροδοκήσει αξιωματούχο του Κρεμλίνου ώστε να αποκτήσει τη Sibneft.

Το νομικό έγγραφο προσθέτει ότι η αρμόδια υπηρεσία οικονομικών εγκλημάτων ήθελε να απαγγείλει κατηγορία απάτης κατά του κ. Αμπράμοβιτς. Η υπόθεση δεν προχώρησε, ωστόσο, καθώς όπως είπε στην κάμερα του BBC ο τότε αρμόδιος εισαγγελέας Γιούρι Σκουράτοφ ο Αμπράμοβιτς ήταν προστατευόμενος του τότε Προέδρου Γέλτσιν. Όπως αποκάλυψε μάλιστα η εκπομπή, πάνω από τα μισά χρήματα για την αγορά της Sibneft ο Αμπράμοβιτς τα βρήκε στην ουσία από την ίδια τη ρωσική κυβέρνηση μέσω προκανονισμένου τραπεζικού δανείου.

Ο Σκουράτοφ αποπέμφθηκε από τη θέση του το 1999, όταν κυκλοφόρησε ένα sex tape με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Όπως υποστήριξε στην εκπομπή, επρόκειτο για μια στημένη επιχείρηση για να αποδομηθεί η έρευνά του.

Το BBC τόνισε ότι ο Αμπράμοβιτς παρέμεινε στον ενδότερο κύκλο του Κρεμλίνου όταν τα ηνία ανέλαβε ο Βλάντιμιρ Πούτιν το 2000.

Δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε σε κοινοπραξία που αγόρασε μία άλλη πετρελαϊκή εταιρεία, τη Slavneft. Για την εταιρεία αυτή υπήρχε ενδιαφέρον και από κινεζικό όμιλο, αλλά μέλος της κινεζικής αντιπροσωπείας απήχθη όταν έφτασε στη Μόσχα για τη δημοπρασία.

Πηγή: Bild , Politico, The Guardian