Λίγο πριν το νέο γύρο διαπραγματεύσεων οι Ρώσοι χτυπούν πολυκατοικίες στο Κίεβο

Εικοστή ημέρα πολέμου στην Ουκρανία με τους Ρώσους να σφυροκοπούν ανελέητα από ξηρά και αέρα πολλές αστικές περιοχές της χώρας καθώς και προάστια του Κιέβου. Οι μάχες μαίνονται και σε Χάρκοβο αλλά και Μαριούπολη.

Στο μεταξύ λίγη ώρα πριν τις νέες σημερινές διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμι Ζελένσι, σε νέο μήνυμά του ζήτησε από τα τα ρωσικά στρατεύματα να παραδοθούν λέγοντας ότι «έχουν την ευκαιρία να ζήσουν» εάν επιλέξουν να παραδώσουν τα όπλα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι υπεύθυνοι του πολέμου θα λογοδοτήσουν χωρίς καμία ανοχή.

Εκ διαμέτρου αντίθετες οι οπτικές Ουκρανών και Ρώσων

Οι δηλώσεις αυτές του προέδρου της Ουκρανίας έρχονται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Ουκρανού διαπραγματευτή Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλο του προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος είπε ότι οι χθεσινές συνομιλίες, ναι μεν ήταν δύσκολες αλλά όπως ανέφερε η ρωσική πλευρά «εμφανίζεται περισσότερο ευαίσθητη στις θέσεις της Ουκρανίας» και «δεν θέτει

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι μέσω τους εκπροσώπου Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εξελίσσονται ικανοποιητικά για τη χώρα του και τόνισε πως «όλα τα σχέδια που κατέστρωσε η ρωσική ηγεσία θα υλοποιηθούν πλήρως και εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων».

«Εκ μέρους του ουκρανικού λαού, σας δίνουμε την ευκαιρία να ζήσετε λέει ο Ζελένσκι
Σε νέο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τα τα ρωσικά στρατεύματα να παραδοθούν λέγοντας ότι «έχουν την ευκαιρία να ζήσουν» εάν επιλέξουν να παραδώσουν τα όπλα.

«Εκ μέρους του ουκρανικού λαού, σας δίνουμε την ευκαιρία να ζήσετε. Εάν παραδοθείτε στις δυνάμεις μας, θα σας συμπεριφερθούμε όπως πρέπει να φερόμαστε στους ανθρώπους: με αξιοπρέπεια. Με τρόπο που δεν σας έχουν φερθεί στον στρατό σας . Και με τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός σας δεν αντιμετωπίζει τους ανθρώπους μας. Επιλέξτε».

 

Νέες εκρήξεις σε προάστιο του Κιέβου με νεκρούς

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα Τρίτη το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η αιτία τους δεν είναι γνωστή μέχρι στιγμής. Ο δημοσιογράφος είδε στήλη καπνού να υψώνεται στον ουρανό όχι μακριά από το σημείο όπου βρίσκεται, ωστόσο αδυνατούσε να πάει εκεί εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβάλλουν οι ουκρανικές αρχές ως τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν 16όροφη πολυκατοικία

«Τα πτώματα δύο ανθρώπων ανασύρθηκαν, 27 άνθρωποι διασώθηκαν», ανέφερε η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας στο Facebook, προσθέτοντας ότι πρόκειται για 16όροφο κτίριο στην περιοχή Sviatoshynsky στο δυτικό Κίεβο. Η πολυκατοικία αναφέρουν ότι χτυπήθηκε από πυραύλους.

Τα περίχωρα του Κιέβου σφυροκοπούνται συνεχώς με τους ανθρώπους να προετοιμάζονται για τη «μητέρα των μαχών».

Χθες Δευτέρα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό εννιαόροφης πολυκατοικίας και του εργοστασίου κατασκευής αεροσκαφών «Αντόνοφ» στα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι βομβαρδισμοί έπληξαν και το μετρό

Τμήμα του ουκρανικού μετρό έπληξαν οι σημερινοί βομβαρδισμοί στο κέντρο του Κιέβου. Συγκεκριμένα, ζημιές σημειώθηκαν στην πρόσοψη και τα γραφεία του σταθμού Λουκανίβσκα που βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

 

Ο πόλεμος θα έχει τελειώσει μέχρι αρχές Μαΐου

Σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι αναμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία να τελειώσει μέχρι τις αρχές Μαΐου το αργότερο, όταν η Ρωσία δεν θα έχει άλλους πόρους για να επιτίθεται στη γειτονική της χώρα.

«Πιστεύω ότι μέχρι τον Μάιο – τις αρχές Μαΐου – θα έχουμε μια ειρηνευτική συμφωνία», είπε ο Ολέξι Αρέστοβιτς.

Οι Ουκρανοί λένε ότι απέτρεψαν ξανά κατάληψη της Μαριούπολης
Οι Ρώσοι προσπάθησαν για άλλη μια φορά να καταλάβουν τη Μαριούπολη, αλλά οι Ουκρανοί υπερασπιστές απέκρουσαν με επιτυχία την επίθεση, ανέφερε το πρωί της Τρίτης το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Ο εχθρός έχασε περίπου 150 στρατιώτες, δύο άρματα μάχης, επτά οχήματα μάχης πεζικού και ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. Μετά από αυτές τις απώλειες, τα στρατεύματα του Πούτιν σταμάτησαν την επίθεσή τους και υποχώρησαν», ανακοίνωσε το ουκρανικό επιτελείο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας διευκρίνισαν ότι το ουκρανικό πυροβολικό και η αεροπορία έπληξαν τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τις στήλες του εχθρού στις προπορευόμενες διαδρομές. Κατέστρεψαν 12 οχήματα.

Απώλειες υπέστησαν και οι τακτικές ομάδες της 336ης Ειδικής Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και της 11ης Ειδικής Ταξιαρχίας Αεροπορικής Εφόδου της Ρωσίας, ανέφερε συγκεκριμένα το ουκρανικό επιτελείο.

Ωστόσο, μαρτυρικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Μαριούπολης, με την πόλη να θρηνεί ήδη τον θάνατο 2.500 αμάχων από την έναρξη του πολέμου.