Η Ρωσία μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, αναφέρει το Κίεβο

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, υψηλόβαθμο στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας, κατηγόρησε το βράδυ της Δευτέρας τη Ρωσία ότι μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει στείλει το Κίεβο στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί τη Μαριούπολη εδώ και δύο εβδομάδες. Η πόλη δεν έχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, πόσιμο νερό και θέρμανση, ενώ βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 160 αυτοκίνητα έφυγαν σήμερα από την πόλη, στην πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια για την απομάκρυνση αμάχων μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Σύμφωνα με τον Τιμοσένκο, περίπου 150.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους μέχρι τώρα.

Σχεδόν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία

Τα 2,8 εκατομμύρια, αγγίζει ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί στα 5 εκατομμύρια ή και σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι προσφυγικές ροές προς την ανατολική Ευρώπη συνεχίζονταν και σήμερα, ώρες μετά τη ρωσική επίθεση σε ουκρανική βάση κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Σύμφωνα με την Ουκρανία 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βάση την Κυριακή. Από την πλευρά της η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έως και 180 «ξένοι μισθοφόροι» σκοτώθηκαν και μεγάλος αριθμός ξένων όπλων καταστράφηκε.

«Φύγαμε λόγω της επίθεσης χθες» δήλωσε η 52χρονη Μιροσλάβα, η οποία άφησε το σπίτι της στην περιοχή Τερνοπίλ, στη δυτική Ουκρανία. Όπως ανέφερε, οι ελπίδες της ότι η δυτική Ουκρανία θα ήταν ασφαλής διαψεύστηκαν.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι με την επίθεση κοντά στα σύνορά της η Ρωσία ήθελε να «δημιουργήσει πανικό στον άμαχο πληθυσμό».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η ρωσική πυραυλική επίθεση σε ουκρανική στρατιωτική βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα ήταν μια απόπειρα «απειλής» κατά του ΝΑΤΟ. «Σίγουρα ήξεραν ότι αυτή η στρατιωτική βάση βρίσκεται πολύ κοντά στα πολωνικά σύνορα. Έτσι ασφαλώς οι Ρώσοι ήξεραν τι χτυπούσαν και ήθελαν να απειλήσουν το ΝΑΤΟ… Ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα απειλώντας το ΝΑΤΟ» είπε.