Βομβαρδισμός του Ντονεσκ- Τουλάχιστον 23 άμαχοι νεκροί- Σκληρές εικόνες με ματωμένα πτώματα(Φωτογραφίες και Βίντεο)

Ουκρανικός πύραυλος έπληξε την πόλη, λέει η Μόσχα και τους κατηγορεί για «έγκλημα πολέμου» – Διαψεύδει το Κίεβο – Η πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ματωμένα πτώματα να κείτονται στον δρόμο ανάμεσα στα ερειπίων – ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Η Μόσχα κατήγγειλε σήμερα ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν ουκρανικό πύραυλο στην πόλη Ντονέτσκ, που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγορώντας το Κίεβο για ένα «έγκλημα πολέμου».

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, «τουλάχιστον 23 άμαχοι (…) μεταξύ των οποίων παιδιά σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ ανακοίνωσε τον θάνατο «20 ειρηνικών κατοίκων», προσθέτοντας ότι «28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται».

Δείτε τα σχετικά βίντεο – ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Σύμφωνα με τον Κονασένκοφ, ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε έναν πύραυλο «Tochka-U» κατά κατοικημένης περιοχής στο Ντονέτσκ, μεγάλη βιομηχανική πόλη και αυτοαποκαλούμενη «πρωτεύουσα» του ομώνυμου φιλορωσικού αυτονομιστικού εδάφους.

Προηγούμενος απολογισμός, που δόθηκε το πρωί από το τοπικό «υπουργείο» Υγείας, έκανε λόγο για 16 νεκρούς και 23 τραυματίες.

«Η χρήση τέτοιων όπλων εναντίον μιας πόλης όπου δεν υπάρχει θέση βολής των ενόπλων δυνάμεων (…) αποτελεί ένα έγκλημα πολέμου», ανέφερε ο Κονασένκοφ σε ανακοίνωσή του.

Ο ουκρανικός στρατός διεύψεσε κατηγορηματικά ότι εκτόξευσε πύραυλο κατά της πόλης. «Αυτός πρόκειται σίγουρα για έναν ρωσικό πύραυλο ή κάποιο άλλο είδος πυρομαχικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Λεονίντ Ματιούκιν σε συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς για τις αναφορές για μια ουκρανική επίθεση στο Ντονέτσκ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι πρόκειται για μια τραγωδία.

Βίντεο που τράβηξε ένας φωτογράφος του Reuters στο κέντρο του Ντόνετσκ δείχνει κατεστραμμένα και καμένα οχήματα. Αρκετά πτώματα και ένα θραύσμα βλήματος με καπνό να αναδύεται από αυτό ήταν ορατά.

Κανένας απολογισμός δεν κατέστη εφικτό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή ούτε από το Γαλλικό Πρακτορείο ούτε από το Reuters.

Στον λογαριασμό της στο Telegram, η πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ματωμένα πτώματα να κείτονται στον δρόμο εν μέσω ερειπίων, αλλά και ένα μικρό λεωφορείο με σπασμένα τα τζάμια.

Σύμφωνα με την πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ, η αντιαεροπορική άμυνα των αυτονομιστών αναχαίτισε έναν ουκρανικό πύραυλο “Totchka”, τα «συντρίμμια» του οποίου προκάλεσαν τα θύματα.

Ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, ο Ντενίς Πουσίλιν, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι επρόκειτο για πύραυλο που περιείχε βόμβες διασποράς, οι οποίες όπως επιοσημαίνει το Γαλλικό πρακτορείο είναι απαγορευμένες στις περισσότερες χώρες, αλλά όχι στη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Αν (ο πύραυλος) δεν είχε καταρριφθεί, θα υπήρχαν ακόμη περισσότερα θύματα», εκτίμησε ο Πουσίλιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θύματα ανέμεναν σε στάση λεωφορείου και άλλοι περιμένοντας να αγοράσουν εισιτήριο.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ένα πορτοκαλί λεωφορείο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά και από πολλά οχήματα που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες.

Οι αυτονομιστές του Ντόνετσκ, που υποστηρίζονται στρατιωτικά από τη Μόσχα, βρίσκονται σε πόλεμο με το Κίεβο από το 2014 και τα στρατεύματά τους συμμετέχουν επί του παρόντος στη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

Το κέντρο της πόλης του Ντόνετσκ έχει σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από τις μάχες, ειδικά από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου.