Ρωσία: Τέλος στην πρόσβαση στο Instagram από το Κρεμλίνο

Με την αιτιολογία ότι το Instagram, η πλατφόρμα κονωνικής δικτύωσης που ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό Meta, υποκινεί βία κατά των Ρώσων για τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο αποφάσισε να το καταργήσει και να μην είναι πια προσβάσιμο στη Ρωσία.

Έτσι λοιπόν, από το πρωί της Δευτέρας η εφαρμογή Refresh δεν λειτουργεί στο Instagram, το οποίο δεν είναι πλέον προσβάσιμο χωρίς VPN.

Το Instagram βρίσκεται πλέον στην λίστα των ιστόποτων «περιορισμένης πρόσβασης», η οποία δημοσιεύθηκε από το ρωσικό όργανο ελέγχου και λογοκρισίας των τηλεπικονωνιών και των μέσων ενημέρωσης Roskomnadzor. Στην λίστα περιλαμβάνονται τα δίκτυα Facebook και Twitter και πολλά μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν το Κρεμλίνο.

Μετά το Facebook, η Ρωσία μπλοκάρει Twitter και YouTube

Μετά το Facebook, η ρωσική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor περιόρισε την πρόσβαση και στο Twitter Inc., καθώς και στην πλατφόρμα του Youtube, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα τα ρωσικά Tass και Interfax.

Επίσης, σύμφωνα με το RIA, ο ιστότοπος εύρεσης καταλυμάτων Booking.com δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για να κάνει κανείς κράτηση δωματίου εντός της Ρωσίας.

Στις 4 Μαρτίου, η ρωσική αρχή είχε ανακοινώσει ότι μπλόκαρε την πλατφόρμα Facebook της εταιρείας Meta, υποστηρίζοντας ότι το δίκτυο έχει εμπλακεί σε «διακρίσεις κατά των ρωσικών ειδησεογραφικών μέσων».