Επιστήμονες: Εκτίμηση για τριπλάσιους θανάτους από COVID-19

Οι νεκροί από COVID-19 παγκοσμίως ενδέχεται να είναι τριπλάσιοι από αυτούς που έχουν επισήμως καταγραφεί και να ανέρχονται σε 18,2 εκατομμύρια. Την εφιαλτική αυτή εκτίμηση διατυπώνει ομάδα επιστημόνων σε έκθεσή της η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet.

Οι νέοι υπολογισμοί βασίζονται στη λεγόμενη «υπερβάλλουσα θνησιμότητα», δηλαδή τη διαφορά στον αριθμό των θανάτων κάθε αιτιολογίας που συνέβησαν σε ορισμένη χρονική περίοδο από τον αναμενόμενο αριθμό τους, όπως καθορίζεται από τις τάσεις των προηγούμενων ετών.

Ο επικεφαλής των ερευνητών, δρ Χάντονγκ Ουάνγκ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, τόνισε ότι το ανθρώπινο κόστος της COVID-19 αποδεικνύεται πολύ βαρύτερο από αυτό που έχει αποτυπωθεί στις επίσημες καταγραφές. Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας, δηλαδή οι θάνατοι λόγω COVID-19 που σημειώθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2020 και 31ης Δεκεμβρίου 2021, ανέρχεται επισήμως σε 5,9 εκατομμύρια. Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχασαν τη ζωή τους από αίτια που συνδέονται με την πανδημία 18,2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Υπολογισμοί ανά χώρα

Οσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι περίπου 22% περισσότεροι άνθρωποι από αυτό που θα ανέμενε κανείς κατέληξαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Οσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι περίπου 22% περισσότεροι άνθρωποι από αυτό που θα ανέμενε κανείς κατέληξαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Ειδικότερα, μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας, στη χώρα είχαν καταγραφεί 20.800 θάνατοι λόγω κορωνοϊού.

Ο νέος υπολογισμός αυξάνει τον αριθμό τους σε 25.400, υπολογίζοντας ότι αντί των 104,1 θανάτων από COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους, η υπερβάλλουσα πραγματική θνησιμότητα είναι 127,1 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους, δηλαδή 1,2 φορά μεγαλύτερη. Αντιστοίχως σε Γερμανία και Κροατία είναι 1,82 μεγαλύτερη από την πραγματική, στη Γαλλία 1,28, ενώ στη Δανία τριπλάσια (3,18) και στη Φινλανδία πενταπλάσια (5,03).

Oι παρεκκλίσεις ανάμεσα στα επίσημα στοιχεία που έχει καταχωρίσει κάθε κράτος για τη θνησιμότητα λόγω COVID-19 και στους υπολογισμούς των ερευνητών είναι πιθανό να οφείλονται στην απουσία διαγνωστικών εξετάσεων, στα προβλήματα που ενδέχεται να υπάρχουν στην αναφορά των θανάτων ή ακόμα και στην αδυναμία πρόσβασης σε υγειονομικές δομές εξαιτίας της πανδημίας.

Καθώς η μετάλλαξη «Ομικρον» προσβάλλει τους ανώτερους αεραγωγούς, που στις μικρές ηλικίες έχουν πολύ μικρή διάμετρο, ο ερεθισμός προκαλεί εντονότερα προβλήματα και μπορεί να είναι επικίνδυνος. H καλύτερη προστασία και για τα παιδιά είναι ο εμβολιασμός.


Μια άλλη έρευνα, που εκπονήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC), αναφέρει ότι το 33% των θανάτων παιδιών από COVID-19 στις ΗΠΑ καταγράφηκε κατά τη μεγάλη πανδημική έξαρση που προκάλεσε η μετάλλαξη «Ομικρον» στη χώρα. Οπως επισήμανε ο δρ Τζέισον Κέιν, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου, «οι παιδιατρικές νοσηλείες αυξήθηκαν κατακόρυφα με την έλευση της “Ομικρον”».

Φαίνεται ότι η υπερμεταδοτική μετάλλαξη επηρεάζει κατά διαφορετικό τρόπο, συγκριτικά με τις προηγούμενες, τα παιδιά. Καθώς προσβάλλει τους ανώτερους αεραγωγούς, που στις μικρές ηλικίες έχουν πολύ μικρή διάμετρο, ο ερεθισμός προκαλεί εντονότερα προβλήματα και μπορεί να είναι επικίνδυνος. H καλύτερη προστασία και για τα παιδιά είναι ο εμβολιασμός.