Ο Πούτιν «απειλεί» τη Δύση - Oι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κι άλλο παγκοσμίως, όσο επιβάλλετε κυρώσεις στη Ρωσία

Στην προειδοποίηση ότι οι τιμές στα τρόφιμα παγκοσμίως θα αυξηθούν κι άλλο, εάν οι δυτικές χώρες εντείνουν τις πιέσεις προς τη Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο, προχώρησε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Η Ρωσία τηρεί τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τις ενεργειακές προμήθειες δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να διακόψουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία είναι παράνομες και πως οι δυτικές κυβερνήσεις εξαπατούν τους λαούς τους. Η Ρωσία μπορεί να επιλύσει ήρεμα τα προβλήματα της.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, είπε ότι η Ρωσία έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων και ότι η χώρα θα εξυπηρετεί τα εξωτερικά της δάνεια σε ρούβλια.

Κανονικά οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Ο Ρώσος υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Ντμίτρι Πατρούσεφ δήλωσε κατά την διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης της οποίας προήδρευσε ο Πούτιν, ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι διασφαλισμένη και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δεσμεύσεις της στον τομέα των εξαγωγών για τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων.

Οι δυτικές κυρώσεις μας δημιουργούν κάποια προβλήματα αλλά θα τα επιλύσουμε

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σήμερα κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την έναρξη, της αποκαλούμενης από τη Ρωσία ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, έγιναν αισθητές.

«Είναι σαφές ότι σε τέτοιες στιγμές η ζήτηση εκ μέρους του κόσμου για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών αυξάνεται, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα εργαζόμενοι με ήρεμο τρόπο», δήλωσε ο Πούτιν.

«Σταδιακά, ο κόσμος θα προσανατολισθεί και θα καταλάβει ότι απλώς δεν υπάρχουν κάποια γεγονότα τα οποία δεν θα μπορούσαμε να τα κλείσουμε και να τα λύσουμε», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων & εξοπλισμού από τη Ρωσία

Η Ρωσία για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, απαγόρευσε τις εξαγωγές προϊόντων και εξοπλισμού, για τα οποία υπήρχαν εισαγωγές από άλλες χώρες.

Η απαγόρευση αυτή αφορά τεχνολογίες που συνδέονται με τις τηλεπικοινωνίες, την ιατρική, αγροτικά μηχανήματα ή ακόμη ηλεκτρικό εξοπλισμό. Πρόκειται επίσης για μηχανές, τουρμπίνες, μηχανές επεξεργασίας μετάλλου και λίθων, μόνιτορ και προβολείς.

Το συγκεκριμένο μέτρο κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να διασφαλιστεί η «σταθερότητα της ρωσικής αγοράς» και θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα να σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση.

Οι εξαγωγές ορισμένων ειδών ξύλου προς “μη φιλικές” χώρες περιορίζονται επίσης μέχρι τα τέλη του 2022.

Ωστόσο εξαγωγές θα μπορούν να γίνουν προς τις χώρες μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (UEE), μιας τελωνειακής ένωσης υπό την ηγεσία της Μόσχας, και προς τις αυτονομιστικές δημοκρατίες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.