Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποίησε θερμοβαρικά όπλα στην Ουκρανία, λέει το βρετανικό υπ. Άμυνας

Το οπλικό σύστημα TOS-1A χρησιμοποιεί η Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, επικαλούμενο σχετική επιβεβαίωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A στην Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων. Αυτό συνδυάζει ένα σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης με θερμοβαρικά βλήματα για τη δημιουργία εμπρηστικών και εκρηκτικών εφέ», αναφέρουν οι Βρετανοί.

Υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ρίξει θερμοβαρική βόμβα, όπως είχε αποκαλύψει ο δήμαρχος της Οκτίρκα στην Ουκρανία, στις 28 Φεβρουαρίου.  Όπως ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ ο Independent του Κιέβου, o Πάβλο Κουζμένκο δήλωνε τότε ότι «οι Ρώσοι κατακτητές έριξαν θερμοβαρική βόμβα. Αυτός ο τύπος όπλου είναι γνωστή ως η πιο θανατηφόρα μη πυρηνική βόμβα, η οποία προκαλεί εκρήξεις που επιφέρουν τεράστιες θερμοκρασίες».

Πώς λειτουργούν τα θερμοβαρικά όπλα

Το θερμοβαρικό όπλο, γνωστό και ως βόμβα αερολύματος, είναι ένα πυρομαχικό δύο σταδίων. Η φόρτιση πρώτου σταδίου διανέμει ένα αερόλυμα που αποτελείται από πολύ λεπτό υλικό -από ένα καύσιμο με βάση τον άνθρακα έως μικροσκοπικά σωματίδια μετάλλου. Μια δεύτερη φόρτιση αναφλέγει αυτό το σύννεφο, δημιουργώντας μια μπάλα φωτιάς, ένα τεράστιο ωστικό κύμα και ένα κενό, καθώς απορροφά όλο το οξυγόνο που την περιβάλλει.

Το κύμα της έκρηξης μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα συμβατικό εκρηκτικό και είναι ικανό να εξαϋλώσει ανθρώπινα σώματα.

Τέτοια όπλα χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς και διατίθενται σε διάφορα μεγέθη. Αυτό που μπορεί να δούμε στην Ουκρανία είναι ότι η Ρωσία τους χρησιμοποιεί για να καταστρέψει αμυντικές θέσεις. Οι εξαιρετικά μεγάλες εκδόσεις που εκτοξεύονται έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν σπήλαια και συμπλέγματα σηράγγων.