Επίσκεψη Μπλίνκεν στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας σε μία πολωνική πόλη, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τα οποία έχουν διασχίσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, από την εκδήλωση της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Ο Μπλίνκεν σχολίασε θετικά τον ρόλο της Πολωνίας που είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αναφορικά με την αντίδρασή της στις ρωσικές ενέργειες.

Η Πολωνία φιλοξενεί περίπου 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες, με τους περισσότερους από τους μισούς να έχουν φτάσει κατά τις πρόσφατες εβδομάδες.

«Η Πολωνία κάνει σημαντική δουλειά, αντιμετωπίζοντας αυτή την κρίση. Σε μεγάλο βαθμό έχει εξυπηρετήσει τη βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας προς την Ουκρανία» δήλωσε ο Μπλίνκεν σε μία κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό υπουργό των Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου στην πόλη Ρζεσζόφ.

Η Πολωνία δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε εδαφικές αλλαγές που θα προκληθούν από «απρόκλητη και παράνομη επιθετικότητα» δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου.

Ο Μπλίνκεν επισκέφτηκε επίσης, τα σύνορα μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας, συναντώντας πρόσφυγες, σε ένα εγκαταλειμμένο εμπορικό κέντρο, το οποίο χρησιμοποιείται ως κέντρο υποδοχής για εκατοντάδες πρόσφυγες, με πρόχειρα κρεβάτια εκστρατείας να έχουν στηθεί μπροστά από τα άδεια καταστήματα.

Ο αριθμός των προσφύγων μπορεί να αυξηθεί στα 1,5 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, από τα 1,3 εκατομμύρια που έχει περάσει στην Πολωνία μέχρι τώρα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.