Να αναχωρήσουν άμεσα από τη Ρωσία καλεί τους Αμερικανούς πολίτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμβούλεψε τους πολίτες των ΗΠΑ να αναχωρήσουν αμέσως από τη Ρωσία σε ταξιδιωτική οδηγία που ανακοινώθηκε το Σάββατο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, υπάρχει «δυνατότητα παρενόχλησης εναντίον πολιτών των ΗΠΑ από αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης» και υπογραμμίζεται η περιορισμένη ικανότητα της Πρεσβείας να βοηθήσει τους πολίτες της στη χώρα.

Επίσκεψη Μπλίνκεν σε προσφυγική δομή στην Πολωνία

Σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας σε πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τα οποία έχουν διασχίσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Ο Μπλίνκεν σχολίασε θετικά τον ρόλο της Πολωνίας που είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αναφορικά με την αντίδρασή της στις ρωσικές ενέργειες.

Η Πολωνία φιλοξενεί περίπου 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες, με τους περισσότερους από τους μισούς να έχουν φτάσει κατά τις πρόσφατες εβδομάδες.

«Η Πολωνία κάνει σημαντική δουλειά, αντιμετωπίζοντας αυτή την κρίση… Σε μεγάλο βαθμό έχει εξυπηρετήσει τη βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας προς την Ουκρανία» δήλωσε ο Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό υπουργό των Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου στην πόλη Ρζεσζόφ.

Ο Μπλίνκεν επισκέφτηκε επίσης, τα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, συναντώντας πρόσφυγες, σε ένα εγκαταλειμμένο εμπορικό κέντρο, το οποίο χρησιμοποιείται ως κέντρο υποδοχής, με πρόχειρα κρεβάτια εκστρατείας να έχουν στηθεί μπροστά από τα άδεια καταστήματα.

Ο αριθμός των προσφύγων μπορεί να αυξηθεί στα 1,5 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, από τα 1,3 εκατομμύρια που έχει περάσει στην Πολωνία μέχρι τώρα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.