Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες έξω από το Κίεβο - Επιθέσεις και στη Μαριούπολη

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν νέα δεδομένα σχετικά με τις εξελίξεις, σε στρατιωτικό επίπεδο, στην Ουκρανία.

Οι σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου, της ουκρανικής πρωτεύουσας, συνεχίστηκαν και σήμερα και πιθανότατα περιλάμβαναν νέες συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμο του Χοστομέλ, ανέφερε η Βρετανία επικαλούμενη επικαιροποιημένη ενημέρωσης των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι μάχες διεξάγονται κοντά στο μπροστινό άκρο της ρωσικής φάλαγγας, στα περίχωρα της πόλης. Η φάλαγγα έχει σημειώσει μικρή ευδιάκριτη πρόοδο κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες”, προστίθεται στην ενημέρωση αυτήν.

Παράλληλα, τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε μια κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, χτυπήθηκε το χωριό Μαρχαλίφκα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα νοτιοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Περικυκλωμένα Κίεβο-Χάρκοβο-Τσερνίχιβ από ρωσικές δυνάμεις

Το Χάρκοβο είναι περικυκλωμένο από δυνάμεις της Ρωσίας, στη μεριά των ρωσικών συνόρων, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην πόλη Τσερνίχιβ στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας, στην οποία μάλιστα σημειώθηκε σφοδρό πλήγμα χθες, Πέμπτη, με τουλάχιστον 33 νεκρούς, κάποιοι από τους οποίους σε σχολεία και νοσοκομεία της περιοχής. Το Κίεβο είναι επίσης περικυκλωμένο από στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν την προέλασή τους στο Κίεβο, ενώ ο χάρτης που δημοσιεύει δείχνει επιθέσεις και συγκρούσεις γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Δήμαρχος Μαριούπολης: Η πόλη δέχεται επίθεση

Παράλληλα, η νοτιοανατολική πόλη Μαριούπολη αντιμετωπίζει ισχυρούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες, όσο οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

Ο δήμαρχος της πόλης απευθύνει επείγουσα έκκληση για στρατιωτική βοήθεια. Η Μαριούπολη θεωρείται στρατηγικής σημασίας σημείο για τη Ρωσία.

Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, προειδοποίησε ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης, την ώρα που οι δυνάμεις που μάχονται τους Ρώσους δηλώνουν ότι χρειάζονται ενισχύσεις για να μη χάσουν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης και του λιμανιού της.

Ο δήμαρχος, Βαντίμ Μποϊτσένκο, έκανε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια αλλά και για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, ώστε να μπορέσουν να φύγουν ορισμένοι από τους 400.000 κατοίκους.

Εδώ και πέντε ημέρες η Μαριούπολη βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει.

«Καταστρεφόμαστε» είπε ο δήμαρχος, περιγράφοντας τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία. «Θέλουν να σβήσουν τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της από το πρόσωπο της Γης», πρόσθεσε σε αυτό το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με πολλές διακοπές.

Σε χάρτη που δημοσιεύει το Sky news, φαίνονται τα σημεία όπου ηχούν σειρήνες, τις περιοχές όπου σημειώνονται επιθέσεις, αλλά και τις υπό κατάληψη από ρωσικές δυνάμεις τοποθεσίες (με κόκκινο) και την προέλαση του στρατού της Ρωσίας (με πορτοκαλί).

Αναλυτές του Sky News αναφέρουν πως η Μαριούπολη είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες τη βομβαρδίζουν και έπειτα προχωρούν με επιχειρήσεις εδάφους.

Οι Ουκρανοί κρατούν τις γραμμές τους απέναντι στους Ρώσους, αλλά χρειάζονται σημαντικές ενισχύσεις, είπε ο υπαρχηγός της στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ, που ανήκει στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας.

«Είναι η τελευταία πόλη που αποτρέπει τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου από τη Ρωσία μέχρι την Κριμαία», ανέφερε σε ανάρτησή του στη επίσημη σελίδα της μονάδας στο Telegram, αναφέροντας μόνο την κωδική ονομασία του, Καλίνα. «Η Μαριούπολη δεν πρέπει να χαθεί», πρόσθεσε.

ΟΗΕ: Στους 331 οι άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία, εκ των οποίων 19 παιδιά

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαίωσε πως 331 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 675 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Ο απολογισμός, μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αυξήθηκε από 249 από τον προηγούμενο απολογισμό της υπηρεσίας από την προηγούμενη ημέρα. Μεταξύ των 331 νεκρών συγκαταλέγονται 19 παιδιά, ανέφερε.

Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν από εκρηκτικά όπλα, όπως βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό, συστήματα ρουκετών πολλαπλής εκτόξευσης και βομβαρδισμούς με πυραύλους και αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την Υπηρεσία, που έχει παρατηρητές στην Ουκρανία