ΟΗΕ: Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων ξεπέρασε το 1,2 εκατομμύριο

Τουλάχιστον 1,2 εκατ. άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (HCR) κατέγραφε ακριβώς 1.209.976 πρόσφυγες στον ιστότοπό της στις 13:00 ώρα Ελλάδας. Πρόκειται για περισσότερους από 171.000 σε σχέση με χθες, Πέμπτη.

Οι αρχές και ο ΟΗΕ περιμένουν ότι η ροή θα αυξηθεί, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε σήμερα “τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δύο πλευρές δέχθηκαν να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση αμάχων εκτός των ζωνών όπου διεξάγονται συγκρούσεις”. Ο ΟΗΕ δεν είχε ακόμη γνωστοποιήσει επίσημα αυτή τη συμφωνία μέχρι το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Τουλάχιστον 37 εκατομμύρια Ουκρανοί κατοικούν στις περιοχές που ελέγχονται από το Κίεβο — που δεν περιλαμβάνουν την Κριμαία η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία ούτε τις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Η HCR προσπαθεί επίσης να αποφύγει να καταμετρήσει δύο φορές τους πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα σε μια χώρα προτού συνεχίσουν τον δρόμο τους για μια άλλη χώρα της Ευρώπης ή μακρύτερα.

Η Πολωνία φιλοξενεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που φθάνουν εκεί αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Συνολικά, 649.903 άνθρωποι βρίσκονται στην Πολωνία, σύμφωνα με καταμέτρηση της HCR, δηλ. 101.921 περισσότεροι από χθες και ποσοστό 54,2% του συνόλου των καταγραφέντων.

Σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή, 624.500 άνθρωποι συνολικά διέφυγαν από την Ουκρανία προς την Πολωνία, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Πριν από αυτή την κρίση η Πολωνία φιλοξενούσε ήδη περίπου 1,5 εκατ. Ουκρανούς, στην πλειονότητά τους μετανάστες που ήρθαν για να εργαστούν σε αυτή τη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ουγγαρία υποδέχθηκε 144.738 πρόσφυγες ή το 12% του συνόλου και σχεδόν 12.000 περισσότερους από χθες, σύμφωνα με την HCR.

Η χώρα έχει πέντε συνοριακά φυλάκια με την Ουκρανία και αρκετές συνοριακές πόλεις, όπως η Ζαλόνι, έχουν διαθέσει δημόσια κτίρια και κέντρα υποστήριξης όπου Ούγγροι πολίτες έρχονται να προσφέρουν αγαθά ή βοήθεια.

Στη Μολδαβία, ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε, φθάνοντας τους 103.254, το 9,2% του συνολικού αριθμού.

Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες που βρίσκεται επί τόπου στη Μολδαβία υπογράμμισε σήμερα σε συνέντευξή Τύπου πως ένα μέρος των προσφύγων συνεχίζουν τον δρόμο τους μέχρι τη Ρουμανία ή την Ουγγαρία, συχνά για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Περίπου 90.329 άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία και κατέφυγαν στη Σλοβακία, το 7,5% του συνόλου, σύμφωνα με την HCR.

Στη Ρουμανία, η HCR καταμετρά 57.194 πρόσφυγες, περίπου το 4,7% του συνόλου.

Έχουν δημιουργηθεί δύο καταυλισμοί, ένα στη Σιγκέτου Μαρματιέι και ο άλλος στη Σίρετ.

Η HCR διευκρίνισε επίσης πως 110.876 άνθρωποι (9,2% του συνόλου) συνέχισαν την πορεία τους, αφού διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα, προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Περίπου 53.300 άνθρωποι κατέφυγαν επίσης στη Ρωσία, το 4,4% του συνολικού αριθμού, σύμφωνα με την HCR.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, περισσότεροι από 18.000 πρόσφυγες έφθασαν μέχρι τώρα στη Γερμανία από την Ουκρανία και περίπου 3.000 από αυτούς δεν είναι Ουκρανοί υπήκοοι.

“Όμως βεβαίως άνθρωποι που φεύγουν τώρα από την πολεμική ζώνη μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν είναι Ουκρανοί αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών”, είπε ο εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε πως οι περισσότεροι μη Ουκρανοί είχαν άδεια παραμονής στην Ουκρανία, το οποίο σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να περάσουν από διαδικασία ασύλου.